S prošlogodišnjeg festivala (D. MEMEDOVIĆ)
Tijekom festivala, posjetitelji će svaki dan od 11 do 19 sati moći uživati u vrhunskom siru koji proizvođači izložiti na Placi u Svetvinčentu
U dane vikenda koji je pred nama, 21. i 22. rujna, u Svetvinčentu će se okupiti najbolji proizvođači sira iz regije i šire, zaljubljenici u sir, ali i gastronomadi. Tijekom festivala, posjetitelji će svaki dan od 11 do 19 sati moći uživati u vrhunskom siru koji proizvođači izložiti na Placi u Svetvinčentu, rečeno je na predstavljanju festivala u Edukacijskom centru AZRRI-ja na Gortanovom brijegu kraj Pazina.
Program istarske vune
Dan ranije, u petak 20. rujna s početkom u 10 sati održat će se okrugli stol s temom "Program istarske vune" u sklopu projekta "Istra bio regija" kojeg zajednički organiziraju Upravni odjel za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodoprivredu Istarske županije i Agencija za ruralni razvoj Istarske županije (AZRRI). Cilj je spoznavanje važnosti vune u životu istarskog čovjeka u povijesti i sadašnjici te kreiranje smjernica programa koje će vratiti vunu u naš svakodnevni život sa svim dobrobitima koje vuna može dati.
Posebnost 8. Festivala sira je i njegovo otvaranje, a tom će se prilikom razrezati sir težak osam kilograma koji će se podijeliti posjetiteljima. Na otvorenju će nastupiti KUD Mate Balota iz Raklja s tradicionalnim istarskim plesovima i napjevima. Na festivalu u Svetvinčentu svoje će sireve izlagati: Sirana Zlata, Sirana Runolist, Sirana Majcani, Vesna Loborika, Mljekara Latus, Sirana Mih, OPG Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, OPG Macan, OPG Peršić, OPG Maliki, Sirana Baške oštarije, Sirana Mliječno s potpisom i Sapori Istra. Novina ovogodišnjeg festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva od strane stručnjaka Agronomskog fakulteta. Na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu 15. Mrkata istrijanskega dela. Izlagači će ponovo oživjeti stare slike i vještine zanata iz davnina. Kažuni, istarski instrumenti te suveniri od maslinovog drva, samo su dio onoga što će posjetitelji moći vidjeti u oba festivalska dana.
U subotu u 15 sati započinje vođena degustacija pod nazivom "Sljubljivanje sira i vina" uz podršku Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva Ministarstva poljoprivrede, a na degustaciji će biti prezentirani domaći sirevi u kombinaciji s autohtonim istarskim sortama vina. U nastavku dana u 17 sati birat će se "Naj koza". Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza, koza s najvećim cicama, naj prč te koza miss Istre. Priređen je bogat program za sve uzraste koji će u nedjeljnim poslijepodnevnim satima moći uživati u pastirskim igrama, kreativnim radionicama i dramskom prikazu. Tako će najmlađi uz članove udruge Birikina izraditi veliki sir.
Smotra istarske ovce
U nedjelju je, s početkom u 14 sati, na redu 3. Smotra istarske ovce, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16.30 sati u Žlinji. Popodnevni dio programa festivala upriličiti će svojim nastupom grupa Febra.
Novost u programu ovogodišnjeg Festivala sira je i treking utrka pod nazivom Cheese trek tijekom koje, na stazi dugoj 15-ak kilometra natjecatelji moraju pronaći 10-ak točaka. Početak utrke zakazan je za nedjelju u 16.30 sati na Placi. Prijave se primaju putem e-maila: [email protected] i na dan utrke sat vremena prije starta. Kotizacija iznosi 60 kuna, a najbrži u muškoj i ženskoj konkurenciji za nagradu dobivaju sir, za druga i treća mjesta nagrade su poklon paketi Kampanjola.
Za gastronomski dio pobrinuti će se OPG Pekica s domaćom istarskom kužinom te Kampanjola koja će u ponudi imati Fuže črno na bilo (fuži sa sirom i dehidriranim ulikamu), Bržolu (piadina s grilanom junetinom i verdurom), Vege piadinu (piadina s grilanim škripavcem i verdurom) i eko bire iz njihove proizvodnje.
Organizatori 8. Festivala sira su Općina Svetvinčenat i Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelj je Istarska županija.