ZNAČAJNO PRIZNANJE

NAGRADE U GRAĐEVINARSTVU: Projekti Roxanich Heritage Wine Hotela i ACI marina Rovinj među dobitnicima Kolosa

Kolosa u kategoriji geotehnike dobio je dr. sc. Mirko Grošić za projekt Roxanich Heritage wine hotel i petetažni vinski podrum vertikalno ukopan u postojeću padinu dubine do 23 metra. Ovaj projekt predstavlja iskorak u projektiranju i struci te je primjer korištenja novih tehnologija u građevinarstvu u skladu sa svjetskim trendovima, stoji u obrazloženju

| Autor: Glas Istre
Roxanich Heritage Wine Hotel

Roxanich Heritage Wine Hotel


U sklopu 15. Dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u Opatiji od 17. do 19. lipnja, objavljeni su dobitnici Kolosa, najznačajnije nagrade u građevinarstvu. Tako je Kolos u kategoriji geotehnike dobio dr. sc. Mirko Grošić za projekt Roxanich Heritage wine hotel i petetažni vinski podrum vertikalno ukopan u postojeću padinu dubine do 23 metra. "Ovim projektom obrađeno je osiguranje kompleksne građevne jame u geološki zahtjevnim uvjetima, a sve je modelirano BIM pristupom, što sve zajedno predstavlja iskorak u projektiranju i struci te primjer korištenja novih tehnologija u građevinarstvu u skladu sa svjetskim trendovima", stoji u priopćenju organizatora.

Investicija u turizmu

Nagrada Kolos za organizaciju građenja i stručni nadzor građenja dodijeljena je inženjerima Eugeniu Močiniću, Ivici Mršiću te Draženu Šunjiću i to za stručni nadzor građenja turističkog kompleksa Hilton Costabella u Rijeci. Radi se o jednoj od najznačajnijih stranih investicija u turizmu u Hrvatskoj u posljednjih nekoliko godina.

U istoj kategoriji Kolos je dodijeljen inženjerima Ines Pean, Luki Ceneru te Marijani Čančar za stručni nadzor nad rekonstrukcijom i izgradnjom ACI marine Rovinj. Novoizgrađena ACI marina Rovinj je najluksuznija marina u sustava ACI-ja, a ujedno i najluksuznija marina na Jadranu. Njezinom rekonstrukcijom i izgradnjom osiguran je vez za 196 plovila maksimalne duljine 30 metara na godišnjem vezu, a na dnevnom vezu marina može primiti brodove do 100 metara.

Dobitnik nagrade u kategoriji geotehnike za projekt građevinske jame nedavno otvorene dnevne bolnice Sv. Duh u Zagrebu je inženjer Pero Šiša. Kolosa za betonske konstrukcije ove je godine dobio inženjer Predrag Presečki za projekt tri kongresne dvorane velikih raspona. Nagradu za betonsko-drvne konstrukcije za projekt krovne konstrukcije sportske dvorane Zeleni brijeg dobili su inženjeri Nikola Miletić, Dražen Strunje te Antonio Šafranko. Za projekt konstrukcije plinske kombi kogeneracijske elektrane EL- TO Zagreb nagradu Kolos za betonsko-čelične konstrukcije dobili su inženjeri Martin Arežina, dr.sc. Marin Franetović te Danijel Filaković. U kategoriji konstrukcije za projekt obnove i rekonstrukcije poplavom oštećenih Donjeg i Gornjeg mosta u Ninu tj. za zidanu konstrukciju nagradu su dobili inženjeri prof.dr.sc. Davor Grandić, Goran Grget te Ivana Šuto.

Plutajući terminal

U kategoriji hidrotehnika inženjer Josip Prcela dobitnik je nagrade za projekt pristana plutajućeg terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na otoku Krku. Nagrada za otklanjanje posljedica potresa u Petrinji dodijeljena je inženjerima Maji Baniček, dr.sc. Mariji Demšić te dr.sc. Jošku Kroli. Kolosom nagrađeni inženjeri za otklanjanje posljedica potresa u Glini su Krešimir Mićić i Igor Sušilović. Kolos za potresno inženjerstvo za otklanjanje posljedica potresa u Sisku dobili inženjeri Karmen Komljen Petošić, Domagoj Bunarđija i Ivan Matorić.

Kolos za životno djelo dobio je prof.dr.sc. Zvonimir Marić i to za svoj cjeloživotni profesionalni angažman te svoju predanost projektiranju konstrukcija, a kasnije i nastavnom radu kroz koji je educirao velik broj inženjera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater