INSTITUCIJAMA NIŠTA SPORNO

ONEČIŠĆENJE U VALDIBORI Inspektori nemaju dokaze da je Mirna ispustila masnoću u more

(Paola BARIČEVIĆ)

Za vrijeme inspekcijskog očevida, nije bilo vidljivo nikakvo onečišćenje mora na spomenutoj lokaciji, a koje je vidljivo na priloženim fotografijama. Stoga se ne može sa sigurnošću utvrditi da je do onečišćenja mora došlo iz spomenute tvornice budući je obalni ispust u more iz tvornice udaljen oko 600 metara od mjesta onečišćenja

Nakon što je proteklog tjedna u rovinjskoj uvali Valdibora došlo do još jednog u nizu onečišćenja navodno prouzrokovanog ispuštanjem iz tvornice za preradu ribe Mirna i nakon što je Lučka uprava Rovinj uputila Ministarstvu zaštite okoliša i energetike prijavu onečišćenja pomorskog dobra, do danas se ništa značajno po tom pitanju nije dogodilo.

Mirna nema veze s masnom mrljom

U Uvali Valdibora, od benzinske pumpe prema parku, zamijećena je velika masna mrlja od tridesetak metara kvadratnih, a kako je rekao ravnatelj Lučke uprave Rovinja Donald Schiozzi, lučka je kapetanija po njihovom pozivu izašla na teren i napravila zapisnik. I dok je sljedećeg dana masna mrlja nestala sama od sebe pa se je i problem barem zasada riješio sam od sebe, iz Podravke odnosno iz Mirne je na adresu gradske uprave stiglo očitovanje koje je potpisao Velimir Vrhovski, predsjednik uprave Mirne, temeljem trgovačke punomoći koju potpisuje Nevio Tompić.

U očitovanju u svezi pojave masne mrlje iz Mirne navode kako je nakon razmatranja dostavljene fotodokumentacije, vidljivo da je sama lokacija masne mrlje udaljena od obale ispred tvorničkog postrojenja više od 550 metara i kako je mrlja zapravo nastala ispred dijela obale koji nije ni u kakvoj vezi s proizvodnim i poslovnim procesima Mirne. Iz Mirne navode i to da nisu upoznati s točnim datumom nastanka mrlje te da proteklo vrijeme, ali i veći dio turističke sezone u tom dijelu rovinjske obale prometuje veći broj brodova, kako kažu, njih 20 dnevno. A niti jedan od njih nema veze s Mirnom već se na tom dijelu obale odvija ukrcaj i iskrcaj putnika. Napominju i nepobitnu činjenicu kako se upravo na tom dijelu uvale nalazi i benzinska crpka za brodove.

- Svaki od navedenih brodova ima svoja sanitarna i strojarska postrojenja koja je svaki od njih mogao ispustiti, kažu u Mirni.

Sve rade u skladu sa zakonom

Iz Mirne ističu i kako u tvornici obavljaju proizvodne i poslovne procese tijekom cijele godine jednakim intenzitetom i kako do sada, u ovoj godini nije bilo nikakvih zahtjeva za očitovanjem radi nastanka masnih mrlja.

- Za pretpostaviti je da bi se, da su onečišćenja zaista njihova, ista pojavljivala češće, ako ne i svakodnevno. Svoje poslovne aktivnosti bez iznimke obavljaju u potpunom skladu s pozitivnim propisima RH te jedinicama lokalne samouprave, držeći se svih propisanih standarda uz kontinuirano praćenje tehnološkog napretka i usvajanje novih i modernih rješenja u cilju dodatnog unaprjeđenja proizvodnih procesa i ostalih poslovnih aktivnosti. Posebno ističu kako se bilo kakvo eventualno ispuštanje otpadnih voda iz Mirninih proizvodnih postrojenja obavlja u skladu s važećom vodopravnom dozvolom i kako Mirna poduzima propisane mjere kontrole kakvoće otpadnih voda, obavještavanja i dostavljanja podataka nadležnim tijelima, skladištenja i zbrinjavanja tekućih sirovina i tekućeg otpada, kontrole sustava odvodnje otpadnih voda, redovnog pregledavanja i održavanja opreme i uređaja. U odnosu na Program mjera zaštite voda Mirna d.d. je tako do sada, u potpunosti poštujući postavljene rokove, obavila ispitivanje internog sustava odvodnje na vodopropusnost, sukladno planu sanacije i rekonstrukcije internog odvodnog sustava otpadnih voda", ističu iz Mirne.

Nema dokaza da je Mirna "kriva"

- Temeljem zaprimljene prijave, 10. rujna, obavljen je inspekcijski nadzor vezano uz onečišćenje mora u sjevernoj luci Valdibora u Rovinju, na ribarskom dijelu. Inspekcijskim nadzorom, odnosno uvidom u dokumentaciju i obilaskom navedene lokacije, utvrđeno je da je spomenuta tvrtka ishodila od Hrvatskih voda vodopravnu dozvolu za ispuštanje otpadnih voda sa rokom važenja do 31. prosinca 2022. godine, te da postupa prema programu mjera zaštite voda iz navedene vodopravne dozvole. Za vrijeme inspekcijskog očevida, nije bilo vidljivo nikakvo onečišćenje mora na spomenutoj lokaciji, a koje je vidljivo na priloženim fotografijama. Stoga se ne može sa sigurnošću utvrditi da je do onečišćenja mora došlo iz spomenute tvornice budući je obalni ispust u more iz tvornice udaljen oko 600 metara od mjesta onečišćenja u zaljevu u luci, stoji u odgovoru kojeg smo dobili od samostalne službe za odnose s javnošću i protokol Ministarstva zaštite okoliša i energetike. (Paola BARIČEVIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini