VREMENSKA PROGNOZA

Na Učki i Ćićariji pao snijeg, U PONEDJELJAK PAHULJE MOGUĆE I U NIŽIM PREDJELIMA

| Autor: Petar Radovan/Istramet
Današnji snijeg na Ćićariji (Snimio Tomislav Cendak / Istramet)

Današnji snijeg na Ćićariji (Snimio Tomislav Cendak / Istramet)


Nedjelju je obilježilo zimsko vrijeme, iako je snijeg u nižem području izostao. Bilo je pregršt oborina, ali i gorskog snijega, no bez izrazite hladnoće, piše Istramet.

Iz pogleda na tablicu maksimalnih temperatura zraka možemo uočiti kako su se vrijednosti usprkos cikloni i danas uz obalu ponegdje penjale iznad 10 °C, što je svakako pretoplo za snježna iznenađenja u nižem području.

Snježna granica kretala se oko 700-800 metara nadmorske visine, tako da su i Černehi na Ćićariji gdje se smjestila Istramet meteorološka oprema uspjeli uhvatiti nekoliko centimetara snijega, no oborine su brzo oslabile i prestale.

Obilniji snijeg zabilježen je na Učki, što potvrđuju i meteorološke postaje koje su na tom području zabilježile do 34 mm kiše. Obilnija kiša pala je i na Krku (Baška 36 mm) te na istoku Istre (Jurani 35 mm), dok su najmanje količine zabilježile postaje na sjeverozapadu Istre, do 5 mm.

Posljednja u nizu “zimskijih” ciklona na vrijeme će djelovati u ponedjeljak. Prema najnovijim izlazima modela ona nam donosi značajno manje oborina u odnosu na današnju te nešto niže temperature zraka. Samim time snijega može biti i u nižem području, piše Istramet.

Snijeg u središnjoj Istri u većini slučajeva je zahtjevno predvidjeti, no posljednji izlazi WRF-a i DHMZ-ovog ALADIN-a suglasni su kako će glavnina oborina ipak pasti južnije od Istre, što će s razmjerno visokim temperaturama zraka za snijeg vjerojatno biti nedovoljno za veća snježna iznenađenja.

Današnji izlazi globalnih modela (GFS, ECMWF) su nešto izdašniji oborinama kao i slovenski ALADIN, stoga u prognozi moramo uzeti u obzir mogućnost prolaznog umjerenog snijega u središnjoj Istri, naročito poslijepodne i navečer. Snježnih iznenađenja može biti i u višim dijelovima kvarnerskih otoka.

Utorak i srijeda donose nam povoljnije vrijeme o čemu možete više pročitati u Istrametovom trodnevnom izvješću.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater