ORCHESTRA FESTIVAL

Na rabačkoj rivi održan treći međunarodni festival: Simbioza mora i melodija - OD BOLERA, DVORAKA PA DO ČARDAŠA

| Autor: Branko BIOČIĆ

Glazba spaja ljude i ruši granice, a ovakav oblik suradnje i razmjena iskustava među školama, od neprocjenjive je važnosti za budući rad, istaknula je ravnateljica labinske škole Melita Lasek Satterwhite

 

Kada je prvi put održan 13. lipnja 2017., medijski su napisi bili složni u prognozi da bi mogao postati jednim od istaknutijih ljetnih događaja na istočnoj obali Istre. I samo dvije godine kasnije, Treći međunarodni Rabac Orchestra Festival, u organizaciji labinske Umjetničke škole Matka Brajše Rašana, uz podršku Turističke zajednice grada Labina, potvrdio je to u punom smislu riječi.

Dvije večeri

Proširen ovoga puta na dvije večeri, 12. i 13. lipnja, u pitoresknoj rabačkoj uvali, pod vedrim nebom, nastupili su puhački, harmonikaški, tamburaški, udaraljkaški te mješoviti, komorni i simfonijski orkestri iz Hrvatske, Slovenije, Mađarske i Češke. Mladenački entuzijazam i uvijek svježe ideje labinske Umjetničke škole, koja se uz brojne uspješne odgojno-obrazovne rezultate, iz godine u godinu potvrđuje i iznimnim organizacijskim kompetencijama, mnogobrojnoj domaćoj i stranoj publici, i ovoga su puta pružili pravi užitak u doživljaju orkestralnog muziciranja. Dijapazon repertoara bio je iznimno širok, od Dvořákovih "Slavenskih plesova", Ravelova "Bolera", preko kola i čardaša, pa sve do Bee Gees i Adele, tako da je doista svatko mogao pronaći nešto za sebe. U skladnoj sinergiji ambijenta, zvjezdanog neba, mora i glazbe, prve su se večeri predstavili Mješoviti orkestar škole domaćina, Puhački orkestar Glasbene šole Vrhnika iz Slovenije, Harmonikaški orkestar OKUD Istra iz Pule, Tamburaški orkestar, Kvintet tambura i Harmonikaški orkestar GŠ Zlatka Grgoševića iz Sesveta te Simfonijski orkestar GŠ Ferenc Liszt iz Baje u Mađarskoj. Drugu je večer ponovno otvorila labinska Umjetnička škola, ali ovoga puta izvedbama Udaraljkaškog ansambla BumBam i Pjevačkog zbora, a dugi pljesak zadovoljne publike, zainteresiranih prolaznika i zaljubljenika u glazbu, nastavio se i nakon nastupa Puhačkog i Harmonikaškog orkestra Glazbene škole Karlovac, kao i Puhačkog orkestra Junior ZUŠ Hostivař iz Praga.

Veliki odaziv

- Iznimno smo počašćeni što se tako veliki broj orkestara odazvao našem pozivu. Glazba spaja ljude i ruši granice, a ovakav oblik suradnje i razmjena iskustava među školama, od neprocjenjive je važnosti za budući rad, istaknula je ravnateljica labinske škole, Melita Lasek Satterwhite.

Zamjenik gradonačelnika Grada Labina, Zoran Rajković, u svome je prigodnom govoru prilikom otvaranja pohvalio veliki angažman škole te ukazao na značajan doprinos festivala u promociji grada i turizma. Doista, hvalevrijedan rezultat truda i uloženog organizacijskog napora, koji pokazuje kako je uz vrlo promišljenu koncepciju nastupa više od 350 mladih glazbenika s izborom raznolikog programa iz nepresušne riznice domaće i strane, klasične i suvremene, folklorne, popularne i jazz literature, moguće zadržati veliku pažnju i očuvati visoku razinu kvalitete cjelokupnog projekta. Bio je to susret u glazbi koji ne preže pred izazovima, ostvarenih na najvišoj razini, susret koji se ne zaboravlja i kojega se kao vrijedan doživljaj želi ponoviti i dogodine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom