KONAC POŽARNE SEZONE U SREDIŠNJOJ ISTRI

Na Pazinštini manje požara nego prošle godine

(M. MIJOŠEK)

(M. MIJOŠEK)


Lani su u istom razdoblju planula 33 požara u kojima je izgorjelo 14 hektara površine. Vatrogasci osim gašenja požara imaju sve više tehničkih intervencija, a ove ih je godine bilo 38, od toga sedam u prometu pri čemu su iz automobila izvlačili osobe stradale u prometnim nezgodama

Iako protupožarna sezona završava 30. rujna, u središnjoj se Istri Bartulja, a proslavljena je proteklog vikenda, računa kao završetak vrućeg ljeta i smanjenje opasnosti od požara. Bez obzira na to pazinski su vatrogasci i dalje u svakom trenutku spremni izaći na požarište. Srećom ove su godine imali manje posla nego lani, pa su od početka godine zabilježili 98 intervencija, a lani u istom razdoblju 168.

Manje požara nego prošle godine

- Od početka godine intervenirali smo na 21 požaru, a do toga pet je požara bilo na otvorenom prostoru pri čemu je izgorio jedan hektar raslinja, pojašnjava Serđo Šilić, zapovjednik JVP Pazin.

Lani su u istom razdoblju planula 33 požara u kojima je izgorjelo 14 hektara površine. Vatrogasci osim gašenja požara imaju sve više tehničkih intervencija, a ove ih je godine bilo 38, od toga sedam u prometu pri čemu su iz automobila izvlačili osobe stradale u prometnim nezgodama.

- Na smanjenje požara na otvorenim prostorima najviše su utjecale vremenske prilike. Lipanj je bio dosta kišovit, a i sada je pala kiša, jedino je srpanja bio malo topliji, kaže Šilić vjerujući da su sada smanjene mogućnosti za izbijanje požara većih razmjera na otvorenom prostoru. Važno je, kaže, da se brzo dojavi pojava požara, da vatrogasci mogu pravovremeno izaći na teren i požar ugasiti u njegovoj početnoj fazi.

Bez obzira na tzv. požarnu sezonu, sezona za izbijanje požara uvijek traje. Stoga je i dalje zabranjeno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre na otvorenom prostoru.

Treba tražiti dozvolu vatrogasaca

Od 1. studenog može se paliti biljni otpad, ali i tada treba zatražiti dozvolu od vatrogasaca. Potvrdu izdaje dežurni vatrogasni djelatnik u svako doba i to bez naknade. Stoga Šilić, bez obzira na vremenske prilike, upozorava da se ne pali vatra na otvorenom i da se, kada je to dopušteno, obavezno treba zatraži dozvolu od vatrogasaca, jer bez obzira na sve i sav oprez vatra u svakom trenutku može pobjeći kontroli i izazvati velike štete.

Tako je i ove godine, koja je statistički bila relativno zadovoljavajuća, 13. lipnja došlo do požara na jednom imanju u Boljunskom Polju. U tom je, najvećem ovogodišnjem požaru u središnjoj Istri izgorjelo 500 bala sijena i dvije velike traktorske prikolice. Srećom požar je brzo ugašen, ali je, kaže Šilić, gašenje bala sijena koje je tinjalo potrajalo gotovo cijeli dan. (M. RIMANIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of