SAZNAJEMO

MUP UKIDA POLICIJSKU POSTAJU BUZET! BUZEĆANI PRENERAŽENI

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Šokantno je na sjeveru Istre odjeknula vijest da Ministarstvo unutarnjih poslova namjerava ukinuti Policijsku postaju Buzet, odnosno uspostaviti ispostavu u Buzetu pod nadležnošću Policijske postaje Pazin.

Prema informacijama koje je gradonačelnik Siniša Žulić dobio tijekom ovotjednog sastanka s predstavnicima istarske policije, potkrijepljeno je to željom MUP-a i Ravnateljstva policije za racionalnijim načinom rada, u kojem u pitanje ne bi smjela doći dosadašnja operativnost policije na buzetskom području. Buzetska ispostava trebala bi biti otvorena isključivo u jutarnjim satima, a ne tijekom cijelog dana kako je to bilo do sada. Rečeno je također da je cilj ovakvim preustrojem povećati broj policijskih službenika na terenu, a smanjiti upravljačku strukturu koja se odnosi na načelnika, pomoćnika načelnika i šefova smjena te time doprinijeti još kvalitetnoj usluzi građanima.

- Ta nas je vijest vrlo neugodno iznenadila, prvenstveno jer se Grad Buzet nalazi na pograničnom području i površinom je najveća jedinica lokalne samouprave u Istarskoj županiji. Uz to Policijska postaja Buzet nadležna je i na području Općine Lanišće, također pogranične općine, ujedno površinom najveće općine u županiji, dakle pod svojom nadležnošću ima područje od 308,13 kilometara kvadratnih, navodi gradonačelnik Buzeta u svom mišljenju o eventualnom ukidanju PP Buzet, a koje je odmah uputio na adresu MUP-a, odnosno Ravnateljstva policije i glavnog ravnatelja.

- Razumljivo nam je da je u ovim vremenima potrebno racionalno upravljanje, no kolika je vjerojatnost da će se djelatnici s rukovodećih pozicija preseliti na lošije plaćena radna mjesta ili proglasiti viškom. Preustroj i organizacija mogu se izvršiti na drugačije načine, koji bi također doprinijeli racionalizaciji policijske službe. Buzet je mirna i sigurna sredina s relativno malim brojem slučajeva kriminalnih djela, prometnih nesreća te ostalih zakonski nedozvoljenih radnji. S obzirom da se policijska postaja gasi zbog nedovoljnog broja nedozvoljenih radnji ispada da su građani Buzeta kažnjeni jer su stvorili ugodnu i sigurnu sredinu za život, zato što poštuju zakone Republike Hrvatske. Zaboravlja se pritom da je dosadašnji kvalitetan rad Policijske postaje Buzet te prisutnost policije na terenu jedan od razloga zašto je situacija po pitanju stope kriminaliteta na području našega grada vrlo dobra, navodi Žulić.

Gradonačelnik Buzeta upozorava da je zbog blizine granice posljednjih nekoliko godina povećana ugroza zbog ilegalnih prijelaza. Tu posebno ističe vodstvo Policijske postaje Buzet i njene djelatnike, koji su zaslužni da se pokušaji ilegalnih prijelaza u velikoj mjeri sprječavaju, a prema migrantima se, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Buzet, zadovoljavajuće postupa do transfera na za to predviđena mjesta. Iz tog razloga ovdašnji građani u najvećoj mjeri uopće ne osjećaju prisutnost stranaca koji ilegalno borave u Hrvatskoj.

Policijska postaja u Buzetu svoj je posao uvijek obavljala vrlo profesionalno i uključivala se u sva društvena događanja u zajednici u suradnji s Gradom Buzetom te buzetskim ustanovama, udrugama, institucijama i gospodarskim subjektima. Zaposlenici Policijske postaje redovito sudjeluju u radu Stožera civilne zaštite, Vijeća za komunalnu prevenciju, Povjerenstva za ravnopravnost spolova, a svojim edukativnim akcijama neizostavan su dio kurikuluma odgojno-obrazovnih ustanova. Sudjeluju u svim većim sportskim događanjima, organizacijama zabavnih i kulturnih manifestacija i u svakom su trenutku na usluzi svojim sugrađanima.

- Nažalost ponukani sličnim primjerima koje su doživjele određene državne službe u našem gradu poput Općinskog suda, koji je nakon pripojenja s Općinskim sudom u Pazinu pretvoren u Stalnu službu, a nakon godinu-dvije i u potpunosti ugašen, moramo izraziti duboko razočaranje i neslaganje s prijedlogom ukidanja Policijske postaje u Buzetu i molimo Ravnateljstvo policije da uvaži sve navedene činjenice i preispita svoj prijedlog, navodi Žulić u svom dopisu, kojeg je dostavio i na znanje ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću, načelniku Policijske uprave istarske Boži Kirinu i načelnici Policijske postaje Buzet Betini Zgrablić.

- Tradicija i ustrojstvo policijske službe u Gradu Buzetu vrlo je duga i neprekidno je bila aktivna kroz nekoliko bivših država. Policijska uprava nad granicom seže još u 16. stoljeće, u doba Rašporskih kapetana (1511. godina), kada se u Buzetu upravljalo granicama između tadašnjih vladara na ovim prostorima. Stoga nam je potpuno neprihvatljivo da se danas, u demokratskoj Hrvatskoj, gdje bi cilj svih nas trebao biti kvalitetna javna usluga, usvajanjem ovakvih prijedloga značajno umanjuje kvaliteta rada službe koja ima presudnu ulogu u sigurnosti svih građana i gostiju naše sredine, zaključio je Žulić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum