BORBA PROTIV NAJVEĆE SVJETSKE POŠASTI

MLADI PROGRAMERI ŽELE DATI SVOJ OBOL: Istrijani lansirali aplikaciju STOP Corona! koja bi trebala pomoći u suzbijanju koronavirusa

| Autor: Chiara BILIĆ
Dino Ravnić

Tko želi biti dio obrade podataka, mora, uz određivanje lokacije i označavanje dobi i spola, u obrascu odgovoriti na nekoliko pitanja: Jeste li pozitivni na Covid-19? Jeste li nedavno putovali u inozemstvo? Imate li simptome zaraze? Jeste li bili u kontaktu sa zaraženom osobom?

 

Besplatna baza lokacija ljudi sa simptomima koronavirusa u svijetu - web aplikacija STOP Corona! - jučer je lansirana na internet. Među ostalima, pokrenulo ju je, dizajniralo i osmislilo nekoliko Istrijana poput Ližnjanca Dina Ravnića, direktora i suosnivača uspješne hrvatske geoinformatičke tvrtke GIS Cloud, programera Marka Polovine, dizajnerice Marte Klarić Ravnić te Gorana Radole i Dragana Sokolovića. STOP Corona! mapirat će karte žarišta zaraze i skupljati bazu podataka iz cijelog svijeta, koja će potom, pojašnjava Ravnić, besplatno biti na raspolaganju ovlaštenim zdravstvenim organizacijama.

Aplikacija je jednostavna za uporabu i dostupna je svakome tko ima pristup internetu, i to na 20 jezika. Pa i na Svahiliju. Tko želi biti dio obrade podataka, mora, uz određivanje lokacije i označavanje dobi i spola, u obrascu odgovoriti na nekoliko pitanja: Jeste li pozitivni na Covid-19? Jeste li nedavno putovali u inozemstvo? Imate li simptome zaraze? Jeste li bili u kontaktu sa zaraženom osobom? Kako se ne bi dizala panika i kršila anonimnost, prikupljeni podaci, kaže Ravnić, neće biti dostupni javnosti. 

"Za javnost ćemo pustiti anonimiziranu statistiku o simptomima kada sakupimo uzorak od 10 posto populacije u nekoj zemlji. Podaci pružaju uvid zdravstvenim organizacijama u raširenost pandemije u realnom vremenu i upotrijebit će se za stvaranje prediktivne karte žarišta bolesti kako bi se mogle planirati aktivnosti. Vodili smo računa o zaštiti osobnih podataka, a osoba može unijeti svoje kontakt podatke i privolu da ga povratno kontaktiraju zdravstvene službe. Naravno, uz uvjet da službene zdravstvene organizacije prihvate STOP Corona! Aplikaciju", govori Ravnić.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum