NAJNOVIJE


U VODNJANU OTVORENA ZGRADA JAVNE VAGE

Mladi maslinari EDUCIRAT ĆE SE u staroj pezi


Zgrada javne vage u Vodnjanu nakon što je godine i godine provela izvan funkcije i prepuštena zubu vremena, u petak je otvorena i u novom svjetlu predstavljena javnosti. Stara je peza nakon ljetošnje temeljite obnove preuređena u Centar za obuku mladih maslinara, što je ostvareno kroz međunarodni projekt YouInHerit koji se financira preko programa Interreg središnja Europa. Javna vaga obnovljena je u prostor za osposobljavanje i educiranje mladih maslinara koji će prerasti u zajednicu poduzetnika i promicatelja tradicije.

Projekt vrijedan 93 tisuće eura

- Javna vaga bit će i info-point za prijem i usmjeravanje turista u maslinike, uljare i kušaonice, rekao je prilikom otvorenja gradonačelnik Vodnjan Klaudio Vitasović. Tome su prisustvovali i partneri projekta YouInHerit koji provodi 12 partnera u Mađarskoj, Poljskoj, Sloveniji, Italiji i Hrvatskoj, a predvodila je ih je Anna Szepesfalvy, dogradonačelnica i predstavnica vodećeg partnera Budafoka iz Mađarske. Vrpcu su prerezali Mladi maslinari osnovne škole Vodnjan.

"YouInHerit" projekt je usmjeren na uključivanje mladih u valorizaciju i obnovu starih zanata i tradicije, za što se Vodnjanu samo po sebi nametnulo - maslinarstvo. Cijeli projekt čiji je cilj reinterpretacija kulturne baštine i uključivanje mladih vrijedan je 2,5 milijuna eura, a samo na Vodnjan, odnosno na Grad i udrugu Agroturist kao ovdašnje partnere, odnosi se 280 tisuće eura, od čega je 85 posto nepovratnih sredstava EU-a. Za adaptaciju Javne vage i njeno opremanje namijenjeno je 93,5 tisuće eura.

Zanimljivo je da je samo Vodnjan od svih 12 partnera iz pet zemalja kroz projekt ostvario infrastrukturno ulaganje, dok su se ostali koncentrirali na edukaciju mladih, brendiranje tradicije i slično. Moira Drandić Pauro, gradska pročelnica za gospodarstvo i EU projekte, navela je i da je u Vodnjanu važan segment projekta provedba radionica i treninga za mlade - za edukaciju je bilo predviđeno 30 mladih maslinara ili onih koji će to tek postati, a prijavilo ih se 40! Kako im tečajevi počinju već sljedeće subote, tako će odmah i testirati funkcionalnost atraktivnog i suvremeno uređenog prostora "stare peze". Ciklus osposobljavanja za uzgoj maslina i brendiranja proizvodnje završava im u proljeće u maslinicima, iz kojih dolazi i najvažniji istarski proizvod, kako je to rekao pročelnik za poljoprivredu Istarske županije Ezio Pinzan.

Međunarodni timski rad

        - U ovom objektu moći će se učiti o našoj tradiciji i tehnologiji proizvodnje i vjerujem da će se još više mladih involvirati u maslinarstvo. Milijun stabala posađeno je u našoj županiji, a najviše ih je ovdje i zato ovaj Centar zaslužuje da se nalazi u Vodnjanu, poručio je Pinzan, koji je pak u vrijeme početka ovog projekta bio nadležni pročelnik vodnjanske gradske uprave.

        Svečanosti je prethodila konferencija partnera projekta u obližnjem Domu mladih gdje je Szepesfalvy rekla da se Budafok upustio u projekt kada su uočili da je vinarska tradicija zanemarena i lišena mladih. Stoga su prvo odlučili pronaći partnere koji imaju sličan problem sa starim zanatima i zajedno ih rješavati.

        - Prednosti međunarodnih projekata su timski rad, prekogranična suradnja i to što svakom partneru pripada točno onoliko koliko je pridonio projektu, rekla je Anna Szepesfalvy. Simona Roudi iz agencije Sinergia navela je da je, kako su se Mađari usmjerili na vinarstvo, a Vodnjanci na maslinarstvo kao svoje adute, regija Veneto kroz projekt radila na nautičkoj tradiciji i pomorskim zanatima, slovenski Piran na tradiciji proizvodnje i skladištenja soli, slovensko Pomurje na upravljanje lokalnim kulturnim nasljeđem kao što su lončarstvo i mlinarstvo, a poljska Mazowia na autentično pivarstvo. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam