MANJAK RADNE SNAGE U TURIZMU

Mlade treba privući u turističke poslove ili strance naučiti kako se delaju šparuge i boškarin! Treće opcije nema

| Autor: Doria Mohorović
Boškarin je danas jedan od simbola istarske kuhinje (Foto arhiv Glasa Istre)

Boškarin je danas jedan od simbola istarske kuhinje (Foto arhiv Glasa Istre)


U nedostatku radnika hrvatski turizam minulog je ljeta morao zaposliti 30 tisuća stranaca, ne računajući one iz Europske unije. Kadrovi su tako sve veći problem, tim više što se razina smještaja s dvije ili tri zvjezdice polako pomiče prema četiri ili pet, a za te kategorije potrebno je duplo više ljudi.

Istaknula je to Monika Udovičić iz Ministarstva turizma na jučerašnjoj konferenciji Klik održanoj na pulskom Fakultetu ekonomije i turizma. Konferencija je nazvana "Festival struke u turizmu", a sudjelovala su eminentne imena, od gradonačelnika Filipa Zoričića do doajena istarskog i hrvatskog turizma Borisa Žgombe.    

Da bi Istra ostala perjanica turizma treba razmišljati dugoročno, smatra Udovičić, ponajprije po pitanju prostornih planova i budućih kadrova.

"Rješavanje problema moguće je kroz centre kompetencija, no, potrebno je primarno stvoriti interes mladih za upis u takve škole", rekla je Udovičić.

Kvaliteta usluge pada

Ravnateljica Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu Pula Orhideja Petković pojasnila je da bi naš, istarski regionalni centar kompetencija trebao zaživjeti 2023. To će biti mjesto na kojem će se razvijati sve ono što treba tržištu rada. Istaknula je da će se tamo obrazovne ustanove umrežavati i osluškivati potrebe turističkih dionika.

- Kvote uvoznih radnika su sve veće i u tom smislu često dovodimo kadar koji nema kompetencije koje bi bile potrebne nama. Na primjer, kadar koji ne zna kuhati gastronomske delicije ovog područja, poput šparoga i boškarina. U tom smislu će centar intervenirati i na zahtjev velikih hotelskih kuća i svima kojima je potreban kadar raditi edukacije, kazala je Petković.

Boris Žgomba, predsjednik Uprave Unilinea, ustvrdio je da je jedan od ciljeva uspostave Centra povećanje i poboljšanje ljudskih resursa u ugostiteljstvu i turizmu, budući da smo svjedoci nedostatka kvalitetne radne snage, zbog čega kvaliteta turističke usluge pada. Na novinarsko pitanje hoće li Uniline vlastitim iskustvom podržati učenike i polaznike Centra, a koji bi se potom mogli zaposliti u toj tvrtci, Žgomba je istaknuo da postoji obostran interes, kako u prenošenju znanja, tako u dobivanju djelatnika koji su u procesu školovanja pripremljeni za ono što ih čeka u budućnosti.

Snimio Duško Marušić Čiči

Žgomba, Cinkopan Korotaj, Udovičić, Zoričić, Petković i Vitasović pred brojnim kolegama i studentima (Snimio Duško Marušić Čiči)

    Zatvoriti centar

    Tijekom diskusije o turističkoj sezoni Zoričić je istaknuo da, ukoliko želimo privući kvalitetne goste, to podrazumijeva stvaranje kvalitetnog sadržaja i događaja, što bi na koncu dovelo do razvoja kulturnog turizma u našem gradu. Usto, napomenuo je i da je Puli potrebna kvalitetnija infrastruktura.
    - Naši gosti i dalje u Puli čekaju u redovima na fast foodu, pizza cutu, zbog čega mi očekujemo bolje restorane, bolje hotele i manje apartmana. Naša je želja zatvoriti centar, obnoviti fasade, urediti grad. Prostor oko Arene i sam centar grada pretvoriti u dnevni boravak, kazao je pulski gradonačelnik pa zaključio da je, u turističkom sektoru, na investitorima zadatak da donesu nove sadržaje, a da se Grad mora pobrinuti za infrastrukturu.

    Direktorica TZ-a Pule Sanja Cinkopan Korotaj iznijela je zavidne turističke brojke koje pokazuju da je u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno preko 2 milijuna noćenja, što je skoro 400 tisuća gostiju, a najveću ulogu u tome imali su njemački gosti kojih je 31 posto više nego 2019. No, konstatirala je da bi se više trebali fokusirati na pred i posezonu.

    Komentirajući kako turizam mora biti ekstenzija gospodarskog života grada i života stanovništva, pročelnik Katedre za turizam na FET-u Aljoša Vitasović dodao je da nam je potreban proizvod široke potrošnje kojeg koriste svi stanovnici nekog područja ili regije. "Tada ne bismo ovisili o gostima više ili niže platežne moći", rekao je Vitasović.

     "Svaki razvoj podrazumijeva da se nešto mora i uništiti"

    Puni naziv nove ustanove koja se gradi na Stoji je "KLIK Pula - Centar za kompetentno cjeloživotno razvijanje inovativnih znanja i vještina u sektoru ugostiteljstva i turizma" (skraćeno Centar kompetencija), a ukupna vrijednost mu je 44,7 milijuna kuna. Centar je povezan sa školom, zbog čega je do ravnateljice Petković došlo pitanje vezano za stabla koja se ruše na području na kojem se odvijaju radovi. "Svaki razvoj podrazumijeva da se nešto mora i uništiti. Nama je bilo teško, razumijemo i spoznajemo važnost zelenog okoliša i u tom smislu svakako razmišljamo o tome da će budući centar biti oaza zelenila i da će za svako srušeno stablo biti zasađeno jedno alternativno", rekla je ravnateljica Petković. 

    Povezane vijesti


    Podijeli: Facebook Twiter