BIT ĆE PROBLEMA

MJEŠTANI OBJAVILI RAT RAMPI U KOROMAČNU: Najavili prosvjede i blokadu prometnice

Nekadašnji predsjednik Mjesnog odbora Koromačno Lino Dobrić, koji živi u obližnjim Viškovićima, kaže da ga je samo u četvrtak zvalo 50 mještana kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo postavljanjem rampe

| Autor: Branko Biočić
Rampi objavili rat - Paolo Diminić, Flavio Tomičić, Elvis Dobrić, Remiđo Gregorinić i Lino Dobrić (snimio Branko Biočić)

Rampi objavili rat - Paolo Diminić, Flavio Tomičić, Elvis Dobrić, Remiđo Gregorinić i Lino Dobrić (snimio Branko Biočić)


Naselje Koromačno poznato je prije svega po cementari Holcim, ali to nije jedino što se ondje nudi. Nakon uređenja obalnog pojasa i plaže posljednjih godina, Koromačno privlači i sve veći broj kupača. To dovodi do stvaranja gužvi i nereda u parkiranju, pa su u Općini Raša, pod koju Koromačno spada, odlučili postaviti rampu na ulazu u naselje, kod društvenog doma. Razlog je, ističu, veća sigurnost u prometu te potreba dolaska interventnih vozila, zbog čega su odlučili uspostaviti i novu regulaciju prometa.

Po toj regulaciji trajno bi se trebao zatvoriti i opasan izlaz na županijsku cestu, a prolaz vozilima u središte naselja bit će dozvoljen isključivo stanarima te službama s posebnom dozvolom. Općina Raša je pozvala vlasnike stambenih objekata i iznajmljivače privatnog smještaja da u petak u društvenom domu Koromačno ispune i predaju zahtjev za dodjelu kartice kojom bi prolazili . Dakle, kartice bi dobili na primjer i turisti od svojih domaćina. Takva regulacija prometa rampom vrijedit će samo tijekom ljetne sezone, a za posjetitelje je osigurano besplatno veliko makadamsko parkiralište na zavoju, prije ulaza u središte.

I sve se čini u redu, ali tu su i mještani okolnih naselja, koji žive u blizini Koromačnog i koji neće dobiti kartice. Ideja o rampi kod njih izaziva veliko nezadovoljstvo i negodovanje.

Nekadašnji predsjednik Mjesnog odbora Koromačno Lino Dobrić, koji živi u obližnjim Viškovićima, kaže da ga je "samo danas" (u četvrtak, op. a.) zvalo 50 mještana kako bi izrazili svoje nezadovoljstvo postavljanjem rampe na ulazu u centar naselja Koromačno.

- Prije tri godine na zboru mještana zaključili smo da ne želimo rampu nego da će se urediti parkirna mjesta i da se mještanima osigura parking. Dogovor je bio da će se znakovima regulirati promet, a u tri godine nije postavljen nijedan znak. Sve to vrijeme načelnica općine Raša nije ništa napravila, nego se sada sjetila postaviti rampu. Mi smo protiv rampe jer se ne može nikome ograničiti prolaz kroz naselje. U Koromačno općina Raša nije uložila ni pet lipa, sve je napravio Holcim, kaže Lino Dobrić.Ilustracija

Lino Dobrić pokazuje mjesto gdje se planira postaviti rampa

Remiđo Gregorinić dodaje:

- Mještani okolnih sela, kada se postavi rampa, neće moći doći do trgovine u Koromačnu, a tu ima starih i nemoćni ljudi. Iznenadilo me to, nitko nas ništa nije pitao za rampu, a trebalo je zatražiti mišljenje ljudi. Mi nemamo više ni mjesni odbor, općina Raša najviše novaca dobiva od Holcima a ništa ne ulaže natrag, kaže Gregorinić.

Nezadovoljan je i Elvis Dobrić, koji je 30 godina živio u Koromačnu, a sada živi u susjednom selu Brovinje.

- Razočaran sam vodstvom općine Raša. Neprihvatljivo je da se postavlja bilo kakva rampa i da se ograničava kretanje lokalnog stanovništva. Smatram da je o tome trebalo organizirati javnu raspravu. Po pitanju parkiranja postoje i druga rješenja, a ne rampa. Nemam ništa protiv turizma i turista, ali ne može jedan Nijemac slobodno ulaziti u naselje Koromačno, a ja koji tu živim ne mogu. Ne možemo mi ispaštati zbog nesposobnog vodstva općine, rekao je Elvis Dobrić.

Paolo Diminić živi u Svetom Lovreču Labinskom i došao nam je izraziti svoje negodovanje jer, kako kaže, 18 godina radi kao zaštitar diljem Istre i nigdje nije vidio rampe u naselju.

- Rampa u Koromačnu nije normalna stvar. Postoji komunalni redar i neka kažnjava nepropisan parking, odlaganje drva, prikolica i barki ispred kuća. Novčana kazna je najbolji lijek, a ne rampa koja neće ništa riješiti, kaže Paolo. Bruno Dobrić iz Brovinja kratko se ubacuje:

- Najbolje je da svako selo bude logor pa kad umremo neka nas zakopaju ispred kuće, jer uskoro nećemo moći ni do groblja.

Flavio Tomičić iz Brovinja ističe da rampa nije jedini problem u Koromačnom.

- Holcim godišnje u proračun Općine Raša uplati 28 do 30 milijuna kuna, a ove godine Općina od Brguda do Svete Marine nije uložila nijednu kunu. Oni ulažu u gluposti kao što je dimnjak u Raši, koji ničemu ne služi, a u prave stvari ništa. Ako stave rampu bit će problema, kaže Flavio Tomičić.

 NAČELNICA PALISKA: Bune se oni koji su do sada išli autom na plažu ili do samih vrata trgovine

Za mišljenje o cijelom ovom problemu zatražili smo i općinsku načelnicu Gloriju Paliska, koja nam je rekla da Koromačno ima lijepe plaže i more, ali nije turistička zona nego stambeno naselje, čijim stanarima treba osigurati normalnu svakodnevicu i funkcioniranje.

- Kao odgovorna uprava tražili smo način kako zaštiti stanare i omogućiti im uvjete za svakodnevni život. To nisu imali prošlog ljeta, kada su im se oni koji tamo dolaze na kupanje parkirali doslovno svugdje, ispred vrata stanova, garaža, sušila za robu. Bilo je nesnosno. Više puta intervenirala je i policija, a ovo je jedini način da se uvede reda. Znamo da promjene izazivaju reakcije, ali u ovom slučaju bune se oni koji su do sada išli autom na plažu, ili do samih vrata trgovine. Sve bi to bilo i razumljivo da nismo osigurali besplatan parking nedaleko plaže i trgovine. Radi se o načinu regulacije prometa koji će trajati svega mjesec i pol, odnosno u samoj špici sezone. Treba pokazati samo malo ljudskog razumijevanja i strpljenja, rekla je Glorija Paliska.

Nezadovoljni mještani najavljuju da će nakon postavljanja rampe organizirati javni prosvjed i blokirati cestu. Tvrde da rampa neće dugo trajati…

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum