PULSKA TRŽNICA: GRAĐANI PROBALI TRADICIONALNE POVIJESNE RECEPTE

Mirisi i okusi austrougarske kuhinje


Jučer ujutro su se na pulskoj tržnici, u sklopu Show-cooking eventa kojeg su zajedničkim snagama organizirali Grad Pula, Tržnica Pula i Agencija za ruralni razvoj Istre, besplatno dijelili povijesni meniji iz razdoblja Austro-Ugarske Monarhije. Građani su tako imali prilike probati mesne kuglice i restani krumpir u umaku od paradajza te carske mrvice s pirjanim crvenim kupusom i kimom.

Chef i profesor Škole za turizam ugostiteljstvo i trgovinu Robert Perić rekao nam je da polpete od junetine rade baš onako kako se radilo u ono doba, u koncentratu od rajčice.

- Austrougarska kuhinja je pustila veliki trag na današnju gastronomsku ponudu Istre. Kajzer mrvice se još uvijek pripremaju na Labinštini, ja sam ih prvi put probao kod tete početkom osamdesetih u Nedešćini, današnjoj Svetoj Nedelji, rekao je Perić.

Osim chefa Perića, kuhali su i ostali profesori ŠTUT-a Igor Ciceran i Robero Zorić te njihovi učenici.

Tržnica je tako, barem nakratko, mirisala na bogato kulinarsko nasljeđe što je radoznale građane privuklo u velikom broju.

Događaj se odvio u sklopu europskog projekta KEYQ+ ''Kultura i turizam kao ključevi kvalitete za prekogranični razvoj Italije i Hrvatske'' s ciljem obogaćivanja turističke ponude temeljene na zajedničkoj kulturnoj i kulinarskoj baštini. To je i nastavak projekta Key Q u sklopu kojeg je osnovan Edukacijski gastronomski centar Istre gdje se u svrhu valorizacije poljoprivredno prehrambenih proizvoda Istre posljednje tri godine uspješno provode radionice trajne edukacije i usavršavanja turističko-ugostiteljskih djelatnika. (C. BILIĆ)


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater