STIŽU HLADNOĆE

MINUSI DILJEM ISTRE, A TEMPERATURE ĆE JOŠ PADATI: U Tinjanu izmjereno minus 9 stupnjeva

Naročito će hladno biti u petak i subotu ujutro kada bi se jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti Istre mogle sniziti ispod -11 °C, a uz obalu i do -7. Stoga zaštite toploljubive kulture posebno citruse, nahranite ptice u vrtu

| Autor: Glas Istre
Vojak, najviša točka Istre, snimljen u utorak navečer (Snimio Dean Srdoč/Istramet)

Vojak, najviša točka Istre, snimljen u utorak navečer (Snimio Dean Srdoč/Istramet)


Prema podacima Istrameta jučer je bilo najhladnije jutro ove zime. Tiha i vedra noć omogućila je značajnije ohlađivanje na cijelom području.

Prema meteorološkim postajama Istrameta najhladnije je bilo u Tinjanu gdje se temperatura zraka snizila na čak -9 °C, a postaja nije čak ni u mrazištu. U Pazinu je bilo -8 °C, Buzetu -6 °C, Bujama -5 °C…

Hladno uz jači mraz bilo je i uz more. U Umagu i Peroju izmjereno je -4 °C, Poreču i Pomeru -3 °C, a u Novigradu i Puli -2 °C. Prizemne temperature zraka bile su još i niže uz izražen mraz.

Nastavak tjedna donosi nam hladno vrijeme, u Dalmaciji uz mogućnost pljuskova snijega i uz obalu. Pritjecanje hladnog zraka polarnog porijekla naročito ćemo osjetiti u četvrtak kada će jačati bura i sjeverni vjetar uz daljnji pad temperature zraka. Vjetar će doprinositi dojmu hladnog zimskog vremena, kakvo i treba biti u siječnju.

Nestabilnosti u sklopu hladne fronte Istru će zaobići, a pljuskova snijega može biti uglavnom u Gorskom kotaru. Istru će pahulje zaobići, ali ne i vrlo niske temperature zraka.

Naročito će hladno biti u petak i subotu ujutro kada bi se jutarnje temperature zraka u unutrašnjosti Istre mogle sniziti ispod -11 °C, stoga zaštite toploljubive kulture. Vrijednosti do -7 °C moguće su lokalno i uz obalu, a hladno će biti i danju uz zubato sunce.

Postupno odmicanje hladnog zraka dalje na istok sve je izglednije od nedjelje. Temperature zraka postupno će porasti, a ubrzo stiže i naoblaka.

Pritom su moguće i slabe oborine, prema sadašnjim projekcijama u početku na većem dijelu područja u obliku snijega, no bez značajnijih količina i većih iznenađenja.

Ako već niste zaštitite limune i ostale citruse. Kad se temperatura spusti jako nisko, do - 10 °C i niže, dolazi do oštećenja skeletnih grana i cijelog stabla. Limun gubi lišće i jednogodišnji prirast već kod - 3 do - 5 °C, naranča kod - 6 do -7 °C, a mandarine kod -7 do -8 °C. Najčešći načini zaštite stabala agruma od zimskih hladnoća i hladnih jakih vjetrova su premještanje posuda s citrusima u zaštićen prostor ili zavjetrinu (južna pozicija s više sunca) najbolje na temperaturi između 5 i 10 stupnjeva. Posađena stabla u zemlju se omotavaju raznim materijalima (agril, juta...). Obavezno treba pobrati preostale zrele plodove.

Male ptice, poput sjenica u ovo doba godine nemaju dovoljno hrane. Možemo im pomoći lojnim kuglicama i sjemenkama, kupovnim ili home made izrade.

Dovoljno je masnoću izmiješati sa zrnevljem i dobit ćemo loptice koje možemo objesiti u mrežastim vrećicama. Od zrnevlja možemo koristiti proso, pšenicu, suncokret ili možemo kupiti gotovu smjesu zrnevlja i sjemenki za ptice. Višestruko će nam vratiti na proljeće i ljeto kada će pojesti velik broj gusjenica i drugih štetnika.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom