NASILJE U ŠKOLI 

MINISTRICA BLAŽENKA DIVJAK: U  medulinsku školu "Dr. Mate Demarin" šaljemo tim za psihološku pomoć učenicima 

(N. LAZAREVIĆ)

"Istarska županija, kao osnivač osnovne škole "Dr. Mate Demarin" Medulin, najoštrije osuđuje sve oblike nasilja, posebno ona koja se događaju u školama nad učenicima, ali i učiteljima i svim drugim djelatnicima. Škola bi trebala biti mjesto nulte stope tolerancije na svaki oblik nasilja. Zadaća svih nas odraslih, učitelja, svih ostalih djelatnika škole, roditelja i službi koje direktno ili indirektno sudjeluju u životu škole, je da se učenici, ali i svi drugi djelatnici, u školi osjećaju dobro i sigurno", reakcija je Upravnog odjela za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije na skandal u medulinskoj osnovnoj školi, vezano za optužnicu koja je podnesena protiv 47-godišnje vjeroučiteljice katoličkog vjeronauka zbog pet slučajeva nanošenja fizičke i emocionalne boli učenicima, te jedne učiteljice razredne nastave protiv koje se još vodi istraga zbog sumnje na psihičko i fizičko nasilje nad učenicima.

Nasilni i učenici

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak je rekla da je njezin pomoćnik u kontaktu sa školom te da će prosvjetna inspekcija izaći na teren. Naglasila je da postoji "nulta tolerancija za bilo kakvo nasilje u školama."

- To je nešto za što apsolutno nemamo nikakvu toleranciju vezano uz naš sustav, bez obzira radi li se o predškoli, školi ili visokim učilištima," istaknula je Divjak. - Prije svega treba znati što je nadležnost ravnatelja, školskog odbora, osnivača i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Mi svoje instrumente koristimo, naš instrument je prosvjetna inspekcija, ali imamo i tim za krizno stanje za psihološku pomoć, kojeg smo ponudili školi, tako se situacija može na neki način ublažiti, rekla je Divjak.

Kako pak navodi resorni županijski odjel, medulinska škola je tijekom prošle školske godine obavijestila Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije, nadležni upravni odjel osnivača Škole, o neprimjerenom ponašanju djelatnika, ali i učenika.

"U drugom predmetu, nakon zaprimljenog zapisnika i rješenja donesenih u inspekcijskom nadzoru od strane prosvjetne inspektorice Ministarstva znanosti i obrazovanja, od strane Škole zaprimljena je odluka o udaljavanju djelatnice od obavljanja poslova u odgojno-obrazovnom radu i rješenje Općinskog državnog odvjetništva u Puli o zabrani obavljanja poslova imenovane djelatnice u odgojno-obrazovnim ustanovama. U trećem predmetu Škola je prijavila prisutnu situaciju nasilja između djece, dok je u četvrtom predmetu zaprimljena prijava nasilja učenika nad djelatnicom Škole. Nažalost, iako smo osnivač Škole, sukladno pozitivnim propisima Istarska županija i njeni kabineti nemaju nadležnosti za postupanje u navedenim situacijama, međutim kod nastalih situacija u neposrednom smo kontaktu sa školama. Činjenica je da aktualni događaji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, pa smatramo da bi Škola trebala prihvatiti prijedlog ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak, da ministarstvo u školu uputi Krizni tim za psihološko savjetovanje, poručuju iz resornog županijskog odjela. (Patricija SOFTIĆ)

 

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater