BUZET 

MINISTARSTVO ODOBRILO 300 TISUĆA KUNA Počinje digitalizacija i revitalizacija kina kao kulturnog središta

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Kino dvorana u Narodnom domu (Saša NIKOLIĆ)

Prijelaz s analognog na digitalni medij te tehnološko unapređenje kinodvorane, nužan je korak za vraćanje publike i opstanak buzetskoga kina. Novom opremom otvaraju se i nove mogućnosti za korištenje kina, primjerice organizacija festivala, edukativnih radionica i ostalog 

 

Dobra vijest za buzetske filmofile svakako je ona da je Ministarstvo kulture Pučkom otvorenom učilištu "Augustin Vivoda" upravo odobrilo 300.000 kuna za projekt digitalizacije kina u Buzetu. Učilište je ovaj projekt kandidiralo na javni poziv resornog ministarstva - programi izgradnje, održavanja i opremanja ustanova kulture (investicijske potpore) u 2020. godini. 

Aktivnosti nakon desetogodišnje pauze

Ravnateljica Učilišta Mirjana Pavletić zadovoljna je što su u resornom ministarstvu prepoznali projekt čiji je osnovni cilj revitalizacija kina kao kulturnog središta, veća i bolja dostupnost filmskih naslova, bogatija ponuda, a u kojem će se, uz svjetske hitove, nuditi i domaći, europski, nezavisni, dječji, animirani, baštinski, dokumentarni, kratkometražni… filmovi.

Nakon desetogodišnje pauze buzetskoga kina ta se djelatnost, zahvaljujući suradnji s HAVC-om i Motovun film festivalom, ponovo aktivirala tijekom prošle godine. No, i dalje je, kaže Pavletić, glavni problem neadekvatna kino oprema, čime je buzetska kino publika zakinuta za najnovija i najtraženija filmska ostvarenja. Ministarstvo je prihvaćanjem kandidature, buzetsko kino sada uvrstilo u Nacionalni projekt digitalizacije kina za 2020. godinu, a u Učilištu su mišljenja da će se, realizira li se ovaj projekt, novim, suvremenim načinom prikazivanja filmova, projekcijom najnovijih filmova u suvremeno opremljenoj dvorani, u kino vratiti buzetska publika.

- Prijelaz s analognog na digitalni medij te tehnološko unapređenje kinodvorane, nužan je korak za vraćanje publike i opstanak buzetskoga kina. Mislimo da će se i u Buzetu, zahvaljujući usklađivanju tehničkih standarda te modernizaciji kina, obogatiti raznolikost kulturne ponude i kulturni život, kao što se to dogodilo i u mnogim drugim sredinama širom Hrvatske, ističe Pavletić. 

Podizanje kvalitete slike i zvuka

Podizanje kvalitete slike i zvuka (DPC format), mogućnost gledanja filmskih hitova istovremeno kada se oni prikazuju i u multipleksima u Zagrebu i drugim većim gradovima, osnovni je cilj ukoliko se želi opstanak kina u novim uvjetima kada je analogni medij u kino djelatnosti zastario i neadekvatan. Novom opremom otvaraju se i nove mogućnosti za korištenje kina, primjerice organizacija festivala, edukativnih radionica, širenje filmske kulture i pismenosti, organizacija filmskih revija..., za što je već bilo interesa i upita.

Sa svojevrsnom revitalizacijom buzetskog kina krenulo se krajem 2018. godine jednim filmskim danom "Ajmo u kino!". Nastavljena je prošlogodišnjom proljetnom revijom, ciklusom četiri dokumentarca glazbene tematike o izuzetnim svjetskim glazbenim ikonama, a buzetsko Učilište je s redovnim kino predstavama počelo u travnju prošle godine. Kino projekcije u proljetnom terminu održavale su se svakog drugog utorka, a nakon ljetne stanke, u jesenjem i zimskom održavaju se svakog drugog petka.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater