DVODNEVNA KONFERENCIJA "GREENFIELD INVESTICIJE - KAKO SNOVI POSTAJU STVARNOST"

Medulinskim preporukama do više kvalitetnih greenfield investicija


Najsnažnija hrvatska općina, Općina Medulin, bila je domaćin dvodnevnom skupu, odnosno konferenciji "Greenfield investicije - kako snovi postaju stvarnost". Drugog dana rada konferencije, na kojoj se okupilo stotinjak predstavnika državne i lokalne uprave i samouprave, predstavnici gospodarstvenika i akademske zajednice, govorilo se o iskustvima jedinica lokalne samouprave u planiranju i realizaciji greenfield projekata. Riječ su imali oni koji o ovoj temi mogu pričati iz prve ruke: dionici koji su direktno ili indirektno povezani s turizmom, investicijama i IT sektorom.

Program je otvoren predavanjem Mladena Vedriša s Pravnog fakulteta iz Zagreba koji je predstavio Lider invest 2018. - projekt koji za cilj ima promicanje i nagrađivanje najboljih proizvodnih investicija. Slijedio je prikaz primjera iz prakse uloga općina i gradova u privlačenju i realizaciji greenfield projekata koji su predstavili bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak i predstavnik tvrtke Bjelin Milan Štefanac. Hrebak je na svom primjeru prikazao načine na koje jedinica lokalne samouprave može pomoći potencijalnim investitorima i malim poduzećima.

Razvoj širokopojasnog pristupa internetu

O pretvaranju netočnih prostornih podataka kojima raspolažu institucije u točne, kao temelju budućih greenfield investicija u Hrvatskoj, govorila je Blaženka Mičević iz poduzeća Agrodet, a uz pomoć realnih primjera dočarala je probleme s kojima se investitori u Hrvatskoj susreću te predložila moguća rješenja koje država može poduzeti. Odgovore na pitanje kako potaknuti greenfield ulaganja u jedinice lokalne samouprave tražili su sudionici panel diskusije dana, načelnik Općine Medulin Goran Buić, predstavnik Plave lagune Ronald Korotaj, pomoćnica ravnatelja Agencije za investicije i konkurentnost Božica Lapić, predstavnik Hrvatskog telekoma Milan Meden, pomoćnik ministra turizma Robert Pende te profesor Fakulteta ekonomije i turizma "Dr. Mijo Mirković" Marinko Škare. Istaknuto je kako bi se veliki broj investicija mogao događati kada ne bi postojali brojni problemi koji ih usporavaju i koče, neriješeni imovinsko pravni odnosi, nesređena prostorno planska dokumentacija i spora administracija. U diskusiju se uključio i načelnik Buić naglašavajući kako nisu sve investicije društveno korisne te da su jedinice lokalne samouprave dužne izraditi strateški plan razvoja pomoću kojeg će se realno procijeniti koje su investicije prikladne i potrebne za to područje. Kao jedan od projekata koji je uzet kao primjer ulaganja u infrastrukturu za društvenu korist i korist budućih investitora istaknut je i projekt razvoja širokopojasnog pristupa internetu kojeg Općina Medulin kao nositelj projekta planira provesti u suradnji s partnerskim općinama Marčana, Barban i Ližnjan. (L. SLIJEPČEVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD PONEDJELJKA

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum