JOŠ JEDAN MANDAT

Maurizio Tremul opet izabran za predsjednika Talijanske unije

| Autor: Sanja BOSNIĆ
Maurizio Tremul (Snimio Milivoj Mijošek)

Maurizio Tremul (Snimio Milivoj Mijošek)


Maurizio Tremul, stari-novi predsjednik, predsjedat će Talijanskom unijom (TU), krovnom organizacijom Talijana u Sloveniji i Hrvatskoj, još četiri godine. Na jučerašnjim izravnim izborima pobijedio je svog protukandidata Felicea Žižu, zastupnika iz redova nacionalnih manjina u slovenskom parlamentu, osvojivši 55 posto glasova od ukupnog broja birača koji su pristupili izborima u svojim lokalnim zajednicama Talijana u Sloveniji i Hrvatskoj. Prema neslužbenim podacima, glasovalo je oko 30 tisuća pripadnika talijanske nacionalne manjine. Najveći je odaziv zabilježen u Višnjanu, a najmanji u Rijeci. U Puli je glasovalo 249 od ukupno 5.245. registriranih birača.

Duboka podijeljenost u redovima Talijana

Ovom pobjedom, Tremul je uspješno odigrao na kartu svog zapaženog rada i svih ostvarenih rezultata skupštine Unije i Izvršnog odbora Unije u zadnjem mandatu, dok Žiži nije pošlo za rukom uvjeriti svoje pripadnike manjine da je Tremul već previše godina ustaljen kao predsjednik Unije i stoga je potrebno na njezino čelo izabrati osobu sa svježim idejama, što je isticao u svojoj predizbornoj kampanji, pozivajući se na demokratske promjene.

Naime, Tremul više od trideset godina, točnije od 1991. cirkulira po raznim funkcijama u Talijanskoj uniji, od dužnosti predsjednika Unije i predsjednika Skupštine Unije, a potom i kao predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije gdje se naizmjence rotirao s Furijom Radinom, koji je također više od trideset godina talijanski zastupnik u Hrvatskom Saboru.

U svakom slučaju, ovi su izbori pokazali da je talijanska manjina, posebice u Sloveniji, duboko podijeljena. Isto tako, na nedjeljnim je izborima na mandat od četiri godine za predsjednika Izvršnog odbora Unije (Vlada Unije!) opet izabran Marin Corva iz Rijeke koji je bio i jedini kandidat za to mjesto.

Podsjetimo se, u nedjelju 26. lipnja na glasačkim mjestima u Zajednicama Talijana koje egzistiraju u hrvatskim i slovenskim gradovima biračima su bila podijeljena četiri glasačka listića. Izuzev listića za izbora predsjednika Talijanske unije i predsjednika Izvršnog odbora Talijanske unije, birali su se još i članovi za skupštinu Unije iz redova lokalnih talijanskih zajednica te članovi skupštine za novi saziv skupština u lokalnim Zajednicama Talijana Hrvatske i Slovenije.

Pulski vijećnici u skupštini Unije

U Puli je s dvije izborne liste izabrano šest vijećnika za Skupštinu Talijanske Unije: Tamara Brussich sa 141 glasom, Ervino Quarantotto sa 117, Eliana Diković sa 111, Ardemio Zimolo sa 110, Alessandro Lakoseljac Ukmar sa 108 (svi sa liste Andemo Avanti) i Valmer Cusma (lista Forza102).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum