ROČ

"Matematika za 5" za osnovce i srednjoškolce: LJETNA ŠKOLA MATEMATIKE, JEDINA TAKVA U ISTRI

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Moglo bi se reći da mladi matematičari idu stopama glagoljaša, jer ljetna škola matematike održava se u Područnoj školi u Roču u kojoj se provodi i ljetni program Male glagoljske akademije "Juri žakan"

Jedina je u Istri, među rijetkima, moguće i jedina takve vrste u Hrvatskoj, a u svega tri godine postala je toliko popularna da se zbog velikog interesa odvija u dva kolovoška termina. Ljetna škola matematike "Matematika za 5" održat će se u svom trećem izdanju Roču od 18. do 21. kolovoza i od 22. do 25. kolovoza i okupiti 83 učenika od četvrtog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole.

Lani je krenula s dva termina

Početno je pretprošle godine u jednom terminu obuhvatila istarske osnovce, a lani je krenula s dva termina i proširila se na srednjoškolce, koji su došli ne samo iz Istre već i iz drugih dijelova Hrvatske da bi i ove godine mali matematičari stigli u Roč iz Primorsko goranske županije, Gorskog Kotara, ali i Zagreba i Dalmacije.

Ljetni matematički kamp nije izričito namijenjen samo nadarenim matematičarima već svima koji vole matematiku, žele produbiti znanje na neki drugi način ne na klasičan kao u školskim klupama.

- Prošle godine smo nakon matematike krenuli i s fizikom, a ove godine uvodimo i biologiju, najavila je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica buzetske OŠ "Vazmoslav Gržalja", također profesorica matematike i fizike.

Ljetna škola matematike održat će se u Područnoj školi u Roču u kojoj se provodi i ljetni program Male glagoljske akademije "Juri žakan" i gdje će se organizirati smještaj i prehrana. Organizatori su Matematičko društvo "Istra" iz Pule i Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta, a pokrovitelj je Grad Buzet.

Obilazak glagoljaškog gradića Roča

Ove godine matematičku školu prepoznala je i Istarska županija, a organizatori se nadaju da će ih u narednim godina podržati i Agencija za odgoj i obrazovanje.

S učenicima će raditi učitelji i nastavnici osnovnih i srednjih škola, sveučilišni profesori, kao i buzetski studenti matematike i fizike. Za mlade matematičare organiziran je obilazak glagoljaškog gradića Roča, posjet Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovnom muzeju Rijeci.

Istarska podružnica Hrvatskog matematičkog društva davne 1997. godine organizirala je uspješnu Malu školu matematike u Višnjanu, a sada je Matematičko društvo "Istra" odlučilo ponovno pokrenuti ovakav način rada s učenicima u suradnji sa buzetskom osnovnom školom koja godinama uspješno organizira školu glagoljice u Roču.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini