ROČ

MATEMATIKA ZA 5: Mladi matematičari i ljeti u školskim klupama

Plan je da iduće godine Ljetna škola matematike ponovo traje četiri dana, da se ponovo proširi na srednjoškolce i da se realiziraju svi standardni sadržaji iz pretkorona razdoblja, najavila je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja"

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO


"Dobili smo priliku naučiti nešto novo, rješavati zabavne zadatke i družiti se s prijateljima", tako kažu polaznici Ljetne škole matematike "Matematika za 5" koja je održana u organizaciji Matematičkog društva "Istra" iz Pule i Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta. Matematička škola tradicionalno se provodi pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i uz podršku sponzora buzetskog područja, u Područnoj školi u Roču u kojoj se već duži niz godina održava i ljetni program Male glagoljske akademije "Juri žakan" tako da se Roč sve više profilira i kao centar znanja.

Jedinstven ljetni program

U ovogodišnjem jednodnevnom "korona izdanju" Ljetne škole matematike sudjelovalo je ukupno 36 učenika, od četvrtog do osmog razreda osnovnih škola iz Buzeta, Pazina, Poreča, Svetog Lovreča, Rijeke, Ivanić - Grada..., koji bi, kako su se izjasnili u anketi, bili još zadovoljniji da je matematička škola bila višednevna što se ove godine nije moglo ostvariti zbog epidemioloških mjera.

Ročka škola matematike jedinstven takav ljetni program u Istri i među rijetkima, ako ne i jedini, u Hrvatskoj. Pokrenuta je prije pet godina, a vrlo je brzo postala popularna tako da je zbog velikog interesa pretprošle godine održana u dva četverodnevna kolovoška termina.

- Prošle godine zbog pandemije koronavirusa morali smo pauzirati i upravo stoga smo se ove godine odlučili održati je barem na jedan dan kako bi uspjeli nastaviti njenu tradiciju, rekla je Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja".

Matematika, fizika, robotika…

U ljetnoj matematičkoj školi prve godine krenuli su isključivo s matematikom, potom su dodali i fiziku, 2019. godine su ubacili i malo biologije, robotike i informatike, organizirali i obilazak glagoljaškog gradića koji ih je ugostio, posjet Odjelu za matematiku Sveučilišta u Rijeci te Prirodoslovnom muzeju u Rijeci, što su sve ove godine morali izostaviti i koncentrirati se na matematiku i fiziku i njome obuhvatiti samo osnovce.

Plan je da iduće godine Ljetna škola matematike ponovo traje četiri dana, da se ponovo proširi na srednjoškolce i da se realiziraju svi standardni sadržaji iz pretkorona razdoblja, najavila je Bartolić Muzica.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom