NOVIGRAD

Marljive i aktivne volonterke podružnice bujskog Crvenog križa: MEĐU POTREBITIMA SU I MLADI I STARI, A LJETI I SEZONSKI RADNICI

| Autor: Aleta BRATTONI
Volonterke novigradskog Crvenog križa (A. BRATTONI)

Podijeljeni su tako paketi umirovljenicima kojih, kako saznajemo, u Novigradu ima više od 900, a pripremljeni su i podijeljeni i štićenicima Doma za starije i nemoćne

Aktivne volonterke Valentina Vičević, Vesna Bunt, Bruna Lugarić i Loredana Mavar, uz njihovu voditeljicu Anicu Matejčić, već godinama čine kadar novigradskog Crvenog križa koji djeluje kao dio Gradskog društva Crvenog križa Buje. U travnju prošle godine ove su marljive volonterke, nakon desetak godina provedenih u vatrogasnom domu, konačno dobile i novi prostor na kojega se, kako kažu, još uvijek privikavaju.

Pomažu im i umirovljenici

Unatoč preseljenju, tijekom prosinca, inače jednom od najužurbanijih mjeseci, već su tradicionalno odradile velik dio posla pa tako i prikupile čak 252 sata dobrovoljnog rada. Naime, u blagdansko vrijeme pripremaju i dijele razne poklon-pakete potrebitima. No, iako posla ima napretek, one navode kako ipak nema potrebe za većim brojem volontera.

- Tijekom cijele godine ima nas dovoljno, a u najaktivnijim nam mjesecima uvijek netko priskoči u pomoć, pričaju nam ove simpatične volonterke.

Tako su njihovi česti gosti, primjerice, bivše članice, danas umirovljenice, s kojima su radile još davne 1991. godine. Jedna od njih je i 88-godišnja Ida Matejčić, inače članica gradskog Socijalnog vijeća, koja je i sama donedavno aktivno sudjelovala u radu novigradskog Crvenog križa. Osim njih, pomažu im i nešto mlađi naraštaji, pa tako do njih svrate i djeca iz OŠ Rivarela iz Novigrada s voditeljicom. Svi su se oni okupili i krajem prošle godine, a sve kako bi se na vrijeme izradili i podijelili božićni poklon-paketi potrebitima, mahom umirovljenicima kojih u Novigradu, kako saznajemo, ima više od 900. Te pakete financira Grad Novigrad. Poklon-paketi pripremljeni su i štićenicima Doma za starije i nemoćne, kojima ih je predao novigradski gradonačelnik Anteo Milos. Prema popisu gradskog Socijalnog vijeća, pripremljeni su i podijeljeni paketi za 80-ak potrebitih osoba s područja Grada.

Paketi za stotinjak obitelji

Spomenimo i kako je novigradski Crveni križ sudjelovao u projektu "Humanitarni paket za Dalmaciju i Primorje II" kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Split, a u suradnji sa 16 partnera, gradskih i općinskih društava Crvenog križa. Projekt je financiran iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije. Poklon-pakete u sklopu ovog projekta dobilo je nešto više novigradskih obitelji, njih stotinjak.

Osim toga, volonterke su pečenjem kolača sudjelovale u manifestaciji "Goodbye 2019." odnosno novigradskom dočeku u podne. Prodajom kolača, uz ostale aktivnosti, prikupljala su se sredstva za sugrađanku koja boluje od mišićne distrofije. Uz sve to, njihova je primarna aktivnost, kako naglašavaju, u svakome trenutku biti spremne na ekstremne situacije. Ipak, tu se mogu pronaći i druge aktivnosti. Primjerice, Crveni križ Novigrad organizira dobrovoljno darivanje krvi koje se, na razini GDCK Buje, održava svake godine na tri lokacije, među kojima i u sportskoj dvorani u Novigradu. Crveni križ je i mjesto na koje se mogu donijeti odjeća, obuća i druge potrepštine. Od volonterki saznajemo kako im trenutno nedostaje zimske odjeće i to većinom velikih konfekcijskih brojeva. Također, zamolile su građane da robu donose čistu, opranu i ispeglanu. Navedena roba i potrepštine zatim dolaze u ruke potrebitima, među kojima ima i mladih i starih, a ljeti, kako saznajemo, u tu kategoriju nerijetko dođu i sezonski radnici.

- Sugrađani kojima je pomoć potrebna rijetko će kročiti u Crveni križ jer na to gledaju kao na sramotu. Ipak, mi znamo kome što treba u zajednici pa se potrudimo da do toga i dođu, govore volonterke te za kraj poručuju "Budite tu jedni za druge - počnite od vaših bližnjih ili pak susjeda, važno je brinuti se jedni o drugima".

Podsjetimo kako je radno vrijeme CK Novigrada srijedom od 10 do 12 sati. U navedeno će vrijeme jednom mjesečno u novim prostorijama kod kružnog toka između Plodina i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Neapolis, uredovati ravnatelj Hrvoje Kovačević iz GDCK-a Buje.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater