PROZIVAJU MINISTARSTVO ZA IZDAJU

Marina Šuran iz Društva turističkih vodiča Pula: PREDLAŽU ZAKON KOJI ĆE VULGARIZIRATI NAŠU KULTURNU BAŠTINU, POVIJEST I STRUKU!

Malo je reći da smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče, bez potrebe bilo kakve edukacije i bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, poručuju iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske

| Autor: Marcello ROSANDA
ilustracija (Snimio M. Mijošek)

ilustracija (Snimio M. Mijošek)


Ministarstvo turizma i sporta otvorilo je javno savjetovanje o izmjenama Zakona o pružanju usluga u turizmu, na što su se među prvima javili iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske s ocjenom da je to "besramno ponižavanje baštine, struke i hrvatskih turističkih vodiča". U svom priopćenju tvrde da je razočaravajuće što su kao članovi radne skupine za konačan prijedlog izmjena Zakona doznali s web stranice Ministarstva turizma i sporta.

Naime, prema tom se prijedlogu Zakona organizatorima putovanja u Hrvatsku omogućava da angažiraju svoje turističke pratitelje za turistička vođenja po Hrvatskoj bez ikakve provjere njihovih kompetencija, tvrde. Zamjenik predsjednika Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske Vinko Bakija kaže da je razočaran Ministarstvom koje se nimalo nije potrudilo zaštititi nacionalne turističke vodiče od tsunamija poluvodiča i pseudovodiča.

Nepoznavanje profesije

- Kolege iz Zagreba su jednom prilikom slušali mađarskog turističkog vodiča koji je svojoj grupi mađarskih posjetitelja usred Zagreba predstavio našeg bana Josipa Jelačića kao ratnog zločinca. Dogodilo se i da je lažni turistički vodič prije nekoliko godina grupi anglofonih posjetitelja našeg kraljevskog grada Nina, na njihov upit o kojem se pismu radi ispod kipa Grgura Ninskog, objasnio da se radi o pismu kojim se koriste narodi Balkana, kao što je srpska ćirilica ili grčki alfabet. Sličnih primjera ima još. Tijekom transfera iz Trogira u Split poljski turistički vodič je s visoka, i naravno potpuno pogrešno, objašnjavao Domovinski rat, ističući da se mi ovdje ionako svako malo zaratimo, kaže Bakija.

Od resornog ministarstva očekivali su, kažu iz Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske, poštivanje osnovnih uzusa komunikacije, kao i elementarne pristojnosti u međusobnim odnosima. Međutim, nakon što su predstavili svoje stavove i prijedloge, odgovora nije bilo.

- Jasno je da im do mišljenja i stava struke nije nimalo stalo. Malo je reći da smo zabrinuti činjenicom što je Ministarstvo turizma i sporta ovim prijedlogom strane vodiče inauguriralo u hrvatske turističke vodiče, bez potrebe bilo kakve edukacije i bez obzira imaju li ili nemaju adekvatnu izobrazbu u svojoj državi. Zamislite, čak ne trebaju vladati ni osnovnim znanjem hrvatskog jezika, što naše Ministarstvo očito nimalo ne brine, jer oni ionako s njima neće imati baš nikakvog kontakta, navode u priopćenju, te tvrde da kolege iz drugih zemalja teško mogu tumačiti hrvatsku povijest, jer nemaju toliko potreban osjećaj nacionalne privrženosti i pripadnosti Hrvatskoj.

Dodaju da novi Zakon ipak predviđa da strani vodiči moraju polagati stručne provjere znanja i prolaziti procedure kao hrvatske kolege, no samo ako vode na zaštićenim lokalitetima.

- To će biti jedina mjesta na kojima će naša država u smislu ovog zakona imati suverenitet. Međutim, činjenica je da Ministarstvo ima namjeru pravilnikom koji će ubrzo stupiti na snagu znatno umanjiti broj takvih lokaliteta. Mirne duše možemo konstatirati da će inozemni vodiči bez ikakvog stručnog kriterija voditi goste diljem Hrvatske, a brojni naši vodiči bit će primorani iseliti van zemlje i naći drugi posao, komentiraju predstavnici turističkih vodiča.

Ističu i da Ministarstvo ide toliko daleko u nepoznavanju profesije da u e-savjetovanju navodi da u Hrvatskoj ima samo 340 aktivnih turističkih vodiča. Republika Hrvatska broji preko pet i pol tisuća vodiča i svi oni uplaćuju značajna financijska sredstva u državni proračun putem poreza, prireza i doprinosa.

Uništavanje egzistencije

- Radi se o svojevrsnoj izdaji Hrvatske. Treba se zapitati zašto Hrvatska ne želi štititi svoju baštinu, povijest i svoje građane na način na koji su to napravile druge europske zemlje, primjerice Grčka i Cipar, navodi se u priopćenju.

Predsjednica udruge Društvo turističkih vodiča Pula Marina Šuran kaže da Ministarstvo turizma i sporta nije prihvatilo ni jedan prijedlog predstavnika 5.500 turističkih vodiča RH kao člana Radne skupine, a konačan prijedlog zakona su vidjeli tek na web stranicama Ministarstva, odnosno e-savjetovanju.

- Ovakav prijedlog znači deregulaciju kojom svi postaju nacionalni turistički vodiči, a stranci će predstavljati našu zemlju bez ikakve edukacije što će, uz znatno smanjenje zaštićenih lokaliteta, biti krajnja vulgarizacija naše kulturne baštine, povijesti i struke. Razočarani smo cjelokupnim postupkom jer on znači uništavanje gole egzistencije velikog broja hrvatskih vodiča, tvrdi Šuran.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum