SABORSKI ZASTUPNIK IDS-A

MARIN LEROTIĆ upozorio na probleme mladih Hrvata koji se školuju u drugim zemljama. I DOISTA, POGLEDAJTE KAKVI SU TO APSURDI

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Marin Lerotić (snimio M. MIJOŠEK)

Marin Lerotić (snimio M. MIJOŠEK)


Saborski zastupnik IDS-a Marin Lerotić u Saboru je održao konferenciju za medije s koje je upozorio na probleme s kojima se suočavaju mladi koju su se obrazovali u drugim državama Europske unije a žele se vratiti živjeti i raditi u Hrvatsku. Konkretno, kazao je riječ je o primjeni Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija kojom izravno diskriminiraju hrvatski državljani koji su završili srednju medicinsku školu u nekoj drugoj članici Europske unije, primjerice u Sloveniji.

"Dok razvijene europske države nastoje privući takve kadrove, znači obrazovane mlade ljude željne rada sa ranjivim skupinama u društvu, bolesnima, osobama s posebnim potrebama… Hrvatska ne samo da ih ne privlači nego im stvara prepreke za povratak u državu. Imamo slučajeve da osobe koje su u Sloveniji završile srednju medicinsku školu ne mogu do posla u Hrvatskoj ako ne odslušaju više od 2.500 sati dodatne nastave da bi im se tek onda priznala stručna kvalifikacija stečena u inozemstvu. Istovremeno ako želite primjerice ići u Njemačku a završili ste srednju medicinsku školu, dovoljno je položiti B2 razinu njemačkog jezika i možete početi raditi u Njemačkoj. Tu bi se moglo zaključiti da hrvatska administracija očito bolje zna i provodi europske propise nego što to zna jedna Njemačka! Koliko takva teza može opstati, najbolje govore brojne ljestvice zemalja članica Europske unije u kojima je Njemačka pri vrhu a Hrvatska na dnu", kazao je Lerotić.

Međutim, dodao je, apsurdi hrvatske birokracije, kad je ovaj problem u pitanju, tu se ne završavaju jer te osobe ne samo da se u Hrvatskoj ne mogu zaposliti kao medicinske sestre, nego se uopće ne mogu zaposliti na nijednom poslu za koji se traži srednja stručna sprema, budući da se njima u Hrvatskoj priznaje samo stečeno osnovnoškolsko obrazovanje.

"To je doista nevjerojatna činjenica, no nažalost ne i izoliran slučaj, već samo još jedan od primjera koji jasno pokazuju svu neuređenost hrvatskog obrazovnog sustava", kazao je Lerotić.

Podsjetio je da se nedavno u Saboru raspravljalo i o problemima desetaka tisuća studenata stručnih studija vezanim uz reguliranje razine obrazovanja sukladno Hrvatskom kvalifikacijskom okviru.

"Hrvatska, za razliku od razvijenih europskih zemalja, još uvijek nije prepoznala važnost stručnog obrazovanja. Moramo kao država napokon usvojiti novi i moderan pristup obrazovanju, da napokon stvorimo obrazovni sustav koji će biti u stanju osiguravati kvalitetan i potreban kadar koji će nakon završetka obrazovnog procesa biti spreman aktivno i učinkovito uključiti se na tržište rada. I na ovom primjeru vidimo koliko je potrebno provesti sveobuhvatnu reformu obrazovnog sustava na svim razinama jer sustav kakvog danas imamo generira nepravde prema ljudima i dovodi do toga da će oni nepovratno napustiti Hrvatsku i otići u neku drugu europsku državu gdje će njihovo znanje, sposobnosti i stručne kvalifikacije biti itekako priznati i cijenjeni", zaključio je Marin Lerotić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum