NAJNOVIJEMARČANA

MARČANSKE VATRENE CURE: Zlatne Ljiljana Miloš, Dragana Ocelić, Dajana Načinović i Tea Dobran

| Autor: Cristian Bruno GALIĆ

Aktivnosti ovog društva sežu puno dalje od samih vatrogasnih takmičenja, te se društvo iskazalo u više segmenata, poput čišćenja vatrogasnih putova, održavanja javnih površina, osiguranja biciklističkih utrka, organizaciju memorijala, te čišćenje i održavanje turističkih punktova

 

Ovih je dana održano prvo međunarodno vatrogasno takmičenje VIP 2019. Novi sad. U konkurenciji od 13 ekipa, 1. mjesto u ženskoj konkurenciji pripalo je članicama DVD-a općine Marčana koje su činile Ljiljana Miloš, Dragana Ocelić, Dajana Načinović i Tea Dobran, dok je muška ekipa osvojila 3. mjesto. Obje ekipe postigle su značajan rezultat, koji je ustvari samo slijed svih prethodnih natjecanja, na kojem ovo društvo sudjeluje. Naime, cure iz DVD-a općine Marčana već drugu godinu za redom osvajaju 1. mjesto na vatrogasnom takmičenju u Medulinu, dok njihovi muški kolege isto postižu zavidne rezultate.

Prijateljski odnosi Istre i Vojvodine

Vatrogasno takmičenje VIP 2019. Novi Sad, organizirano je po uzoru na vatrogasno takmičenje Marčana Fire 2019. na kojem su članovi DVD Petrovaradin, sudjelovali u travnju ove godine. Na početku samog takmičenja, u Petrovaradinu su se okupile ekipe obližnjih DVD-ova, te ekipe profesionalnih vatrogasnih jedinica i jedinica za krizne intervencije iz Novog Sada. Republiku Hrvatsku predstavljale su ekipe iz Kumrovca, Ližnjana i jedna ženska i jedna muška ekipa iz Marčane. Pomladak DVD-a Petrovaradin izveo je pokaznu vježbu gašenja makete objekta svojim posebno izrađenim vatrogasnim vozilom, mini kamion, koji ima na sebi sve potrebne priključke, cijevi i mlaznice za gašenje požara.

Sam početak ove vježbe pokazao je koliko je ovo društvo organizirano i koliko vodi računa o svojim nasljednicima. Takmičenje se sastojalo od pet vatrogasnih vježbi, koje su se izvodile na znamenitim lokacijama Petrovaradina, poput Petrovaradinske tvrđave, Svetišta Majke Božje Tekijske, na obalama Dunava.

U delegaciji uz predstavnike DVD-a Marčana, i DVD-a Ližnjan bili su i predstavnici JVP Pula, te područne vatrogasne zajednice Klaudio Karlović, Petar Znahor i Ardemio Zimolo. Ovo prijateljstvo između ovih društava traje već duži niz godina, te se na ovaj način produbljuju prijateljski odnosi između Istre i Vojvodine, te stvaraju nova prijateljstva.

Od njemačke do Bola na Braču

Na ovaj način DVD općine Marčana stvara nova prijateljstva u Republici Hrvatskoj, ali i u susjednim državama. Tako su sklopili prijateljstvo sa PGD-om Dravograd iz Slovenije. Ondje su s mladima bili na zimovanju u zimskom vatrogasnom kampu, u kojem su svi mladi članovi okušali svoje vještine u skijanju i bordanju. Sklopili su prijateljstvo sa vatrogascima iz Bischofmaisa iz Njemačke, s čijom je općinom i pobratimljena Općina Marčana. Od tih vatrogasaca su u više navrata primili vrijedne donacije u odjeći i opremi, te upravo ovih dana se očekuje primopredaja 10 vatrogasnih kompleta za mladež DVD Marčane. U pregovorima su o povoljnim uvjetima kupnje vatrogasnog vozila. Kako bi povezali Istru i Dalmaciju, Marčanci su se sprijateljili i s vatrogascima iz Bola na Otoku Braču i vatrogascima iz Tisna. Po prvi puta ove godine ugostili su i vatrogasce iz Kumrovca.

Aktivnosti ovog društva sežu puno dalje od samih vatrogasnih takmičenja, te se društvo iskazalo u više segmenata, poput čišćenja vatrogasnih putova, održavanja javnih površina, osiguranja biciklističkih utrka, organizaciju memorijala, te čišćenje i održavanje turističkih punktova općine Marčana. Posebno se ovo društvo istaknulo u akciji čišćenja priobalja pri ekološkom incidentu onečišćenja Raškog zaljeva istjecanjem goriva, kad se u jednom danu okupilo preko 80 članova, roditelja mladeži i samih mještana općine.


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela
Pula: Aquarium − ndash; Fort Verudela

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam