REBALANS OVOGODIŠNJEG PRORAČUNA

MARČANA: Izostali planirani prihodi, a zaduženje općine bit će veće od predviđenog

| Autor: Patricija SOFTIĆ
Povećanje cijene novog vrtića s procijenjenih 6,3 na 11,5 milijuna kuna zbunilo vijećnike

Povećanje cijene novog vrtića s procijenjenih 6,3 na 11,5 milijuna kuna zbunilo vijećnike


Od naplate komunalnog doprinosa planiralo se u ovoj godini uprihoditi 7,5 milijuna kuna, no taj je iznos sada smanjen za 2,7 milijuna kuna. Izostala je i očekivana potpora od državnog Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 2,2 milijuna kuna kojima se planiralo izgraditi i opremiti reciklažno dvorište na području općine Marčana

Proračun Općine Marčana za tekuću godinu prije nekoliko je dana doživio svoj prvi rebalans. Općinsko je vijeće s deset glasova za i tri protiv izglasalo prve izmjene i dopune proračuna za 2019. godinu koji je, već tradicionalno, podbacio s planiranim punjenima općinske blagajne i stoga je smanjen za gotovo šest milijuna kuna.

Zadužit će se 5 milijuna kuna

Kako stoji u obrazloženju, predloženim izmjenama nastojalo se što realnije omogućiti praćenje ostvarenja prihoda, a time i ostvarenje započetih i ugovorenih kapitalnih ulaganja tijekom godine. To realno znači da se, primjerice, od naplate komunalnog doprinosa planiralo u ovoj godini uprihoditi 7,5 milijuna kuna, no taj je iznos sada smanjen za 2,7 milijuna kuna. Izostala je i očekivana potpora od državnog Fonda za zaštitu okoliša u iznosu od 2,2 milijuna kuna kojima se planiralo izgraditi i opremiti reciklažno dvorište na području općine Marčana, ali i prihodi od naknade za legalizaciju bespravne gradnje od kojih je u općinsku blagajnu bilo planirano staviti 300 tisuća kuna, a naplaćeno je samo 75 tisuća. Između sto i 200 tisuća kuna smanjeni su i planirani prihodi od tekućih pomoći iz EU fondova, od naknade za eksploataciju mineralnih sirovina te od naknade za dodjelu grobnih mjesta.

U ovakvoj situaciji automatski su smanjeni i neki planirani programi. Primjerice, iznos planiran za program gradnje komunalnih i drugih objekata smanjen je s 8,9 na 5,1 milijun kuna, program prostornog planiranja smanjuje se za 277 tisuća kuna i sada iznosi 142.500 kuna te će se izrada UPU Krnički porat prebaciti u iduću godinu, a značajno smanjenje pretrpio je i budžet namijenjen izradi neophodne projektne dokumentacije te je s planiranih 561.600 kuna pao na 276.900 kuna. Program izrade geodetskih elaborata također je smanjen, s planiranih 544.400 kuna na 252.800, a ovo će smanjenje najviše zahvatiti nerazvrstane ceste i geodetske elaborate neophodne za proširenje groblja u Kavranu.

Vrtić skuplji pet milijuna

Ovakav rebalans proračuna spomenuo je i nezavisni vijećnik Branko Vareško, postavljajući načelniku Predragu Plišku pitanje je li općina Marčana zaista u situaciji da digne kredit od pet milijuna kuna.

- Na stranu i to, ali oprostite, mi vijećnici smo digli ruku i podržali planirani projekt izgradnje dječjeg vrtića s cijenom od devet milijuna kuna, i složili se da se zadužimo za dva milijuna kuna, da bismo nedavno doznali da je općina Marčana na javnom natječaju prihvatila ponudu pulske tvrtke TGT-Adriatik d.o.o. od 10,2 milijuna kuna s PDV-om, a sada u dokumentima vidimo da je najnovija procijenjena vrijednost 11,5 milijuna kuna. Zašto? Pa vaša procijenjena vrijednost gradnje vrtića je bila 6,3 milijuna kuna, pa bih vas molio za pojašnjenje ovog velikog skoka u cijeni, zatražio je Vareško.

Načelnik Pliško odgovorio mu je da je prvotna procijenjena vrijednosti bila oko 6 milijuna kuna kada je izrađen projekt vrtića pred koju godinu, ali da su u međuvremenu porasle cijene rada i materijala. Pročelnik Jedinstvenog upravnog odjela Općine Marčana Zlatko Cetina dodatno je pojasnio da je ova cijena bila definirana u projektu vrtića koji je općina Marčana već 2017. godine kandidirala na natječaj EU fondova, ali bezuspješno.

- Već je tada jedan od uvjeta bio da vrijednost svake pojedinačne investicije koja se kandidirala na natječaj ne smije prelaziti milijun eura, a tako je bilo i na ovom zadnjem natječaju na kojem smo prošli, iako smo znali da će troškovi biti veći od toga. Da li ćemo naći nekog jeftinijeg izvođača radova ako ponovimo javni natječaj? Nećemo. Mnogi su općine i gradovi upravo zbog tog ograničenja odustali od natječaja, no mi smo se odlučili ipak pokušati, pa dobiti barem dio potrebnih sredstava znajući da ćemo se za razliku do pune cijene koštanja vrtića morati zadužiti u određenoj mjeri. Možda vam se čini da je 7,2 milijuna bespovratnih sredstava malo, ali što bi bilo da nismo dobili niti to? Osim toga, do veljače 2020. godine moramo sklopiti ugovor s ministarstvom i šteta bi bila da nam sada ta sredstva propadnu. Stvari nisu tako jednostavne kako se možda na prvi pogled čine, ali nekad treba biti hrabar i odvažit se na nešto, zaključio je Cetina.

Vijećnik HSU-a Anđelo Valić sa žaljenjem se osvrnuo na još jednu promjenu općinskih planova, a tiče se planirane gradnje rampe za osobe s invaliditetom i poteškoćama u kretanju na plaži u Krnici na koju se čeka godinama i koja je bila sastavni dio ovogodišnjeg Programa građenja komunalne infrastrukture. Valića je zanimalo zašto je ova investicija maknuta iz programa, a pročelnik Cetina objasnio mu je da taj projekt valja odraditi kako treba.

- To je u proceduri potvrde glavnog projekta, ali ispada da nas neće koštati 117 nego 250 tisuća kuna. Nažalost, naša obala je jako strma i nije bilo lako isprojektirati tu rampu za ulaz u more, a niti naći projektanta koji bi to projektirao. Čim dođe potvrda glavnog projekta, isplanirat ćemo ta sredstva u proračunu i krenuti s gradnjom, poručio je Cetina.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of