ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

MAJA FEKETIĆ, FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA: Kaštijun je kao apoteka! ALEKSANDAR STOJANOVIĆ, HZZJZ: Sve analize i nadzori pokazali su da nema štetnog utjecaja na zdravlje stanovnika

| Autor: Glas Istre
Aleksandar Stojanović na današnjoj sjednici (snimio M. MIJOŠEK)

Aleksandar Stojanović na današnjoj sjednici (snimio M. MIJOŠEK)


Načelnica Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Maja Feketić poručila je na današnjoj tematskoj sjednici Skupštine Istarske županije o Kaštijunu da je Kaštijun - apoteka.

- U to su se mogli uvjeriti svi koji su ga posjetili. Imate Kaštijun s kojim se možete hvaliti, dok su ostale županije, osim Istarske i Primorsko-goranske, tek u procesu projektiranja. Imate takvu prednost pred svima! Centar je moderna tvornica, u kojoj se prerađuje otpad, a što se tiče neugodnih mirisa oni će se riješiti izgradnjom kompostana i sortirnica. Kaštijun je projekt Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a nadležno Ministarstvo i Fond uvijek će biti uz Kaštijun, istaknula je Fketić, dodajući kako joj je žao što stručnjakinja poput Vesne Dukić više nije na čelu tvrtke Kaštijun.

- ŽCGO Kaštijun je dovršen, on je tehnički i tehnološki realiziran čak iznad standarda iz studije i projektne dokumentacije. U njega će i dalje trebati povremeno ulagati, ali u tekuće potrebe i njegovu nadogradnju i optimizaciju. Povremenu pojavu neugodnih mirisa potrebno je rješavati van Kaštijuna, u gradovima i općinama, koji su osnivači trgovačkih društava čija je djelatnost gospodarenje otpadom. To su u prvom redu pitanja drastičnog smanjivanja biorazgradivog otpada i prevelikih količina miješanog komunalnog otpada u srpnju i kolovozu, kazao je župan Miletić, koji se potom osvrnuo i na ne tako davnu prošlost i staro odlagalište Kaštijun, odnosno deponij na kojem se smeće samo gomilalo i zakopavalo u zemlju. Takav način odlaganja otpada je, smatra župan, primitivan, opasan po zdravlje građana i naš okoliš jer podrazumijeva prikupljanje i odlaganje otpada bez ikakve obrade.

Službenik koji privremeno obavlja poslove pročelnika Upravnog odjela za održivi razvoj Mirko Radolović održao je prezentaciju o ŽCGO Kaštijun u kojoj je podrobnije objasnio sam projekt gradnje Centra i 6 pretovarnih stanica (Buzet, Labin, Pazin, Poreč, Rovinj i Umag), a čiji je nositelj bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Osvrnuo se i na samo postrojenje za obradu komunalnog otpada (MBO), koji se sastoji od biološkog i mehaničkog procesa obrade, potom na problematiku pojave neugodnih mirisa, kao i na poduzete aktivnosti optimizacije s ciljem sanacije i sprječavanja neugodnih mirisa.

Također, pročelnik Radolović je istaknuo kako Kaštijun d.d. ima obvezu mjerenja emisija i praćenje stanja okoliša prema Rješenju o okolišnoj dozvoli za Županijski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun, a čiji se rezultati objavljuju na mrežnoj stranici tvrtke. O ovom potonjem je govorio i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović koji je podnio izvješće o provođenju Programa praćenja utjecaja na zdravlje mještana u blizini zone gospodarenja otpadom Kaštijun, a koje vrše nezavisni stručnjaci. Sukladno Programu, prate se i pratit će se kvaliteta podzemnih voda, stanje otpadnih voda, kvaliteta tla, kvaliteta zraka (mjerenje koncentracije lebdećih čestica i koncentracije pojedinih metala, provodi NZZJZ Primorsko-goranske županije).

Sve provedene analize, kao i inspekcijski nadzori mjerodavnih institucija, ukazuju da ŽCGO Kaštijun nema negativnog utjecaja na zdravlje mještana koji žive u neposrednoj blizini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum