RAZGOVOR

LEO BAZJAK, načelnik općine Oprtalj sa 746 stanovnika: Tražimo nove lokacije za poticanu stanogradnju kako bi privukli mlade obitelji

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO  
Ilustracija

Ilustracija


"U proteklih šest mjeseci nastojali smo konsolidirati stanje u općini s financijskog aspekta s obzirom da su se, za razliku od pretprošle godine koja je bila obilježena pandemijom koronavirusa, lani stvari ipak počele primicati nekakvoj normali. Najviše se radilo na održavanju pojedinih naselja, izgradnji javne rasvjete, održavanju nerazvrstanih cesta uvelike oštećenih odronima uslijed obilnih kiša i na pripremanju projektne dokumentacije za kandidiranje projekata na određene natječaje", naglasio je oprtaljski načelnik Leo Bazjak rezimirajući prošlogodišnje investicije te dodao da je cilj bio postaviti dobre temelje za daljnji rad.

Nezavisni Bazjak, 30-godišnji magistar inženjer elektrotehnike iz Livada, novo je ime na oprtaljskoj političkoj sceni. Na načelničkoj je funkciji, pobijedivši lani na lokalnim izborima, naslijedio IDS-ovog Aleksandera Krta, najdugovječnijeg načelnika u Istri koji se nakon sedam odrađenih mandata povukao, odnosno nije se kandidirao. Bazjakova kandidacijska lista birača osvojila je četiri od sedam vijećničkih mjesta, tako da novi oprtaljski načelnik ima i većinu u općinskom vijeću.

Rashodovna strana ovogodišnjeg oprtaljskog proračuna je 6,2 milijuna kuna. Veći dio odnosi se na program održavanja objekata i uređaja komunalne infrastrukture za kojeg je planirano oko milijun kuna.

- Mi smo mala općina po broju stanovnika, ali se protežemo na 61 četvorni kilometar i puno je javnih površina koje održavamo, uređujemo i želimo dodatno urediti. Nastojat ćemo i dalje ulagati u izgradnju javne rasvjete, a veliki su izdaci i na održavanju te sanaciji nerazvrstanih cesta. Jedan od većih projekta je dogradnja Društvenog doma u Livadama. U planu je i izgradnja Vatrogasnog doma za DVD Oprtalj koji je nositelj projekta kandidiranog na prošlogodišnji natječaj iz tipa operacije 7.4.1 "Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu". Čekamo službene rezultate makar nismo baš optimisti s obzirom da je projekt na inicijalnoj rang listi nisko rangiran, kaže Bazjak.

Za program gradnje objekata i uređaja komunalne infrastrukture planirano je ukupno 345.000 kuna, od toga 70.000 kuna za izgradnju javne rasvjete, 10.000 kuna za uređenje stare lođe u Oprtlju, 125.000 kuna za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kanalizacije i druge prateće infrastrukture. Za izradu projektne dokumentacije za uređenje parka i parkirališta u Oprtlju planira se 50.000 kuna, a za izradu projektne dokumentacije za izgradnju kapelice 30.000 kuna. Preostali iznos od 50.000 kuna odnosi se na uređenje trga Sv. Jurja.

Treću godinu za redom oprtaljska općina će na natječaj resornog ministarstva kandidirati projekt nastavka uređenja crkve sv. Marije od Snijega u naselju Čepić, koja bi ove godine trebala biti gotovo u potpunosti sanirana. U planu je izgraditi dječje igralište u Livadama, postaviti bike point u Oprtlju. Radi se i na projektnoj dokumentaciji povećanja parkirnih kapaciteta u Oprtlju s obzirom da je iz godine u godinu sve prepoznatljivije turističko odredište. Primarni je cilj podići razinu turističke ponude te doprinijeti atraktivnosti lokacije. Na održavanje trase Parenzane planira se utrošiti 50.000 kuna, a za uređenje zgrade Parenzana za projekt Centar posjetitelja Parenzana u Livadama 30.000 kuna.

Prema popisu stanovnika iz 2011. godine na 61 četvornom kilometru oprtaljske općine živjelo je 850 stanovnika. Prvi rezultati prošlogodišnjeg popisa ukazuju na silazni trend.

- Žalosti informacija da prema prvim preliminarnim podacima prošlogodišnjeg popisa imamo 746 stanovnika. Cilj je stoga zadržati mlade u rodnom kraju. Iz općinskog proračuna isplaćuje se jednokratna naknada za novorođenčad koja po djetetu iznosi 500 eura u kunskoj protuvrijednosti. Lani je na oprtaljskom području rođeno osmero djece. Proračunskim sredstvima sufinancira se Dječji vrtić u Oprtlju. U aktualnoj školskoj godini stipendira se 18 srednjoškolaca i studenta, nabraja Bazjak te dodaje da se ulaže u opremanje zone poticane stambene gradnje Kavi gdje je do sada po tom principu poticane stanogradnje, rješavanja stambenog pitanja po uvjetima znatno povoljnijim od tržnih, izgrađeno pet obiteljskih kuća te je šesta u fazi izgradnje. Te parcele imale su prigodnu cijenu, dodijeljene su prema određenim kriterijima, a mlade obitelji oslobođene su komunalnog doprinosa. Za uređenje nerazvrstane ceste u tom novom stambenom naselju ove je godine predviđeno 200.000 kuna, kaže načelnik.

- Upravo se radi i na iznalaženju novih lokacija za novi program poticane stambene izgradnje, čime bi se dodatno proširili kapaciteti jer se to pokazalo kao dobra demografska mjera i želimo je dodatno proširiti. Širenjem područja za poticanu stanogradnju stvaramo nove preduvjete da se još neka mlada obitelj tu zadrži ili doseli, napominje Bazjak.

Od manifestacija u prošlogodišnjem korona izdanju, održani su tek Dani tartufa, odnosno okrugli stol "Istarski bijeli tartuf (Tuber magnatum Pico) kao okosnica ruralnog razvoja oprtaljskog kraja" koji je zbog epidemioloških mjera okupio ograničeni broj sudionika, ali su se zato organizatori, udruga Bio Istra i Općina Oprtalj, pobrinuli i za on-line izdanje.

- Od gotovo svih prošlogodišnjih tradicijskih manifestacija, s obzirom na pandemijsku godinu, bili smo, na žalost, primorani odustati, ali je, neovisno o tome, turistička sezona donekle normalno odrađena pa bilježimo dobru posjećenost: 8.494 dolazaka i 33.964 noćenja. Nadamo se da će ova godina u koju smo upravo zakoračili po tom turističkom segmentu biti barem ista kao prošla, ako ne i puno bolja, optimistično zaključuje Bazjak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater