BIZNIS CVATE

Labinska poslovna zona Vinež treća je najbolja u Hrvatskoj. U njoj djeluju tvrtke čiji kupci su Coca Cola i Lavazza, A ZAPOŠLJAVAJU 700 LJUDI

| Autor: Branko BIOČIĆ

Vodeći ekonomski stručnjaci stalno naglašavaju važnost greenfield investicija, odnosno izravnih stranih ulaganja u nove poslovne kapacitete. To su najpoželjnija ulaganja, ali istovremeno i najzahtjevniji oblik investiranja. Labin je postao sinonim za uspješnu poslovnu zonu punu greenfield ulaganja, kaže gradonačelnik Valter Glavičić

Brigom za poduzetnike i susretljivošću prema velikim i malim projektima Grad Labin je izborio da njegova Poslovna zona Vinež zauzme treće mjesto među najbolje ocjenjenim poslovnim zonama u Hrvatskoj. Od nekadašnje ledine na rubu grada izrasla je poslovna zona u kojoj danas djeluje niz tvrtki, poput MCZ-a, Carel Adriatica, Bibetecha, Danieli Systeca, Euronewpacka. Na području zone radi više od 700 ljudi.

- Vodeći ekonomski stručnjaci stalno naglašavaju važnost greenfield investicija, odnosno izravnih stranih ulaganja u nove poslovne kapacitete. To su najpoželjnija ulaganja, ali istovremeno i najzahtjevniji oblik investiranja. Kod nas su strane tvrtke čiji kupci su, između ostalih, Coca Cola, Lavazza, a u budućnosti će biti i Formula 1. Te tvrtke naišle su na plodno tlo i sigurnog partnera u Gradu Labinu. Labin je postao sinonim za uspješnu poslovnu zonu punu greenfield ulaganja, i to upravo u području gdje je Hrvatska "najtanja" - u visokosofisticiranoj proizvodnji, kaže gradonačelnik Labina Valter Glavičić, dodavši da su posebno ponosni na tvrtku MCZ koja je dvije godine za redom proglašena najboljim malim izvoznikom u Hrvatskoj. Labinski MCZ, proizvođač peći na pelete, podružnica je istoimene talijanske tvrtke, a izvozi u 40-ak zemalja.

Veza koja traje

Zemljište u Poslovnoj zoni Vinež potpuno je opremljeno potrebnom komunalnom i informatičko-komunikacijskom infrastrukturom, a korisnici plaćaju samo naknadu za priključak. Usto, komunalni doprinos smanjen je za čak 60 posto. To su neke od poticajnih mjera koje su znatno utjecale na odluku investitora da odaberu upravo Labin za svoju proizvodnju.

- Grad Labin je vrlo aktivna lokalna zajednica koja je svojim djelovanjem upravo na području uspostavljanja poslovne zone dokazala kako se proaktivni pristup prema investitoru na kraju i nagradi. Tvrtka MCZ d.o.o. u Labinu posluje od 2013., a jedan od glavnih razloga zbog kojih je odluka o širenju poslovanja u Labin donesena je osjećaj sigurnosti i osjećaj da je gradska uprava involvirana u naš poduzetnički poduhvat jednako kao i mi. Taj koncept labinske uprave trebali bi pratiti svi oni koji žele u svome kraju poticati poduzetništvo. I mnogo veći imali bi štošta za naučiti od ove sredine i samog pristupa, te pružanja podrške investitorima, smatra Kristian Krpan, direktor tvrtke MCZ d.o.o.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini