TRADICIJA

Labinjonska kompanija - domoća folšarija OBJESILA PUSTA ŠINJORA PAŠTROĆA

| Autor: Branko BIOČIĆ
(Snimio Branko Biočić)

(Snimio Branko Biočić)


Udruga labinskih maškara Labinjonska kompanija - domoća folšarija koja ove godine bilježi 40. rođendan danas je u središtu Labina, u ulici Zelenice u 16 sati objesila Pusta Šinjora Paštroća ili kako oni kažu, "podigla ga".

Zbog pandemje koronavirusa Labinjonska kompanija – domoća folšarijia nije ove godine 6. siječnja tradicionalno sudjelovala u dizanju karnevalske zastave u Žejanama niti je otputovala na Ćićariju, a neće sudjelovati ni na riječkom karnevalu koji je odgođen za ljetne mjesece, a neće organizirati ni vlastit maškaranu povorku. Međutim tradicija duga 40 godina nije prekinuta pa je kao i lani, obješen pust.

Foto

Predsjednica udruge Labinjonska kompanija-domoća folšarija Milena Simenunović prisutne je počastila svojim domaćim fritulama i istaknula da je najvažnije da se tradicija ne ugasi.

- Prošle godine pust smo nazvali po koroni, a ove Šinjor Paštroć jer nitko vije ništa ne razumije pod tolikog miješanja. Kada miješaš u padeli svašta dođe van, kažemo paštroć, tako je i u našoj državi. Stalno nešto miješaju, izmišljaju, savjetuju, predlažu, od tog paštroća kojeg više nitko ne razumije strah te više gledat tv i čitat novine. Maškare su za se veselit i družit', a mi ni to ne možemo, a ne možemo ni proslaviti 40. obljetnicu našega djelovanja. Barem smo pusta digli, pa ćemo mu suditi i spaliti ga 1.ožujka. Neka plati za sve, rekla je Milena.

Nakon što je Šinjor Paštroć priveden i fotografiran podignut je na balkon zgrade u centru Labina i tu će visjeti iduća dva tjedna.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum