UMJETNOST I TOLERANCIJA

LABINA - jedinstven festival nakon kojeg Labinština dobiva mamograf

| Autor: Branko Biočić
Mia Begovic, B. BIOCIC

Mia Begovic, B. BIOCIC


Moram naglasiti da će "nulti" dan održavanja festivala biti rezerviran za otvaranje obnovljenog Circola uz održavanje predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke "Bonsai ima kratke grančice" i ovim putem zahvaljujem Talijanskoj uniji koja je uz Grad Labin najviše pripomogla da se naš teatrino obnovi, kazao je gradonačelnik Valter Glavičić

Na konferenciji za novinare ispred Narodnog muzeja predstavljen je "Labina", Festival umjetnosti i tolerancije koji će se održati u starogradskoj jezgri Labina od 19. do 21. svibnja.

Konferenciji su prisustvovali Valter Glavičić, gradonačelnik Labina, Astrid Glavičić, direktorica TZ Grada Labina, Sonja Damjanović, umjetnička direktorica Festivala, Mia Begović, glumica i domaćica festivala te Miran Hajoš, savjetnik za kazališnu i kulturnu suradnju.

Labinski gradonačelnik Valter Glavičić izrazio je zadovoljstvo da će upravo Labin biti domaćin ovakvog jedinstvenog festivala u predivnom ambijentu starogradske jezgre i otkrio dio samog programa.

- Moram naglasiti da će "nulti" dan održavanja festivala biti rezerviran za otvaranje obnovljenog Circola uz održavanje predstave Hrvatskog narodnog kazališta iz Rijeke naziva "Bonsai ima kratke grančice" i ovim putem zahvaljujem Talijanskoj uniji koja je uz Grad Labin najviše pripomogla da se naš teatrino obnovi. Znamo svi kako je bilo zbog pandemije, ali smo dočekali i službeno otvorenje i kraj radova. Taj kraj je zapravo početak jedne divne priče na svjetskoj razini. Spletom sretnih okolnosti povezali smo se sa Sonjom Damjanović, prvakinjom Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada te uspjeli realizirati ovakav jedinstveni projekt. Moram naglasiti da će osim vrhunske umjetnosti, festival prirediti i niz događanja u kojima će sudjelovati labinska djeca kroz nastupe dramske sekcije srednje škole Mate Blažina, ali i uz nastupe polaznika Umjetničke škole Matka Brajše Rašana. Sve to, uz vrhunsku umjetnost, kulise grada, ali i humanitarnu notu, ponudit ćemo nešto što definitivno izlazi iz lokalnih okvira, rekao je Glavičić.

I ostali su govornici istaknuli da je to prvenstveno festival izvođačkih umjetnosti, koji spaja ideje i stvaralaštvo različitih vidova kulture u jednu poruku, onu tolerancije. Radi se o festivalu visoke umjetničke vrijednosti uz podršku Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

Va Labine by night

Otkrili su i dio programa čije je himna pjesma "Va Labine by night" (Bruno Krajcar & Bobby Solo), a gdje će nastupiti priznati i nagrađivani umjetnici te će svakodnevno, za vrijeme održavanja Festivala, biti promotori kulture među mladima i u svakom medijskom nastupu promovirati Labin i princip tolerancije, a za vrijeme festivala održat će se okrugli stol "Art is The Power of Tolerance" s eminentnim sudionicima iz više zemalja.

Održat će se nastupi eminentnih regionalnih umjetničkih imena i ustanova poput Teatra Exit, Bitef teatra iz Beograda, Grupe teatra, Zijaha A. Sokolovića i naravno Mie Begović, domaćice Festivala, koja nije skrivala ponos i čast što je kao domaćica uključena u ovaj projekt.

- Izuzetno sam počašćena što sam zamoljena da budem domaćica ovog festivala koja se prigodno zove Labina. Ovaj facol na mojoj glavi je znak podrške svim ženama, majkama, bakama, djevojčicama cijele Labinštine. Zamolila sam da odigram "Sve što sam prešutjela", svoju monodramu koja je nastala kao zahvala nakon jednog preventivnog pregleda dojke koji je srećom bio dobar. I naišla sam na nevjerojatan odaziv, prvenstveno zahvaljujući gradonačelniku Valteru Glavičiću i načelnicima općina s Labinštine. To je jedinstveni festival, jer će se upravo od ovog festivala moći kupiti mamograf za sve žene Labinštine. Zahvalna sam što ste me pozvali i omogućili da sudjelujem u nečem ovako divnom. Čudesno je da sam dio ovakvog projekta punog humanosti i zato želim mirno more Festivalu, Labinu i Labinštini, kazala je Mia Begović.

U narednim godinama namjera je povezati se s najboljim europskim festivalima radi razmjene programa. Time se potvrđuje želja da "Labina", osim ugošćavanja priznatih umjetnika, ima i vlastitu produkciju kojom će gostovati na drugim svjetskim festivalima promovirajući Labin. "Ovaj festival definitivno je nešto što će dodatno poslužiti promociji Labina te ga postaviti na turističku kartu s nečim jedinstvenim", poručila je Astrid Glavičić, direktorica TZ Labin-Rabac.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of