odlazak velikih

KULMINACIJA NEZADOVOLJSTVA Istarske tvrtke izašle iz HUP-a. Među njima i pulski Tehnomont. Direktorica Gordana Deranja objasnila zašto

| Autor: priredila Marica KOŠTA
(snimio Duško Marušić Čiči)

(snimio Duško Marušić Čiči)


Nakon što su dvije velike tvrtke, Adris i Orbico izišle iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), učinio je to i pulski Tehnomont čija je direktorica Gordana Deranja bila na čelu HUP-a do prošle godine.

O izlasku Tehnomont Grupe iz HUP-a Deranja je za Jutarnji list kazala da je članstvo u HUP-u dobrovoljno kao i ulazak u neke nove udruge.

- Za sebe mogu reći da sam radila punim intenzitetom u vrijeme kada sam vodila HUP i na taj period sam ponosna. Zasmetalo mi je pozivanje na statut u vezi mog mandata, a u isto vrijeme nije postavljeno pitanje primjene statuta oko isteka mandata izvršnog i nadzornog odbora. Uglavnom mogu sa sigurnošću reći da unutar HUP-a radi i djeluje niz kvalitetnih i krasnih osoba i tvrtki, a mi se u ovom trenutku ne vidimo unutar udruge. Važno nam je koja je politika tvrtke koju vodim i kakva očekivanja Tehnomont ima od neke udruge. Ukoliko se ta očekivanja ne ostvaruju naše je pravo izići. Ako se budemo učlanili u neku novu udrugu onda je preduvjet da ta udruga bude mirna, normalna i s jasnim ciljevima i planovima. I ako bi pristupili nekoj novoj udruzi to neće biti razloga da bi bili protiv HUP-a nego da bi ostvarili neke zajedničke ciljeve, ali da njezin rad bude potpuno transparentan, kazala je Gordana Deranja.

Nezadovoljstvo

Iz HUP-a su na isčlanjivanje velikih tvrtki reagirali porukom da je HUP "dobrovoljna udruga, u koju je učlanjenje i iščlanjenje u potpunosti prepušteno slobodnoj volji pojedinca". Pritom su naglasili da njihova reprezentativnost nije ugrožena iznenadnim odlascima nekoliko velikih kompanija.

Adris i Orbico napustili su HUP zbog nezadovoljstva radom te traže reforme i oštriji nastup prema Vladi, a Branko Roglić, čelnik Orbica te jedan od utemeljitelja i predsjednik NO-a HUP-a, svoj je odlazak najavio još prošlog ljeta.

U međuvremenu, iz Adrisa su za Hinu potvrdili da su odlučili istupiti iz te udruge. "HUP je interesna i dragovoljna udruga. Kako vrijednosti koje naša tvrtka promiče nisu na najbolji način zastupane, odlučili smo istupiti iz te udruge", navodi se u njihovom kratkom odgovoru.

- U proteklom razdoblju HUP je bio vrlo aktivan, a naslijeđene poteškoće iz ranijih razdoblja smo savladali, iako to nije bilo uvijek jednostavno zbog složenosti same organizacije i raznorodnih interesa u različitim udruženjima unutar HUP-a. Izazovi u poslovnom svijetu nisu novost, dapače oni su sastavni dio poslovnog života. Kako smo prebrodili prethodne, tako ćemo i ove izazove, iako bi nam bilo draže da oni ne postoje. HUP-ov angažman u socijalnom dijalogu i zakonodavnim izmjenama neće se umanjiti, naprotiv, očekujemo samo još jaču aktivnost stručnih službi i članica HUP-a, izjavio je Damir Zorić, glavni direktor HUP-a.

Previranja

Hrvatska udruga poslodavaca trenutno je bez predsjednika, nakon što je preminuo Marin Pucar, izabran u ljeto prošle godine. Poslodavačka udruga je u previranjima od početka 2020., preciznije nakon prijave djelatnica za seksualno uznemiravanje i smjenjivanja bivšeg zamjenika glavnog direktora HUP-a Bernarda Jakelića (u međuvremenu je kaznena prijava protiv njega odbačena zbog zastare), a potom je u internim raspravama izneseno niz primjedbi na vodstvo udruge i način rada što je rezultiralo ostavkom dugogodišnjeg glavnog direktora Davora Majetića te odlaskom Gordane Deranje iz pulskog Tehnomonta s mjesta predsjednice.

Roglić je od početka bio revoltiran zbog prijava koje su zaposlenice HUP-a podnijele za seksualno uznemiravanje na poslu, smatrajući da za to nije bilo osnove, a isticao je i prijateljstvo s Bernardom Jakelićem.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter