SOVINJSKA BRDA

Kulinarsko natjecanje u pripremi nedeve

| Autor: G. ČALIĆ ŠVERKO
(G. Č. Š.)

(G. Č. Š.)


Tko priprema najbolju nedevu znat će se danas kada se u naselju Sovinjska Brda, u povodu obilježavanja lokalnog sajma Sv. Jelene, održava prvo izdanje kulinarskog natjecanja u pripremi ovog tradicionalnog domaćeg jela čiji se recept od davnina prenosi s koljena na koljeno i sastavni je dio menija svake svečanije prigode. Svoje kulinarske sposobnosti odmjerit će ekipe mjesnih odbora, pojedinih sela, kao i ekipa Grada Buzeta. Natjecatelji će dobiti glavne sastojke za pripremu nedeve, a ostalo poput začina, opreme za kuhanje, lonca, plamenika, trebaju donijeti sami. Nedeve će degustirati i ocjenjivati svi posjetitelji, a za najbolje gastro znalce predviđene su i prigodne nagrade. Organizator nove gastro manifestacije istarskog sjevera je MO Sovinjak, a pokrovitelj Grad Buzet. Subotnji program započinje u 16 sati svetom misom u crkvici Sv. Jelene, sakralnom zdanju iz 16. stoljeća. Gastro natjecanje počinje u 18 sati, proglašenje pobjednika je oko 20.30 sati, a potom slijedi zabavni program. Nedeva se priprema od suhog kruha bez kore, sira i jaja koja to povežu, uz dodatak papra, malo soli. Umijesi se smjesa poput kruha i oblikuje u štrucu. Kuha se u juhi otprilike od pola sata do četrdeset minuta. Nedeva se potom reže na "fete" i poslužuje uz kuhano meso iz juhe.


Podijeli: Facebook Twiter








Trenutno na cestama