FERALIS

Kritične infrastrukture: SIGURNOST VODE I JAVNE VODOOPSKRBE

| Autor: Ines i Marko Krečak, DPO Feralis
Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)

Ilustracija (Snimio Milivoj Mijošek)


U pandemijsko doba, konferencije, stručna okupljanja i sastanci su se među najbržim segmentima poslovanja uspješno prebacili u virtualno okruženje, omogućavajući komunikaciju, razmjenu znanja i održivost poslovanja u periodu epidemiološke krize.

U post-pandemijskom periodu se dobar dio pokazao efikasnijim i praktičnijim nego okupljanja uživo te se trend nastavio. Unatoč tome što se ta grana i dalje formira u novim okolnostima, postoji mišljenje da će tradicionalne konferencije imati manju učestalost, ali će dobiti dodatnu notu prestiža i ekskluzivnosti.

Početkom lipnja u opatijskom Amadria Park Grand Hotelu 4 opatijska cvijeta je održano 2. Međunarodno savjetovanje na temu "Kritične infrastrukture: Sigurnost vode i javne vodoopskrbe".

Predavači i panelisti na savjetovanju bili su Alen Ostojić, predsjednik udruge menadžera sigurnosti, predstavnik Ministarstva unutarnjih poslova , dr.sc. Branko Mihaljević, predsjednik Upravnog vijeća Poslovnog učilišta integralna sigurnost i razvoj, dr.sc. Damir Trut pomoćnik ministra unutarnjih poslova RH, prof.dr.sc. Denis Čaleta Predsjednik Instituta za korporativnu sigurnost Slovenije, dr.sc. Sonja Tolić voditeljica Odjela za zdravstvenu ispravnost i kvalitetu voda pri NZJZ dr. Andrija Štampar, mr. Saša Šušnić iz Sušnić d.o.o., Mario Blažević iz Diverta d.o.o., Dejan Hren iz Istarskog vodovoda, Ante Perčin, predsjednik Udruženja istražnih i zaštitnih djelatnosti pri HUP i Damir Popov, rukovoditelj Službe sigurnosti Vodoopskrba i odvodnja d.o.o.

Teme predavanja i panela dotakle su aktualnu situaciju u ovom važnom sektoru posebice sa stajališta fizičke i mrežne sigurnosti, ali i jasno artikulirali razine u kojima je moguće poboljšanje trenutnog stanja.

Pored toga su vrsni predavači održali izlaganja o sigurnosnim prijetnjama i mogućnostima njihove prevencije kao i predstavili situaciju u regiji.

Organizator savjetovanja je Poslovno učilište integralna sigurnost i razvoj (PUISR), Zagreb uz potporu Hrvatske udruge managera sigurnosti (HUMS) i Asocijacije menadžera korporativne sigurnosti JI Europe (SEECSA).

Nije česta situacija da se prostor na stručnim konferencijama dodjeljuje temama koje su podrška struci. No, organizator savjetovanja otprije ima razvijenu visoku svijest o važnosti GDPR-a, te je događaj odlična prilika da se značaj zaštite podataka u sektoru sigurnosti kritične infrastrukture istakne na Savjetovanju.

Predstavnici Centra Feralis u svojstvu predavača su održali izlaganje "Videonadzor i zaštita osobnih podataka u sustavima javne vodoopskrbe". Kao neizostavni dio gotovo svake integralne zaštite kritične infrastrukture, izlaganje je dotaklo glavne točke u procesu primjene videonadzora u kontekstu GDPR-a kao i moguće posljedice njegove nezakonite upotrebe.

Ugodno okruženje Opatije, omiljene destinacije za poslovne događaje, lijepo vrijeme i nadasve izvrsna organizacija savjetovanja su cijeli događaj svim sudionicima i prisutnima učinile jedinstvenim događajem.

Pored izlagačkog dijela, vrijeme između predavanja je bilo profesionalno organizirano sa ciljem da sudionicima omogući maksimalni profesionalni doživljaj.

Centar Feralis posebno ističe sudionike susreta koji čine najveću vrijednost ovogodišnjeg 2. po redu Međunarodnog savjetovanja "Kritične infrastrukture - sigurnost vode i javne vodoopskrbe".

Ines i Marko Krečak, DPO Feralis

www.feralis.hr

Tko je Centar Feralis?

Hrvatski centar za zaštitu podataka Feralis je organizacija koja je aktivna u području zaštite prava i sloboda građana (ispitanika) s obzirom na zaštitu njihovih osobnih podataka te pomaže poslovnim subjektima u organizaciji poslovanja u skladu s Općom uredbom.

Kao predstavnik Hrvatske u Europskoj federaciji službenika za zaštitu podataka (EFDPO) pored ostalih aktivnosti, član je nekoliko odbora za zaštitu osobnih podataka od kojih izdvajamo Artificial Intelligence (AI), zdravstveni sektor i Članak 39. Opće uredbe za sprječavanje restrikcija nacionalnih zakonodavstva u pitanju pravnog savjetovanja službenika za zaštitu podatka u svezi zaštite osobnih podataka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter