HRVATSKA MORA BOLJE

VIDEO/PROSVJED PROSVJETARA Iz Istre u Zagreb stiglo 17 punih autobusa. Tisuće ljudi izašlo na ulice, na Trgu bana Jelačića više od 20.000 ljudi. Sastanak u Vladi predviđen u 16 sati 

| Autor: Chiara BILIĆ


Iz Istre je jutros put Zagreba na prosvjed prosvjetara "Hrvatska mora bolje", već u šest sati, krenulo 17 autobusa s oko tisuću zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Na Trgu bana Josipa Jelačića učitelji i nastavnici pridružit će se kolegama, roditeljima i građanima iz cijele Hrvatske.

Okupljanje je zakazano 10 sati na Trgu Republike, u 11 sati počinje povorka prema glavnom zagrebačkom trgu, dok prosvjed simbolično počinje u 12.05 jer je nastavnicima već podne i pet.
- Na zadnjem sastanku nikakav prijedlog nije stavljen na stol. Mi nikada do zadnjeg časa niti ne znamo kada će se sastanak održati. Bitno je reći da ništa neće biti potpisano bez izjašnjavanja članova, osim ako to ne bude ono što smo tražili-povećanje koeficijenta poslova od 6, 11 posto, poručila je povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama (NSZSSH) Tanja Carić iz jednog od sedam dupkom punih autobusa koji su jutros krenuli iz Pule s parkirališta Konzuma u Šijani.

- Možda je ovo danas za mlade ljude u Hrvatskoj najbitnija lekcija iz građanske hrabrosti i solidarnosti koju mogu dobiti, kazala je Lada Duraković, profesorica s pulskog sveučilišta, koja je na prosvjed s kolegama iz osnovnih i srednjih škola odlučila otići u znak potpore.

Iako nije član sindikata, profesor klavira u osnovnoj školi Novigrad Kristijan Ontl dio je "obrazovne ekipe" jednog od autobusa u organizaciji Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.
- Mislim da je najbitnije da se držimo zajedno. Iskreno, nisam očekivao da će štrajk trajati tako dugo, ali neka traje koliko treba!, rekao je Kristijan koji procjenjuje da je u Novigradu podrška prosvjetarima velika.
Sindikalna povjerenica Tanja Carić kratko se obratila kolegama rekavši da "svi znamo zašto idemo u Zagreb".
- Prije svega radi digniteta i statusa!, poručila je.
Carić je također pojasnila da će prosvjetare na putu do trga zviždaljke i kape čekati na nekoliko štandova, koje je organizirao sindikat.

Pogledajte još jednom poruke istarskih prosvjetara:

11 sati:

Članovi sindikata obrazovanja u ponedjeljak ujutro se okupljaju na Trgu Republike Hrvatske, odakle će u 11 sati krenuti na Trg ban Jelačića na veliki prosvjed kojim traže povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Sindikat hrvatskih učitelja i Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske zasad su okupili više od tisuću prosvjednika pred HNK-om, a svakog trenutka stiže ih sve više.

"Oboružani" su bubnjevima, trubama i zviždaljkama, a čak je viđena i jedna vuvuzela. Nose transparente s porukama poput: "Ne odustajemo! Srušit ćemo i Vladu (Kalembera)", "Učitelji nisu ovce", "Reforma smo mi", "Ustani bane, prosvjeta te zove! Zašto za narod nema love?", "Vratite nam dostojanstvo", "Bože, baci kredu i budi precizan"...

Sindikalni čelnici najavili su dolazak članstva iz cijele Hrvatske u dvjestotinjak autobusa, a potporu prosvjedu i dolazak svojih članova najavili su brojni drugi sindikati, koji poručuju da obrazovanje treba biti jedan od prioriteta ove države.

Zagrebačka grupa "Elemental" napravila je i pjesmu podrške s video spotom - "Solidarnost”, o čemu je na facebooku izvijestio Sindikat hrvatskih učitelja.

Sindikati štrajkaju već 31 dan, prvo po cirkularnom modelu, a od prošlog utorka krenuli su u opći štrajk, tako da su učenici dosad izgubili 11 dana nastave. Traže povećanje plaća kroz povećanje koeficijenata složenosti poslova za 6,11 posto.

Osim osnovnih i srednjih škola, u štrajku danas sudjeluju i fakulteti sa stručnim osobljem. Filozofski fakultet u Zagrebu najavio je kako će od sutra štrajkati sve dok Vlada ne ispuni zahtjeve, a trebalo bi mu se pridružiti još šest fakulteta.

13 sati:

Iz Vlade su pozvali predstavnike sindikata obrazovanja na sastanak u 16 sati s predstojnikom Ureda premijera Zvonkom Frkom Petešićem, potvrđeno je Hini iz Banskih dvora.

Bio bi to nastavak razgovora koji su predstavnici sindikata s Frkom Petešićem započeli u petak, a uslijedit će nakon što na Trgu bana Jelačića završi veliki prosvjed zaposlenih u obrazovanju, na kojem se okupilo više od 20 tisuća ljudi.

Prema neslužbenim informacijama, na sastanku bi od predstavnika sindikata trebali biti Branimir Mihalinec iz Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Sanja Šprem iz Sindikata hrvatskih učitelja, Igor Radeka iz Sindikata znanosti i visokog obrazovanja i Željko Stipić iz Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod.

Premijer Andrej Plenković jutros je izjavio da je Vlada čula poruku sindikata obrazovanja i očekuje da će tijekom dana s njima biti postignut dogovor.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum