PRVI SLUČAJ U ISTRI

KORONA U ŠKOLAMA U BUZETU: Pozitivni su jedna mala osnovka i jedan maturant. U izolaciji još 41 učenik iz njihovih razreda i šest nastavnika. Razgovarali smo s ravnateljima

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Već prvog tjedna nove školske godine prve na udaru korone našle su se buzetske škole. Pozitivna je učenica jednog nižeg razreda osnovne škole, te učenik završnog razreda srednje škole. Mjere samoizolacije zbog pozitivnih učenika određene su za njihova dva razreda i izloženo nastavno osoblje. U tijeku je provođenje protuepidemijskih mjera i dekontaminacija prostora, ističu u Stožeru civilne zaštite Istarske županije. Inače, jučer su iz nekoliko županija, ne samo istarske, stigle informacije o slučajevima korone u školama.

Ravnateljica Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja" Jadranka Bartolić Muzica napominje kako je u samoizolaciji 24 učenika, učiteljica razredne nastave te učiteljica produženog boravka koje su bile kontaktu s tim razredom. Nastava će se za njih provoditi online, a svi ostali normalno funkcioniraju.

U Srednjoj školi Buzet u samoizolaciji je razred kojeg polazi 17 učenika.

- Pripremili smo popis učenika koje će kontaktirati epidemiolozi, a obavijestit će se i njihovi liječnici, i svi će biti evidentirani na platformi. Također, četiri nastavnika koja su u ponedjeljak radila s tim razredom su u samoizolaciji. Nastavnici koji su u samoizolaciji nastavu će provoditi online, izjavila je ravnateljica Srednje škole Margareta Gumilar.

Nastava u aktualnoj školskoj godini započela je u ponedjeljak, a i prije njena početka bilo je jasno da će zbog trenutno nepovoljne epidemiološke situacije izazvane koronavirusom biti drugačija od svih dosadašnjih. Kako bi mogućnost zaraze u obje škole sveli na minimum, pripremili su se za početak nastave sukladno uputama Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo i Ministarstva znanosti i obrazovanja. Podržali su ih u tome Grad Buzet i Istarska županija.

Grad Buzet nabavio je za početak školske godine zaštitne platnene maskice za sve učenike viših razreda Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", a zbog njihove brojnosti, i za učenike četvrtih razreda matične škole Buzet.

- Uz to osigurali smo i pleksiglas pregrade u učionicama u kojima se odvija produženi boravak kako bi ispoštovali epidemiološke mjere, a time omogućili da produženi boravak ipak koriste i učenici područnih škola iz Roča i Vrha koji moraju biti odijeljeni od svojih vršnjaka iz buzetskih razreda. Produženi boravak organiziran je za učenike od prvog do trećeg razreda, a ne i za četvrtog, kako bi se i na taj način smanjio kontakt među djecom, izjavila je buzetska dogradonačelnica Ana Pernić. Zaštitne maskice za srednjoškolce nabavlja Istarska županija.

Osnovnu školu "Vazmoslav Gržalja" Buzet u matičnoj školi u Buzetu i područnima u Vrhu, Roču i Lanišću polazi ukupno 480 učenika, a Srednju školu njih sto i pedeset.

Ravnateljice obje škole odmah su u jutarnjim satima kontaktirale osnivača, Istarsku županiju i pokrenule protokol o postupanju, doznajemo od nadležne županijske pročelnice Patricije Percan.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter