Tri generacije obitelji Marinac (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Dan, danas najviše se traže tradicionalna istarska jela, tjestenine koje radimo doma - fuži, njoki, ravioli, rezanci, potom šuga od kokoši, divljači, maneštre, a ovisno o sezoni, jela od tartufa i šparoge, domaći kruh i slastice. Domaća hrana uz domaćinski odnos prema gostima, to je ono što već više od osam desetljeća privlači domaće i strane goste, uvjerena je Nilda Marinac
Najstarija je u Buzetu, jedna od najstarijih u Istri i veže se uz same početke turizma na Buzeštini. Konoba Most u funkciji je od 1913. godine, a u vlasništvo obitelji Marinac prelazi 1933. godine pa je ovom ugostiteljskom obrtu na Danu obrtničke komore Istarske županije nedavno uručeno posebno priznanje za 86 godina dugu obiteljsku tradiciju. Treće je to priznanje u nizu kojom je vrednovan njen doprinos razvoju ugostiteljstva istarskog sjevera.
Tradicija i gostoljubivost
Krajem prošle godine Udruženje obrtnika Buzet, obitelj Marinac nagradilo je priznanjem za 85 godina ugostiteljske tradicije, a Turistička zajednica Istarske županije u veljači ove godine dodijelila joj je jednu od plaketa "Hommage začetnicima istarskog ugostiteljstva".
Rijetke obitelji mogu se pohvaliti 86-godišnjom ugostiteljskom tradicijom, a obitelj Marinac je jedan od tih. Konobu Most daleke je 1933. godine otvorio i ime joj nadjenuo pokojni Ivan Marinac sa suprugom Marijom. Svoju ljubav prema ugostiteljstvu prenio je i na sina Klaudia koji ju je 1968. godine preuzeo i sa suprugom Karmen vodio sve do umirovljena. Obiteljsku tradiciju prije 16 godina nastavili su Klaudijev sin Valter i njegova supruga Nilda, te Klaudijeva kćerka Majda, kao treća generacija obitelji Marinac u ugostiteljstvu. Budućnost konobe je neupitna jer i četvrta generacija spremna je nastaviti tradiciju i baviti se ugostiteljstvom.
Stup obitelji, Klaudio Marinac doživotni je počasni predsjednik Udruženja obrtnika Buzet. Poznati ugostitelj iz Buzeta, jedan je od šest hrvatskih obrtnika kojima je 2001. godine Hrvatska obrtnička komora dodijelila nagradu "Zlatne ruke" za visoku razinu ugostiteljskih usluga, njegovanje tradicije autohtonih jela i prepoznatljivu buzetsku gostoljubivost.
Njegovim stopama u ugostiteljstvu, ali i radu u komorskom sustavu nastavila je i sadašnja vlasnica, njegova nevjesta Nilda Marinac kao predsjednica ceha ugostitelja Buzeta i već drugi mandat dopredsjednica ceha ugostitelja i turističkih djelatnika Obrtničke komore Istarske županije.