"ULJE BEZ GRANICA"

KONFIN: Vrhunski proizvod koji spaja dvije Istre - hrvatsku i slovensku

| Autor:  Sanja BOSNIĆ
Katja Gašparini, upraviteljica Zadruge maslinara Istra s adresom u Krasici

Katja Gašparini, upraviteljica Zadruge maslinara Istra s adresom u Krasici


Konfin je ime vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja proizvedenog 2019. godine u prvoj hrvatskoj proizvođačkoj organizaciji ili Zadruzi maslinara Istra. To su, zapravo, zlaćane kapi koje spajaju dvije Istre - hrvatsku i slovensku, ulje nastalo od sorti maslina koje rastu s obje strane Istre, povezujući život ljudi uz granicu, gdje se zapravo živi bez granica jer se jezik, kultura i običaji isprepliću. Ista je klima uvjetovala i rast istih sorti maslina na 45. paraleli koja se smatra sjevernom granicom uzgoja maslina koje daju svoju maksimalnu kvalitetu ulja.

Unatoč koroni, uspješna prva godina proizvodnje

Nažalost, mlado ulje Konfin svoju zacrtanu promociju i nesmetani prodor na šire tržište izvan granica Hrvatske nije moglo ostvariti u 2020. godini jer je Covid-19 podigao teške "konfine" između država i regija. O tome kako je prva istarska Zadruga maslinara nakon desetogodišnjeg nastajanja s puno entuzijazama i zajedništva istarskih maslinara, nadvladala svoje "postporođajne" muke u kobnoj, pandemijskoj, prvoj godini proizvedenoga ulja, kao i nastavku rada razgovaramo s Katjom Gašparini, upraviteljicom Zadruge s adresom u Krasici na Bujštini.

- Protekla 2020. godina je bila iznimno teška. To je bilo vrijeme kada smo se trebali probijati na tržište koje je jako "stiskalo remen" zbog neizvjesnosti što će biti sutra. Otežavajuće okolnosti su bile i u tome što smo se pojavili novi na tržištu, kao i činjenica da se to dogodilo u vrijeme koronakrize. Bez obzira na vrhunsku kvalitetu proizvoda, sve to nije nam baš išlo u prilog. No, sve u svemu, usudila bih se reći da smo dobro i uspjeli. Naše se ulje našlo u HoReCa kanalu, nekoliko specijaliziranih trgovina, a dostupno je i u internet prodaji. Prije nove, lanjske berbe uspjeli smo prodati sve količine ulja. Zaista, nije bilo nimalo lako, ali uz puno truda uspjeli smo, optimistično govori Katja Gašparini. Podastire i podatke koje čine okosnicu ove Zadruge maslinara Istra.

- Ukupno brojimo 66 članova iz malih OPG-ova hrvatske i slovenske Istre. Iz prve naše proizvodnje, berbe 2019. otkupljeno je oko 60 tona maslina raznih sorti (većinom sorte Istarska bjelica, Buža, Leccino, Pendolino, Frantoio) koje su dale oko 7.500 litara vrhunskog ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Zbog vrlo malih prinosa u toj berbi otkupna cijena je bila nešto viša te se kretala u prosjeku oko 9 kuna po kilogramu maslina. Kako smo se te godine osnovali tik pred berbu, kompletni proces prerade, skladištenja i punjenja odradili smo uslužno u porečkoj Agrolaguni, kaže Gašparini povlačeći odmah paralelu s ovogodišnjom proizvodnjom.

Prošle godine proizvedeno 7 000 litara ulja

- Za razliku od 2019., u prošloj je godini otkupljeno nešto više maslina, cca 70 tona, ali je zbog malih randmana proizvedeno nešto manje od 7 000 litara ulja, kaže ona te ističe da je to utjecalo na otkupne cijene koje su bile niže zbog povećanog uroda i kretale su se u prosjeku oko 7 kuna po kilogramu.

- S obzirom da se sada nalazimo u nekakvoj "mrtvoj sezoni" teško je još uvijek reći kakva će ova godina biti. Ali moramo biti optimistični i spremni prilagoditi se svakakvim situacijama. Planovi su nam i dalje dosta ambiciozni, od opremanja prostora za preradu, kušaonice i prodajnog punkta u Bujama. Smatramo da su ovo prvi koraci koje će biti potrebno odraditi kako bi Zadruga u pravom smislu uspjela zaživjeti. Naš je cilj da svi naši članovi u skoroj budućnosti mogu imati sigurnost da će, ukoliko budu željeli, cjelokupnu proizvodnju maslina moći predati u Zadrugu te da će biti oslobođeni bilo kakvog oblika prodaje i promocije. Kako bi to uspjeli ostvariti, najbitniji je uspješan ulaz na tržište, naglašava Gašparini.

Ulja sa zaštićenom oznakom izvornosti ISTRA

- Ono što je sigurno je da će istovremeno trebati djelovati na više strana, od HoReCa kanala, riteila, web prodaje, izvoza..., kaže naša sugovornica uvjerena u uspjeh pokazujući bocu djevičanskog maslinovog ulja u kojoj je sublimiran trud i znanje združenih maslinara s malih OPG-ova Istre koji su svojim trudom i radom doprinijeli stvaranju ovog vrhunskog proizvoda. Upravo zbog siline energije i sljubljene kvalitete upraviteljica ima bezgranične razloge vjerovati u brendirano ulje Konfin.

- Pod brendom Konfin na tržištu se nalaze četiri proizvoda: Konfin ekstra djevičansko maslinovo ulje mješavina više sorti, dva monosortna: Istarska bjelica i Buža, te ekstra djevičansko maslinovo ulje iz ekološke proizvodnje. Sva naša ulja nose zaštićenu oznaku izvornosti ISTRA te im ova oznaka daje dodanu vrijednost jer naši potrošači točno mogu očekivati što će otvaranjem boce dobiti. Iza oznake izvornosti određenog proizvoda stoji specifikacija koja uključuje sve faze proizvodnje te organoleptički profil proizvoda, a proizvodi koji žele nositi tu oznaku moraju proći strogu kontrolu certifikacijskog tijela, pojašnjava Gašparini i dodaje da je time i stručno verificirana vrhunska kvaliteta proizvoda.

No ono što još doprinosi vidljivosti, privlačnosti te razlikuje Konfin od drugih sličnih proizvoda je njegova ambalaža tj. originalan dizajn.

- Dizajn i brending Konfina potpisuje mladi tim Over Studio iz Brtonigle koji su prepoznali našu priču i pretočili je u savršeno pogođeni dizajn. Sam brend Konfin govori o tome kako su maslinari odlučili obrisati svoje vlastite granice (konfine) i zajedno nastupati. Podršku u izradi marketing plana dobili smo od mlade poduzetnice, vlasnice Select Medie iz Poreča, Suzane Benvenuti. Svojim iskustvom pomogla nam je pri osmišljavanju marketinške kampanje i ostalih aktivnosti u promociji brenda Konfin, opisuje vjerno Gašparini slikopisnu metaforu na "bačvastoj" politarskoj boci ekstra djevičanskog ulja i toči ga za kušanje. Provare per credere!

I zaista - na okusnim pupoljcima ulje se pretvara u profinjene, aromatizirane, odlično izbalansirane okuse…

Na etiketi boce piše "ulje bez granica", a poznato je da su brojna istarska maslinova ulja postigla maksimum na svjetskim natjecanjima te je Istra kao regija već nekoliko puta proglašena najboljom maslinarskom regijom svijeta, pa s punim pravom ili znalačkim ukusom, možemo očekivati da je i Konfin, proizvod s velikim srcem istarskih maslinara na putu svjetske slave bez "konfina"!

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini