119. BRIGADA HV-A

KOMEMORACIJA U POVODU 29. OBLJETNICE SMRTI TOMISLAVA BRSTILA RAMBA Fabris: "Nije morao s nama na položaj, no Tomislav je bio ustrajan"

| Autor: Gabrijela DOBROVIĆ
Pripadnici 119. brigade i drugi na groblju Laste

Pripadnici 119. brigade i drugi na groblju Laste


"Pokazali smo zajedništvo u ratu, pokazujemo ga i u miru, neka nas ono veže zauvijek", tim je riječima Boris Juričić, predsjednik rovinjske Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, zaključio komemoraciju održanu na rovinjskom groblju Laste u povodu 29. obljetnice smrti Tomislava Brstila, pripadnika 119. brigade HV-a.

U emotivnom je govoru Roberto Fabris, tadašnji zapovjednik 3. satnije 1. bojne 119. brigade, opisao događaje koji su prethodili pogibiji najmlađeg među njima, tada 18-godišnjeg Ramba, kako su Tomislava od milja nazivali.

- U noći 31. siječnja oko 3 sata dobili smo zapovijed da u koloni krenemo preuzeti crtu obrane oko Brinja i Letinca u Lici, na potezu Glavace-Dabar. Kamion na čelu kolone koji je prevozio vojnike, u zavoju je, zbog snijegom pokrivene ceste proklizao i aktivirao minu nakon čega su neprijateljski vojnici otvorili vatru na nas. Poginulo je nekoliko branitelja, među njima i naš Tomislav, rekao je Fabris. Pred polazak na zadatak razgovarao je s njim i rekao mu da kao dosluženik ne mora ići s njima na položaj, no Tomislav je bio ustrajan. "Bio je pravi vojnik, njegova mi je slika ostala duboko urezana u sjećanje", dodaje Fabris, kojega je, priznaje, Tomislavova pogibija duboko potresla. "Jedan se mladi život ugasio za ovo što imamo danas", zaključio je.

Klub 119. brigade HV-a redovito obilazi i uređuje i spomenik podignut u čast poginulim braniteljima u neposrednoj blizini ovog tragičnog događaja. Komemoraciji su nazočili brojni pripadnici 119. brigade, predsjedništvo UABA Rovinjštine i gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater