PRAVEDNIJA PRAVILA

KOJEG JE DRŽAVLJANSTVA KORONA? Buzetski gradski vijećnik i poduzetnik pisao Vladi oko mjera koje su uvele nama bliske zemlje. Ima zanimljiv prijedlog!

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
(Milivoj MIJOŠEK)

Slovenija svojim državljanima dozvoljava da idu u Hrvatsku i da se u roku 48 sati vrate bez obveze testiranja ili samoizolacije uz uvjet da imaju nekretninu ili "plovilo" u Hrvatskoj, ili neku poslovnu obavezu. Istovremeno, hrvatski državljani za odlaske u Sloveniju ili Austriju moraju predočiti negativan COVID test ili moraju u višednevnu samoizolaciju

Uvedite reciprocitet COVID mjera za države poput Slovenije, Austrije, Njemačke…, apelirao je u svom pismu adresiranom na hrvatsku Vladu Vlatko Mrvoš iz Buzeta.

- Obraćam vam se kao građanin, vijećnik u buzetskom Gradskom vijeću i poduzetnik, koji ima dojam da živi u rezervatu u kojem mu je ograničena mogućnost kretanja i poslovanja, započinje Mrvoš svoje pismo hrvatskoj izvršnoj vlasti.

- Svakodnevno svjedočimo činjenici da strani državljani iz Slovenije, Njemačke i drugih država nesmetano ulaze u našu zemlju, a da se pritom od njih ne traži negativan COVID test ili zahtjeva višednevna samoizolacija. Primjerice, Slovenija svojim državljanima dozvoljava da idu u Hrvatsku i da se u roku 48 sati vrate bez obveze testiranja ili samoizolacije uz uvjet da imaju nekretninu ili "plovilo" u Hrvatskoj ili neku poslovnu obavezu. Istovremeno, naši državljani za odlazaka u Sloveniju ili Austriju moraju predočiti negativan COVID test ili moraju u višednevnu samoizolaciju. Pitam se u čemu je razlika ako državljanin Slovenije ili Njemačke uđe u Hrvatsku i tu boravi 48 sati pa se vrati u svoju zemlju od toga da mi odemo u njihovu zemlju na 48 sati? Zna li možda koronavirus tko je kojeg državljanstva?, pita se Mrvoš.

Predlaže stoga Vladi da primjeni reciprocitet, odnosno da od stranih državljana koji ulaze u Hrvatsku zahtjeva isto što njihova država zahtjeva od hrvatskih državljana. Na taj način će natjerati svoje Vlade da ukinu zabrane prema hrvatskim državljanima jer će osjetiti kako izgleda ograničavanje kretanja, promjena životnih navika i ograničenje poslovanja.

- Slobodno kretanje i boravak osoba u Europskoj uniji temeljno je načelo na kojem počiva građanstvo Unije, a utvrđeno je Ugovorom iz Maastrichta 1992. godine. Molim vas da razmotrite ovaj prijedlog ili učinite sve da se ograničenja putovanja za naše državljane što prije ukinu, završava svoje pismo Mrvoš.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater