ŽUPAN RADIN NAJAVIO INVESTICIJE I U UMAGU

Kod Poreča se gradi izuzetno važan sustav za poljoprivredu VRIJEDAN VIŠE OD STO MILIJUNA KUNA

| Autor: Boris BILAS
Do kraja godine trebala bi biti završena gradnja 111 milijuna kuna vrijednog Sustava navodnjavanja

Do kraja godine trebala bi biti završena gradnja 111 milijuna kuna vrijednog Sustava navodnjavanja


Do kraja godine trebala bi biti završena gradnja 111 milijuna kuna vrijednog projekta sustava javnog navodnjavanja Červar Porat-Bašarinka nedaleko od Poreča. Nakon toga, veliko akumulacijsko jezero koje se gradi protekle dvije godine napunit će se s gotovo milijun kubnih metara vode, a ta će količina voda porečkim poljoprivrednicima omogućiti poljoprivrednu proizvodnju tijekom cijele godine.

Najavili su to u četvrtak na gradilištu u blizini Poreča istarski župan Fabrizio Radin, porečki gradonačelnik Loris Peršurić, te pročelnik županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, šumarstvo, lovstvo, ribarstvo i vodno gospodarstvo Ezio Pinzan. Prema županovim riječima, radi se o trenutno najvećoj županijskoj investiciji koja se u potpunosti financira iz EU fondova i državnog proračuna.

- Impresioniran sam napretkom radova i već danas vidimo kako će izgledati budući sustav, na dobrobit krajnjih korisnika, naših poljoprivrednika koji će imati mogućnost navodnjavanja svojih poljoprivrednih površina na ekološki održiv i isplativ način.

S današnjim su danom izvedeni radovi u vrijednosti od 70 milijuna kuna, što predstavlja 60 % ukupnih radova, a početak punjenja akumulacije planira se u prvom tromjesečju 2022. godine. No, na tome nećemo stati, već idemo dalje i sljedeći na redu je projekt izgradnje Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, izjavio je župan Radin.

Gradonačelnik Peršurić smatra da je projekt od velike važnosti za Poreč jer će osamdesetak poljoprivrednika na ovome području dobiti vodu za navodnjavanje po povoljnim cijenama čime će biti konkurentniji na tržištu, ali i kvalitetniji. Dodao je da je značaj sustava javnog navodnjavanja još i veći ako ga se promatra kroz današnje klimatske prilike, kada svjedočimo ekstremnim vremenskim uvjetima što otežava poslovanje poljoprivrednicima.

- Ovo je još jedna u nizu velikih investicija u Poreču koja pokazuje da smo uvijek spremni za projekte koji se financiraju iz europskih fondova. Poreč je u proteklom razvoju uložio milijardu i 200 tisuća kuna samo u izradu projektne dokumentacije za razne projekte koji se financiraju iz EU fondova, a i ova, trenutno najveća istarska investicija, pokazuje koliko je ta priprema važna i koliko su EU fondovi važni za razvoj Poreča i Istre, istaknuo je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

Pročelnik Ezio Pinzan posebno je naglasio tehničke pojedinosti koje najbolje pokazuju veličinu ovog projekta. Pinzan je objasnio da se Sustav nalazi na području grada Poreča i općine Tar-Vabriga, a obuhvaća 555 hektara bruto poljoprivrednih površina. Sastoji se od akumulacije površine 16 hektara i zapremnine od gotovo 1 milijuna kubika vode, crpne stanice s pumpama, trafostanice, cjevovoda, priključaka te nadzorno - upravljačkog sustava. Sustav je podijeljen u dvije visinske zone - Zona 1 koja se visinski nalazi “iznad“ akumulacije i crpne stanice te se putem pumpi osigurava potreban tlak u cjevovodima za dovod vode do krajnjih korisnika, te Zona 2 u kojoj teren pada prema moru te voda iz akumulacije gravitacijski teče do navodnjavanih parcela.

Vodeni prostor akumulacije se osigurava izgradnjom nasipa, a puni se viškovima vode Istarskog vodovoda u zimskom periodu, kako bi se tako akumulirana voda mogla neometano koristiti u ljetnim mjesecima, čime se pozitivno utječe na održivo i odgovorno upravljanje vodnim resursima Istarske županije, smanjuje se utjecaja suša, odnosno negativnih utjecaja klimatskih promjena na poljoprivredni sektor, utječe se i na sigurnu i kvalitetnu poljoprivrednu proizvodnju što za posljedicu ima ostanak stanovništva u ruralnim područjima.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 111 milijuna kuna, od čega se prihvatljivi troškovi financiraju u iznosu od 100 %, odnosno 85 % putem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj te 15 % putem državnog proračuna. Zanimljivo je i to da krajnji korisnici, odnosno poljoprivrednici, ne sudjeluju u financiranju te dobivaju priključak na sustav navodnjavanja na svojoj parceli.

Kao što je spomenuo župan Radin, u Istarskoj županiji provode se projekti za još nekoliko županijskih sustava navodnjavanja. Sljedeći na redu je izgradnja Sustava javnog navodnjavanja Petrovia na području Grada Umaga, gdje će se na sličnoj površini od više od 500 ha, izgraditi sustav koji će koristiti proizvođači industrijske rajčice. Oni su vrlo zainteresirani da se sustav izgradi što prije jer im iskustva pokazuju da im je proizvodnja direktno vezana uz količine raspoložive vode za navodnjavanje.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini