USUSRET PROLJEĆU

Kreće nova gastro manifestacija koja slavi autohtonu istarsku kuhinju NA STOLOVE ISTARSKIH KONOBA VRAĆAJU SE TRADICIONALNA "JELA IZ PINJATE"

| Autor: Patricija SOFTIĆ

Ovakve manifestacije pokazuju koliko je ugostiteljska struka žilava i inovativna, koliko njeguje prošlost jer je, očigledno, upravo to naša budućnost, i još jednom veliko hvala svim našim nonicama koje na mlađe generacije prenose svoje veliko i vrijedno znanje i ljubav prema tradicionalnoj kuhinji koja ne smije nestati pred modernim kulinarskim tendencijama, poručio je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Stanislav Briškoski.

 

Sve ljubitelje tradicionalne istarske kuhinje i autohtonih jela od domaćih namirnica zasigurno će obradovati nova gastro manifestacija koja će se od 13. ožujka do 12. travnja održati u konobama na području Kanfanara, Svetvinčenta i Bala. "Tradizione a tavola: jela iz pinjate" nova je gourmet priča u čijem će prvom izdanju sudjelovati četiri poznate istarske konobe, Kod Kancelira (Bale), Castello (Svetvinčenat), Konoba Klarići (Klarići) i OPG Pekica (Pekici).

Ususret proljeću, još uvijek je vrijeme za fina, krepka jela koja gode nepcu i osnažuju organizam, posebice ako su spravljena od domaćih namirnica. Po pristupačnim cijenama za menu od tri slijeda, spomenute će konobe svim posjetiteljima za vrijeme trajanja manifestacije nuditi niz tradicionalno pripremljenih, toplih jela iz pinjate na način kako su to pripremale njihove none, a na kojima su odrasle brojne generacije Istrijana. Zašto upravo jela iz pinjate, objasnio je na jučerašnjoj konferenciji za novinare direktor Turističke zajednice Svetvinčenta Dean Pustijanac, rekavši da je u turizmu je uvijek važno prezentirati ono po čemu smo posebni, po čemu se razlikujemo od drugih, a Istarska bogata gastronomska tradicija je definitivno naša komparativna prednost. Osim što je vrlo važno prenositi ju na mlađe generacije i tako ju baštiniti, tradicionalna gastronomija je zasigurno i jedan od motiva dolaska turista.

Na meniju će se tako, između ostalog, naći i jota od kupusa i repe, maneštra s koromačom, slancom ili trukinjom, kao i tradicionalne istarske pašte, pljukanci, fuži, njoki i ravijoli u različitim kombinacijama, pa i s pancetom i ovčjim sirom. Uz domaću paštu, brojni gosti će moći kušati istarski pršut, divlje šparoge, šugo od divljači ili domaće kokoši te jela od istarskog boškarina, a uz sva jela moći će se kušati domaća vina istarskih vinara.

Sve domaće tjestenine netko mora i zamijesiti, a bez pravih ljudi koji znaju na pravi način to učiniti, sve postaje duplo teže. Zato je zlata vrijedno tradicijsko znanje u izradi domaćih tjestenina i jela istarskih žena koje su godinama usavršavale te vještine koje danas rado prenose na mlađe generacije već od vrtićke dobi.

- Mi smo bili jako velika obitelj i uglavnom smo radili poljoprivredu, imali smo i krave i ovce, i uvik je bilo puno posla, pak smo delali jela oko kojih se nije trebalo trošiti puno vremena, a da opet to bude i ukusno i zdravo. Zato su se dosta i radili pljukanci, u početku niti ne s jajima, a jeli smo ih s naribanom suhom skutom, s pancetom, šparugami i tako dalje. Nekad je to bilo siromaško jelo a danas je jako cijenjeno i ima ga po svim konobama i restoranima. Njoki su bili malo delikatniji i cjenjeniji, pa su se radili najčešće nedjeljom, sa šugom od kokoše i slično, ispričala je Marija Ferlin.

Aliče Jelenić nadovezala se kako u vrijeme njihovog djetinjstva nije bilo frižidera, pa se sve uglavnom radilo za konzumaciju istog dana, a nerijetko je u izradi domaće tjestenine sudjelovalo nekoliko žena iz kuće kako bi nahranile poveću obitelj. Upravo su ovakve priče, uz demonstraciju izrade tradicionalnih tjestenina i jela, ona tanka, ali ključna nit koja može vezati svakog turista uz istarska odredišta za odmor i pretvoriti ga u zahvalnog gosta koji će se vraćati.

- Ovo je jedinstven projekt koji pokazuje odakle dolazi naša gastronomija i kako ona potiče razvoj turizma. Samim time što imamo ovakve ljude oko sebe koji na tradicionalne načine proizvode domaću hranu koju mi onda plasiramo na tržište je nešto vrlo vrijedno i nezamjenjivo. Smatram da je u tome budućnost i našeg turizma i gospodarstva, jer se sve vrti oko tog našeg pijata na kojem je domaći pršut i sir, domaćih njoki i pljukanci i sve druge namirnice, pa ako se nekad, kako kažu priče, i pljukalo u ruke kad su se delali ti pljukanci, vrijedilo je. Ovakve manifestacije pokazuju koliko je naša ugostiteljska struka žilava i inovativna, koliko njeguje prošlost jer je, očigledno, upravo to naša budućnost, i još jednom veliko hvala svim našim nonicama koje na mlađe generacije prenose svoje veliko i vrijedno znanje i ljubav prema tradicionalnoj kuhinji koja ne smije nestati pred modernim kulinarskim tendencijama. Ovo je još jedan korak u kojem moramo pokazati svoje veliko srce i još jednom se dokazati sami sebi da možemo pokrenuti gospodarski uzmah tako što ćemo svu našu ugostiteljsku ponudu bazirati na domaćim proizvodima, od tjestenina, do domaćeg radića. To je cilj, i naš turizam se mora bazirati na domaćoj poljoprivredi, a onda će nas i sami gosti podržati, poručio je predsjednik istarskog Ceha ugostitelja pri Obrtničkoj komori Stanislav Briškoski.

Manifestacija "Tradizione a tavola: jela iz pinjate" rezultat je suradnje turističkih zajednica Svetvinčenat, Bale i Kanfanar s turističkom kompanijom Maistra d.d. i Udruženjem obrtnika Rovinja na razvoju gourmet proizvoda u destinacijama. Ona predstavlja spoj tradicije i vrhunske istarske gastronomije koja svojom neupitnom kvalitetom plijeni pažnju poklonika istinskih gourmet doživljaja, kontinuirano obogaćuje ponudu Istre te je iznova stavlja na svjetsku gourmet kartu privlačeći iz dana u dan sve više posjetitelja. Međutim, u svemu tome, istaknuo je i Briškoski, ne smije se zaboraviti i na domaće goste koje također treba privući kvalitetnom ponudom jela i pića uz pristupačne cijene, a upravo će im se to pružiti od idućeg petka.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini