U ORGANIZACIJI DRUŠTVA "NAŠA DJECA"

KAMPIRANJE UZ POTOK: Najmlađi učili o prirodi i društvu

Vesela ekipa kampista u pustolovinu je krenula u četvrtak ujutro iz dvorišta DND-a Pazin. Nakon početnog adrenalina, postavljanja šatora, ručka i prvog kupanja, kampisti su se međusobno upoznali i dogovorili pravila ponašanja u prirodi

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
ISTRA - kampiranje uz Potok, Drusxtvo Nasxa djeca

ISTRA - kampiranje uz Potok, Drusxtvo Nasxa djeca


Od četvrtka do subote u organizaciji Društva "Naša djeca" održano je kampiranje uz Pazinčicu odnosno na Zarečkom krovu, u Bilfo parku. Dvadeset petero sudionika od 11 do 13 godina je tijekom tri dana učilo o prirodi i društvu.

Vesela ekipa kampista u pustolovinu je krenula u četvrtak ujutro iz dvorišta DND-a Pazin. Nakon početnog adrenalina, postavljanja šatora, ručka i prvog kupanja, kampisti su se međusobno upoznali i dogovorili pravila ponašanja u prirodi. Tog je popodneva izviđač Paolo Rigo održao radionicu paljenja vatre, nakon čega je uslijedilo natjecanje - koji će tim prvi upaliti malu vatru i preživjeti u prirodi? Nakon večere, sudionici su prošetali do manjeg kupališta, Jezerca, gdje su, uz pucketanje vatre, slušali narodne priče o istarskim bićima koje je priredila gospođa Milica Kranjčić, autorica knjige "Libar od polnoći".

Drugi je dan kampiranja bio rezerviran za radionice. Ujutro su se kampisti orijentirali u prirodi upoznajući staze oko Zarečkog krova, a popodne su, osim kupanja na Zarečkom, obilježili kineziolog i trener Paolo Maligec, koji je za male robinzone održao kratki trening, nakon čega je Željka Nefat, članica Crvenog križa Pazin održala radionicu o ponašanju na Zarečkom krovu i spašavanju u vodi. Kad je pala noć, uz pomoć čeonih lampi, odšetali su do Krova gdje im je, uz pomoć lasera i teleskopa, fizičar Mateo Paulišić pripovijedao sve o zvjezdanom nebu, "špagetifikaciji", Saturnovim prstenima, zvjezdanoj prašini, svemirskim stanicama i životu izvan granica naše planete. Posljednji je dan protekao u opuštenoj atmosferi te su kampisti mogli još jednom uživati u kupanju i skokovima na Zarečkom krovu, pecanju, te društvenim igrama. U sumrak su se vratili u zagrljaje svojim roditeljima koji su ih dočekali na vrhu Krova.

O mladim su se sudionicima tijekom tri dana brinule četiri volonterke, Matea Paladin, Josipa Rigo, Tjaša Milanović i Antonija Anzur, te pet voditeljica, Iva Luk, Neva Ljuština, Tamara Damijanić i Tina Gregorović Hlušička. Njima su se pridružila četiri mlada volontera, nekadašnji sudionici Kampa Matej Čiz, Bruno Družeta, Petar Jerman i Mateo Kurelović, koji su brinuli o stvarima, vodi, košnji i šatorima. Aktivnost se održala uz podršku Grada Pazina i lokalnih donatora, a u organizaciji je pomogla i Javna vatrogasna postaja Pazin, prijevozom kamperske opreme i pitke vode do skrivenog Bilfo parka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini