NE PROPUSTITE

KALENDAR OD SLATKEGA: U srijedu, 8. prosinca, dar Glasa Istre i Hrvatske elektroprivrede

| Autor: Mirjana PERKOVIĆ MELON
(Snimio Milivoj Mijošek)

(Snimio Milivoj Mijošek)


Nećemo vas iznevjeriti ni ove godine! Kalendar Glasa Istre za 2022. godinu, dar svim čitateljima pronaći ćete u svojim novinama u srijedu, 8. prosinca.

Kao što smo već najavili, ovogodišnja tema su tradicionalne istarske slastice o kojima, kako se čini, nije nikad dovoljno napisano ili istraženo.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Odlučili smo podsjetiti na dio "slatke" tradicionalne istarske kuhinje koja je većinom bila pripremana za blagdan ili neku posebnu obiteljsku prigodu, a danas zauzima važno mjesto na našoj gastro sceni u izvornom obliku, ali i osvježenoj modernijoj prezentaciji.

Profesionalne fotografije fritula, kroštula, pince, bucolaja, tarafulja (znate li što je to?), pandišpanja, žavajona, cukerančića i drugih divota krase naslovnicu i 12 stranica kalendara.

Vrijedni učenici

Sigurni smo da ćete ga sačuvati i nakon što okrenete zadnji list, a njegova posebnost je u tome što su slastice izradili učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, budući slastičari, a po izvornim recepturama njihovog stručnog učitelja slastičarstva i kuharstva, ujedno mentora Roberta Perića.

(Snimio Milivoj Mijošek)

U školskom praktikumu na Stoji dva dana smo se družili s vrijednim učenicima Aurorom Carraro, Tamarom Mišković, Lucijom Bažon, Stefanom Peruškom, Adrianom Qenajem, Vanessom Đelčić i stručnim učiteljem Robertom Perićem.

Hvala ravnateljstvu škole i svima koji su se uključili. Projekt je sponzorirala i ove godine Hrvatska elektroprivreda i time naglasila podršku i važnost uključivanja mladih ljudi u zaštitu i očuvanje izvorne baštine.

Foto

Osim fotografija našeg urednika Milivoja Mijošeka, poklanjamo vam i recepte Roberta Perića koje će, zasigurno, mnogi od vas sačuvati u svojoj bilježnici za neka buduća vremena, a možda se odmah i okušati u pripremi. Izvorni recept za istarsku pincu dobili smo od vrijednih organizatora festivala Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće iz Paladnjaki.

Svatko ima još neki "čaroban" dodatak koji slasticu čini drugačijom i posebnijom, ali to su već nijanse.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Blagdani su pred vratima pa neka ovo bude uvod u mali "intermezzo" od tema s kojima u posljednje vrijeme živimo.

"Joj, da mi je onog slatkog od fešte rožati, galetini, mandulati, torte, krokanti ni ništa slaje od slatkoga...", pjevaju stihove Jakše Fiamenga nezaboravni Oliver i Boris iz svima znane "Nadaline", a mi vam, uz stihove, dodajemo još i jedan od recepata koji ćete pronaći na podložnom kartonu kalendara u srijedu, 8. prosinca.

(Snimio Milivoj Mijošek)

Pandišpanj

Za tijesto je potrebno:

  • 6 jaja
  • 180 g šećera
  • 150 g brašna
  • 20 g rakije
  • naribana korica 2 limuna
  • 50 g maslaca

Priprema:

Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom i naribanom koricom limuna.

Dodati rastopljeni maslac, rakiju i brašno te rahlo umiješati snijeg od bjelanjaka.

Dobivenu smjesu uliti u kalup za tortu i peći na 175°C.

(Recept iz arhive Roberta Perića)

(Snimio Milivoj Mijošek)

Sponzor:

HEP logo

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterWeb kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater