(Snimio Milivoj Mijošek)
Nećemo vas iznevjeriti ni ove godine! Kalendar Glasa Istre za 2022. godinu, dar svim čitateljima pronaći ćete u svojim novinama u srijedu, 8. prosinca.
Kao što smo već najavili, ovogodišnja tema su tradicionalne istarske slastice o kojima, kako se čini, nije nikad dovoljno napisano ili istraženo.
Odlučili smo podsjetiti na dio "slatke" tradicionalne istarske kuhinje koja je većinom bila pripremana za blagdan ili neku posebnu obiteljsku prigodu, a danas zauzima važno mjesto na našoj gastro sceni u izvornom obliku, ali i osvježenoj modernijoj prezentaciji.
Profesionalne fotografije fritula, kroštula, pince, bucolaja, tarafulja (znate li što je to?), pandišpanja, žavajona, cukerančića i drugih divota krase naslovnicu i 12 stranica kalendara.
Sigurni smo da ćete ga sačuvati i nakon što okrenete zadnji list, a njegova posebnost je u tome što su slastice izradili učenici pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, budući slastičari, a po izvornim recepturama njihovog stručnog učitelja slastičarstva i kuharstva, ujedno mentora Roberta Perića.
U školskom praktikumu na Stoji dva dana smo se družili s vrijednim učenicima Aurorom Carraro, Tamarom Mišković, Lucijom Bažon, Stefanom Peruškom, Adrianom Qenajem, Vanessom Đelčić i stručnim učiteljem Robertom Perićem.
Hvala ravnateljstvu škole i svima koji su se uključili. Projekt je sponzorirala i ove godine Hrvatska elektroprivreda i time naglasila podršku i važnost uključivanja mladih ljudi u zaštitu i očuvanje izvorne baštine.
Osim fotografija našeg urednika Milivoja Mijošeka, poklanjamo vam i recepte Roberta Perića koje će, zasigurno, mnogi od vas sačuvati u svojoj bilježnici za neka buduća vremena, a možda se odmah i okušati u pripremi. Izvorni recept za istarsku pincu dobili smo od vrijednih organizatora festivala Istrijanske pinci pod čerepnjon na ugnjišće iz Paladnjaki.
Svatko ima još neki "čaroban" dodatak koji slasticu čini drugačijom i posebnijom, ali to su već nijanse.
Blagdani su pred vratima pa neka ovo bude uvod u mali "intermezzo" od tema s kojima u posljednje vrijeme živimo.
"Joj, da mi je onog slatkog od fešte rožati, galetini, mandulati, torte, krokanti ni ništa slaje od slatkoga...", pjevaju stihove Jakše Fiamenga nezaboravni Oliver i Boris iz svima znane "Nadaline", a mi vam, uz stihove, dodajemo još i jedan od recepata koji ćete pronaći na podložnom kartonu kalendara u srijedu, 8. prosinca.
Za tijesto je potrebno:
Priprema:
Odvojiti bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg, a žumanjke pjenasto izmiješati sa šećerom i naribanom koricom limuna.
Dodati rastopljeni maslac, rakiju i brašno te rahlo umiješati snijeg od bjelanjaka.
Dobivenu smjesu uliti u kalup za tortu i peći na 175°C.
(Recept iz arhive Roberta Perića)
Sponzor: