NA METI KINESKOG ŠTETNIKA

JESEN MIRIŠE NA KESTENE: Na oprtaljskom području sezona je jesenjeg bodljikavca, a osim sladokusaca voli ga i kestenova osa šiškarica

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
sezona kestena

sezona kestena


Riječ je o štetniku koji se je pojavio zadnjih desetak godina. Takav problem ima i sjeverna Italija i Slovenija i dio Istre. Trebalo bi ga tretirati kemijskim sredstvima, no velike šumske površine gotovo je nemoguće tretirati, jer s zemlje ne možeš, a zračno ne smiješ. Prije nekoliko godina na probnoj plohi u Pazinu pokusno se krenulo s biološkim suzbijanjem, s kukcem koji je introduciran da uništava tog štetnog nametnika, kaže Aleksandar Krt

- Dobro da je u šumi puno divljači pa njihovim putem hodamo i mi inače bi skroz zarasla, komentirala je Franka Vižintin iz Oprtlja, vodeći nas u berbu kestena. Na oprtaljskom području sezona jesenjeg bodljikavca u punom je jeku, a potrajat će petnaestak dana.

Sunčano je jesenje prijepodne. Parkirali smo auto uz cestu nedaleko od Svetog Ivana kod Oprtlja i "zaronili" u zelenilo kestenovih šuma, mjestimično prošarano žutim lišćem. Domaći "šumski kesten" koji spada u rod europskog kestena Castanea sativa, vole divlje svinje, a jedu ga i jeleni, priča nam Franka koja u potragu za ovim omiljenim jesenjim plodom ide od malih nogu. Brala ga je u rodnom selu kod Grožnjana, a zadnjih 25 godina otkako se udala u Oprtalj, bere ga u okolici Svetog Ivana. Glavna je to jesenja zanimacija.

Slađi od maruna

Za ovogodišnju sezonu kaže da je srednja žalost. Pridonijela je tome suša u razdoblju kada je kestenu najviše trebala kiša.

- Nekada je bilo puno više kestena, a sada ih je manje. Napada ih i osa šiškarica i cijela se stabla suše, požalit će se Franka i dodati kako je uvijek bilo dosta berača iz drugih krajeva, ali otkada se održava Kestenijada, Festa delle castagne, ipak ih je nešto više jer pročulo se za kestene oprtaljskog kraja. Domaćima to nije baš uvijek drago jer kestenove šume većinom su privatne, a manjim su dijelom državne.

Kažu da "svako svoga konja hvali", pa tako Franka hvali kestene rodnoga kraja.

- Oprtaljski šumski kesteni manji su, ali slađi od maruna, kaže. Smatra da je to stoga što rastu na crvenoj zemlji punoj boksita. Čak je i krumpir slađi ako raste u crvenoj zemlji, tvrdi nam naša sugovornica. Upravo se u tom šumskom predjelu gdje rastu kesteni nekoć ručno kopao boksit za proizvodnju aluminija. Vadio se iz površinskih kopova i kamionima vozio za Italiju.

Kesteni se sakupljaju u listopadu kada veliki ježoliki tobolac padne na zemlju, neki ga otvaraju cipelom, drugi u rukavicama da se ne bi naboli na bodljike iako, kesteni prilikom pada na zemlju i sami znaju ispasti vani pa ih je lakše pobrati. U obitelji Vižintin najviše vole pečene kestene, u dugim zimski večerima degustiraju ih s prijateljima, uz čašicu dobrog domaćeg muškata.

Povezane vijesti

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini