TRIEŠTINE NADJAČALE KIŠU I VJETAR

Jedna od najdugovječnijih glazbenih manifestacija: Svirkom trieštine ispunili srce i dušu ljubiteljima tradicijske glazbe

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Zbog svog doprinosa popularizaciji ročkog susreta "muškardinom trieštine" proglašen je Branko Pernić. Jedina harmonikašica susreta bila je supertalentirana buzetska zaljubljenica u čaroban svijet harmonike Vanessa Jakac, učenica Tomaža Boškina

 

Da se glagoljaški gradić Roč i mala harmonika na batuniće vole javno potvrdio je i nedjeljni međunarodni susret svirača dijatonskih harmonika trieština "Z armoniku v Roč" koji je u svom 31. izdanju, kiši i vjetru usprkos, okupio najupornije svirače ovih glazbenih instrumenata koji su se počeli proizvoditi sredinom 19. stoljeća u Trstu i po njemu dobili ime. Trieštine su se pojavile na prostorima sjeverne i središnje Istre, slovenskoga Krasa i okolice Trsta gdje su posebno bile popularne nešto prije Prvog svjetskog rata pa između dva rata i ostale u upotrebi do današnjih dana.

Nastup tridesetak svirača

Prije četrdesetak godina gotovo su nestale, a potom je ročki ŽKUD "Renato Pernić" pokrenuo specijaliziranu glazbenu manifestaciju koja se održava tri desetljeća u kontinuitetu i čitavo je to vrijeme ostala jedinstvena upravo po očuvanju dijatonskih harmonika.

Umjesto najavljenih šezdesetak harmonikaša iz Hrvatske, Slovenije i Italije druge svibanjske nedjelje u ročkom Domu kulture zasviralo ih je tridesetak, ali dovoljno da svojom svirkom ispune srce i dušu ljubiteljima tradicijske glazbe. Red valcera, red polki i marći i tako puna dva sata. Među glazbenim veteranima nastupili su 84-godišnji Mario Kotiga iz Kala kraj Motovuna, a potom i Dorijano Buždon iz Lupoglava. Jedini su to sudionici svih dosadašnjih ročkih okupljanja, uz jednog od inicijatora ročkog susreta i njegovog stalnog voditelja Vladimira Pernića.

Tradicijskom koračnicom smotru su otvorili ročki gunjci Arkul koji upravo obilježavaju 25 obljetnicu djelovanja, a potom su se na ročkoj pozornici izmjenjivali svirači, veselo rastežući male harmonike koje na basovima imaju osam ili 12 dugmića, i na melodici 25, u dva reda.

Mlade harmonikaške snage

Glazbenim veteranima poput Emila Zonte rodom iz Sv. Duha kod Buzeta, ovčara i sopca Branka Zlatića iz Sluma, istarskog vinara Duška Anđelinija iz Velanovog Briga, Nina Zacchigne iz Lovrečice, pridružile su se mlade harmonikaške snage među njima i najmlađi svirač susreta 8-godišnji Fran Kušturin iz Poljana iznad Ike, potom i 10-godišnji Alex Hrvatin iz Roča, 14-godišnji Dorijan Brečević iz Lovrečice kraj Umaga, kao i debitant ročkog susreta 15-godišnji Mateo Radolović iz Valture kraj Pule.

Zasvirao je i Stane Planinc iz Medvoda kod Ljubljane, koji harmonike ne samo svira, već ih i izrađuje. Jedina harmonikašica susreta bila je supertalentirana buzetska zaljubljenica u čaroban svijet harmonike Vanessa Jakac, učenica Tomaža Boškina. Muškardinom trieštine zbog svog doprinosa popularizaciji ročkog susreta, proglašen je Branko Pernić koji je na Plonerici iz 1917. godine u Roču zasvirao Arkul valcer po starinski.

Jedna od najdugovječnijih glazbenih manifestacija na istarskom poluotoku održana pod pokroviteljstvom Istarske županije i Grada Buzet, započela je koncertom gostujućeg puhačkog orkestra KUD-a Sloga iz Ravne Gore, nastavljena je glazbenim egzibicijama Luke Brgića, a potom i zabavom uz grupe Eleonora i Luka & E.L. Band te Oberkrainer Quintett.


Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini