LJETNA ŠKOLA MATEMATIKE U ROČU

JEDINA U ISTRI, MEĐU RIJETKIMA U HRVATSKOJ: Matematika za sve koji je vole, i malo fizike, biologije, robotike…

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO

Glagoljaški Roč sve se više profilira i kao centar znanja. Mala glagoljska akademija okupila je osamdesetak osnovaca i srednjoškolaca, od četvrtog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, ne samo iz Istre već i iz drugih krajeva Hrvatske

 

Dok su njihovi vršnjaci uživali u zadnjim danima školskih praznika, mladi matematičari predzadnji kolovoški tjedan proveli su u školskim klupama. "Zabavno mi je i poučno". Tako je na pitanje zašto se uključila u ovogodišnji treći saziv ljetne škole matematike "Matematika za 5" koja je održan u Roču, odgovorila Helena Dinić, šestašica iz porečke osnovne škole. Helena je prava veteranka jer sudjelovala je i na dosadašnjim ročkim matematičkim sazivima.

 Velika popularnost

Simpatična Porečanka, jedna je od ovogodišnjih polaznika ljetne škole matematike koja je okupila osamdesetak osnovaca i srednjoškolaca, od četvrtog razreda osnovne do drugog razreda srednje škole, ne samo iz Istre, već i iz drugih krajeva Hrvatske.

Ročka škola matematike jedinstven je takav ljetni program u Istri i među rijetkima, ako ne i jedini, u Hrvatskoj. U svega tri godine postala je toliko popularna da se zbog velikog interesa održava u dva četverodnevna kolovoška termina. Organizatori su Matematičko društvo "Istra" iz Pule i Osnovna škola "Vazmoslav Gržalja" iz Buzeta. Provodi se pod pokroviteljstvom Grada Buzeta i uz podršku brojnih sponzora buzetskog područja, u Područnoj školi u Roču u kojoj se već duži niz godina održava i jednotjedni ljetni program Male glagoljske akademije "Juri žakan" tako da se Roč sve više profilira i kao centar znanja.

Službeno otvaranje ljetnog matematičkog kampa namijenjenog svima koji vole matematiku i žele produbiti znanje na neki drugi način, a ne na klasičan kao u školskim klupama, upriličili su u Roču između dva termina. Predsjednik Matematičkog društva "Istra" Robert Gortan istaknuo je da su prve godine krenuli isključivo s matematikom, prošle godine su dodali i fiziku, a ove godine su ubacili i malo biologije, robotike i informatike.

 Matematika je bitna

Jadranka Bartolić Muzica, ravnateljica buzetske Osnovne škole "Vazmoslav Gržalja", zadovoljna je što su ove godine matematičku školu prepoznali i u Istarskoj županiji te rekla kako se nada da će ih u narednim godina podržati i Agencija za odgoj i obrazovanje. Dobrodošlicu u Roč, mjesto poznato po svojoj glagoljaškoj povijesti, kulturi, glazbi, zaželio je osnovcima i srednjoškolcima buzetski gradonačelnik Siniša Žulić te rekao kako se nada da će zbog ljetnih škola koje se u njemu održavaju, Roč sve više biti poznat i po znanju.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini