ZANIMLJIV IZLOŽBENI POSTAV

Javna vatrogasna postrojba Rovinj ima svoju priču VRIJEDNA I ZANIMLJIVA ZBIRKA O POVIJESTI ROVINJSKIH "VATRENIH KACIGA"

| Autor: Nina ORLOVIĆ RADIĆ

Da se doista radi o vrijednoj izložbi, potvrdila je Tajana Ujčić, v.d. ravnateljica Muzeja grada Rovinja, najavivši tiskanje monografije posvećene ovim hrabrim ljudima. Njeno objavljivanje očekuje se kroz dvije godine, i bit će prva knjiga u projektu "Čuvari (ne)reda", kojom će se i na ovaj način odati priznanje javnim službama

 

Rovinjski vatrogasci najkasnije do 2022. godine imat će svoju monografiju, obećala je na prošlotjednoj manifestaciji Noć muzeja, Tajana Ujčić, v.d. ravnateljica Muzeja grada Rovinja, i time najavila projekt "Čuvari (ne)reda". Upravo, ovim izdanjem, monografijom koja je i prva u nizu, započelo bi predstavljanje javnih službi Grada Rovinja putem monografskih tiskanih izdanja. Razloga da se krene upravo s vatrenim kacigama ima napretek. Uz činjenicu da je riječ o momcima uz čija se imena i prezimena konstantno vežu superlativi vezani za njihov profesionalni angažman, ono što ih čini "drugačijima" jest i njihova međusobna povezanost i predanost poslu.

O tome koliko su povezani govori i muzejska zbirka Javne vatrogasne postrojbe Rovinj smještena u prizemlju njihovog doma. Zbirka je to s mnogobrojnim predmetima i dokumentima iz povijesti postrojbe, koja se svakodnevno može razgledati. Međutim, iz dva razloga - jer je "izvan puta" i nema adekvatne informacije o njenom postojanju, puno je manje posjećena nego što bi mogla i trebala biti. No, ta dva "objektivna" razloga izbrisala je prošlotjedna Noć muzeja, kada je upravo ova izložba kod "vatrenih kaciga", izazvala veliki interes i zanimanje posjetitelja. 

Brkovi kao prirodni filteri

Osim eksponata, koji su sami po sebi zanimljivi, jedan se dio muzejske zbirke sastoji od fotografija, popisa i pisanih materijala. No, Nikola Medelin, jedan od najangažiranijih vatrogasaca u nastajanju zbirke, objašnjava da je najveći dio materijala još uvijek "pod ključem".

- Veliki dio građe treba se razvrstati, odnosno prilikom izlaganja dodatno zaštititi, veli Medelin, i s ponosom pokazuje da JVP Rovinj, posjeduje fotografiju svojih prvih dobrovoljnih vatrogasaca iz 1854. godine, na kojoj se vide 54 "brkata" muškaraca u uniformama. Razlog, što upravo svi do jednog imaju brkove leži u činjenici što su brkovi bili obavezni budući da se smatralo da u nedostatku drugih mogućnosti, dlake štite od jačeg udisaja opasnih plinova i čestica. Dakle, brkovi su bili tu kao prirodni filteri. Uz prve dobrovoljne vatrogasce, na istaknutom mjestu postavljen je i portret prvog profesionalnog zapovjednika Uga Vigliana iz 1913. godine.

Muzejska zbirka, također obiluje mnoštvom predmeta, a posebnu pažnju privlače crveno-crna vatrogasna kola s prikolicom iz 1881. godine.

- Riječ je vatrogasnim kolima s prikolicom koja su daleke 1881. godine, zajedničkim snagama kupljena od Grada Rovinja i Tvornice duhana za gašenje kućnih požara. Kola su funkcionirala na bazi usisa ili direktno iz mora. Na njima je radilo četiri do šest vatrogasaca na pupanju, dok su ostali razvlačili cijevi. Dugo godina kola su bila u Tvornici, da bi nam naposljetku bila i donirana. Nakon što smo ih restaurirali, ova su najstarija vatrogasna kola postala dijelom naše zbirke, rekao je Medelin, pokazujući nam pri tom i na veliki broj poprilično teških, starinskih mesinganih mlaznica koje su kola koristila.

Kaciga i za svečane prilike

Ipak, najveću pažnju privlače kacige. A kako i ne bi kada se mogu vidjeti kacige koje su se koristile između 1854. pa sve do 1950. godine. Upravo se jedna među njima, nedavno restaurirana, nalazi pod staklom. Doznajemo, kako je riječ o posebnoj kacigi iz 1900. godine, koju su koristili gradski redari i vatrogasci za svečane prilike.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of