PAZIN JE LI GRADSKI PROČISTAČ UZROK ONEČIŠĆENJA PAZINČICE?

Jašić: Ako izgleda i smrdi kao fekalija, onda je to fekalija


Pazinska vijećnica Suzana Jašić (SDP) često u svojim javnim istupima upozorava na, navodno, ispuštanje zagađene vode iz gradskog pročistača u Pazinčicu, zapravo u Pazinsku jamu. Tako se na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća usredotočila na akcident koji se dogodio 2. veljače ove godine, a slično se ponovilo 28. svibnja i 4. lipnja. Prema njenim saznanjima, i fotografijama kojima raspolaže, Pazinčicom u Pazinskoj jami plivale su fekalije i cijeli je kanjon smrdio.

Pita se kakvu to sliku Pazin šalje u svijet, jer sve to vide i osjećaju turisti koji posjećuju zip-line iznad Pazinske jame, a pogotovo oni koji odlaze na speleoavanturu u pazinsko podzemlje. Ona ne vjeruje kako se tim pojavama ne može naći uzrok, stoga pita što Grad Pazin sa svojim poduzećima poduzima da se spriječe zagađenja Pazinske jame.

Mikroorganizmi za pročišćavanje vode

Voditeljica pazinskog pročistača, ujedno i dogradonačelnica, Mirjana Galant podsjeća kako je pročistač izgrađen još 2005., a danas ima oko 43 kilometra cjevovoda. Sve je to spojeno na biološki pročistač, a to, kako je rekla Galant, znači da se za pročišćavanje vode koriste mikroorganizmi koji su i inače prisutni u vodenom okolišu u kojem vrše samopročišćavanje. Oni su na uređaju koncentrirani u velikom bazenu i zbog toga je voda u njemu smeđe boje, a naziva se aktivni mulj, pojašnjava Galant.

- Budući da se mikroorganizmi brzo razmnožavaju stvara se višak mulja koji se odvaja, prerađuje i odlaže na odlagalište kao neopasni otpad. Nikakvog taloženja mulja ni prelijevanja mulja s uređaja nije bilo, kaže Galant. Podsjetila je na slučaj koji se dogodio 2015. kada je građanska inicijativa "Naš potok" na Pazinčici primijetila smeđu pjenu. Slučaj je bio prijavljen Hrvatskim vodama iz kojih je odgovorno kako je to prirodna pojava koja se ljeti često događa.

- Svaki put kada je prijavljeno zagađenje voda je uzorkovana i nikad analize nisu pokazale da je u njoj bilo fekalnih bakterija više nego u površinskim vodama, kaže Galant. Podsjetila je da je na zajedničkom sastanku 2015. na kojem su sudjelovali predstavnici "Naš potoka", Grada i Usluga odvodnje izviješteno da je "Naš potok" uzeo uzorke vode na tri mjesta i poslao ih u laboratorij na analizu. Budući da "Naš Potok" nije imao novaca da plati analizu Usluga je prihvatila da će snositi troškove. (Piše Mirjan RIMANIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of