UMAG

Izvrsni studenti potpisali ugovore o stipendiranju STUDENTICA URBANIZMA DOBIT ĆE 30.000 KUNA

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ

Bodovi su studentima dodijeljeni i za postignuća u znanstvenom i stručnom području, sportu, umjetnosti i glazbenom stvaralaštvu na državnim i međunarodnim natjecanjima te za volonterski rad kojeg je Umag, prvi u Istri, uveo u bodovanje

  

Umaški studenti nisu mogli ljepše obilježiti Valentinovo, doli svečanim činom potpisivanja ugovora o dodjeli stipendija za akademsku godinu 2019./20. Tako su 14. veljače u Gradskoj vijećnici Grada Umaga gradonačelnik Vili Bassanese, njegova zamjenica Floriana Bassanese Radin te pročelnik Ureda grada Slaviša Šmalc, dočekali umaške studentice i studente poželjevši im puno sreće, rada i truda u daljnjem studiranju. 

Ugovori s 35 uzornih učenika

Na temelju provedenih javnih natječaja gradonačelnik Grada Umaga potpisao je ugovor o stipendiranju za akademsku godinu 2019./2020. s 35 studenata. Stipendije za izvrsnost dodijeljene su 33 studenata, a iznosi stipendija kreću se u rasponu od 5.900 do 16.000 kuna. Potpora za studiranje u iznosu od 10.000 kuna dodijeljena je jednom studentu. Novost u sustavu stipendiranja Grada Umaga su stipendije za deficitarna zanimanja od javnog interesa u iznosu od 30.000 kuna koja je dodijeljena studentici urbanizma.

Osim kriterija prema Pravilniku te izvrsnosti prosjeka ocjena, bodovi su studentima dodijeljeni i za postignuća u znanstvenom i stručnom području, sportu, umjetnosti i glazbenom stvaralaštvu na državnim i međunarodnim natjecanjima te za volonterski rad kojeg je Umag, prvi u Istri, uveo u bodovanje.

Stipendija "Niki Fachin", u ukupnom iznosu od 16.000 kuna, dodijeljena je Nikolini Vidović, studentici druge godine diplomskog studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, tekstilni i modni dizajn, smjer kostimografija, Sveučilišta u Zagrebu, koja je ostvarila ukupno 45 bodova i zauzela prvo mjesto na listi prvenstva.

Prilikom svečanog potpisivanja ugovora, gradonačelnik i suradnici brojnim su studentima zaželjeli puno uspjeha u daljnjem studiranju.

- Kako je Isaac Newton rekao 'To što znamo je kapljica, to što ne znamo je more'. Vi ste, dragi naši studenti, karike društva koje smanjuju obujam mora, a povećavaju broj kapljica. Vi ste ti koji stvaraju budućnost te predstavljaju temelj razvoja obrazovanja u našoj zajednici. Zahvaljujući uzornim studentima kao što ste vi, koji kontinuirano podižu ljestvice kvalitete i vrijednosti naše zajednice, vidimo svjetliju i bolju budućnost obrazovanja i općenito budućnost naše zemlje. Hvala vam na vašem trudu, radu, na ustrajnosti u ostvarenju ambicija i snova. Hvala što ste ono što jeste, oličenje naše bolje i ispunjenije zajednice, naglasio je u svojem govoru Bassanese. 

U tijeku drugi krug natječaja

Svjesni činjenice da je na tržištu rada sve veća potreba za djelatnicima deficitarnih zanimanja, Grad Umag je nedavno učinio iskorak te je, kao prvi grad u Republici Hrvatskoj, uveo stipendije od 30.000 kuna za studente državljane Hrvatske, neovisno o njihovom mjestu prebivališta u Hrvatskoj. Drugi krug natječaja za dodjelu stipendija studentima na studijima za deficitarna zanimanja upravo je u tijeku te se očekuje da će ova demografska mjera svakako utjecati na poboljšanje kvalitete života, kako tih studenata i budućih djelatnika u Umagu, tako i cjelokupne zajednice, navedeno je.

Studenti koji će biti obuhvaćeni ovom mjerom, po završetku studija, imat će obvezu najmanje pet godina živjeti i raditi u Umagu. Kroz cijelo to vrijeme Grad Umag će im osigurati dodatne poticajne mjere, počevši od dodjele stana za vrijeme njihova rada tijekom svih pet godina, pa do ostalih brojnih poticajnih mjera koje Umag svojim građanima standardno omogućava. Time će se navedeni kadar motivirati da Umag odaberu kao svoj novi dom te u njemu ostanu živjeti i raditi.

Sredstva predviđena za stipendije u 2020. godini iznose ukupno do 500.000 kuna.

Inače, Grad Umag kontinuirano provodi mjere u smjeru demografskog razvoja zajednice, kao i podizanje kvalitete obrazovanja. Poticajne mjere nudi iz godine u godinu, a pritom konstantno uvodi i nove mjere radi još bržeg rasta i razvoja.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini