u organizaciji portala gradonacelnik.hr

Izbor najboljih gradova u kategoriji Smart city i Eco city: PAZIN, KAO I 2018. GODINE PROGLAŠEN "NAJPAMETNIJIM" MALIM GRADOM U DRŽAVI

| Autor: Anđelo DAGOSTIN
Arhiva

Arhiva


Pazin, Koprivnica i Rijeka "najpametniji" su gradovi u zemlji, a Križevci su najnapredniji grad na polju zaštite okoliša i održivog razvoja. Proglašenje najboljih gradova u kategoriji Smart city i Eco city održano je jučer u Zagrebu u organizaciji portala gradonacelnik.hr, a u suradnji s Jutarnjim listom, agencijom Ipsos, te konzultantskom tvrtkom Apsolon.

Umjesto samo jedne nagrade birali su se najbolji gradovi u tri kategorije: veliki, srednji i mali grad. Za titulu su se u finalu borili još i Dubrovnik, Karlovac, Pula i Zagreb, Zaprešić, Ivanić Grad, Labin i Poreč, a među malim gradovima Donji Miholjac, Krk, Pregrada i Supetar. "Svi zaslužuju pohvale za svoj trud, rad i napore koje su uložili u razvoj svojih gradskih sredina", kazao je ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić koji je prisustvovao dodjeli nagrada. Istaknuo je da je ministarstvo sufinanciralo Centar kompetencija za pametne gradove te podsjetio da nedavno donesena Nacionalna razvojna strategija podupire razvoj pametnih gradova, favorizira zelene površine i proizvodnju energije iz čistih izvora.

 - Izrazito smo ponosni što smo ove godine odnijeli titulu "najpametnijeg" malog grada u zemlji što potvrđuje da sustavno i dobro obavljamo svoj posao i da se poduzetnost i trud itekako isplate. Grad Pazin uočio je važnost pametnog razvoja još 2018. godine kada je izborio naslov "najpametnijeg grada" u istraživanju zagrebačkog Ekonomskog instituta. Entuzijazam ove gradske uprave za smart city rješenja i projekte proizlazi iz želje da našim sugrađanima omogućimo transparentnu gradsku upravu, kvalitetniji i jednostavniji život, naglasio je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić.

Grad Pazin osvojio je titulu najboljeg malog smart city grada temeljem niza parametara, stoji u obrazloženju nagrade na stranicama gradonacelnik.hr. Za početak jedan su od još uvijek rijetkih gradova koji ima strategiju razvoja pametnog grada. Imaju najveći indeks digitalne spremnosti uprave, najveće izdvajanje za obrazovanje u kategoriji malih gradova (52,7 posto proračuna), te najveći udio gradskog proračuna namijenjenog potporama za tvrtke koje se bave informacijskom i komunikacijskom tehnologijom (IKT), startup-ovima i inovacijama (1 posto proračuna).

Prvo su mjesto osvojili i po udjelu energetski učinkovite rasvjete u javnim rasvjetnim tijelima (100 posto), a u vrhu su i po udjelu zaposlenih u IKT i kreativnoj industriji, istraživanju i razvoju u kategoriji malih gradova (2,8 posto), po broju potpornih institucija specijaliziranih za IKT, po broju visokoobrazovanog stanovništva u kategoriji malih gradova (14,7 posto), postotku proračuna koji se izdvaja za obrazovanje odraslih i cjeloživotno obrazovanje u svojoj kategoriji (1 posto proračuna).

Po analitičarima konzultantske tvrtke Apsolon Pazin je u samom vrhu, na drugom mjestu, i po broju učitelja informatike zaposlenih u osnovnim školama na području grada po glavi stanovnika u svojoj kategoriji malih gradova (pet učitelja), po udjelu parkirnih mjesta na području grada obuhvaćenih mobilnom naplatom parkinga (100 posto), te po broju putnika u javnom gradskom i prigradskom prometu na području grada u 2019. godini po glavi stanovnika (96 putnika po stanovniku).

U vrhu su po udjelu biciklističkih staza u ukupnoj dužini prometnica (15 posto), kilovat sati energije koje grad godišnje proizvede iz obnovljivih izvora energija te po stopi odvojeno sakupljenog otpada u kategoriji malih gradova (9,3 posto), stoji u obrazloženju nagrade.

- Od većih smartcity projekata svakako bismo izdvojili kompletnu modernizaciju javne rasvjete s energetski učinkovitim i ekološki prihvatljivim rasvjetnim tijelima s GPRS tehnologijom, početak izgradnje širokopojasnog interneta u sklopu projekta Rune, izgradnju i opremanje Poduzetničkog inkubatora PazinUP, postavljanje stanice za iznajmljivanje električnih bicikla, izgradnju punioce za električna vozila te "pametno" odlaganje otpada, čime se omogućuje korisnicima da putem smart korisničkih kartica i smart spremnika odlažu željene količine otpada te izravno utječu na visinu mjesečnih računa, izjavio je gradonačelnik Krulčić.

- Ono što nas očekuje u narednom razdoblju kako bismo dodatno osnažili pametni razvoj Grada jest izrada novog smart strateškog plana razvoja Grada Pazina te projekt uspostave sustava nadzora javnih površina u Pazinu kako bismo grad učinili još sigurnijim, zaključio je Krulčić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini