KAMPANJA 'Manje oružja, manje tragedija''

Iz Medulina poslane poruke ZA MIR I SIGURNOST SVE DJECE SVIJETA

| Autor: Glas Istre


Preventivna akcija održana u petak u Medulinu pravi je primjer kako su se djeca iz Ukrajine brzo uklopila u naše društvo i kako su ovdje pronašla prijatelje među svojim vršnjacima. Posebno su ih razveselile poruke policijskih službenika koji su se potrudili naučiti i osnove ukrajinskog jezika ne bi li ova preventivno-edukativna radionica bila što uspješnija.

(Foto: PU Istarska)

Radionicu, na kojoj je sudjelovalo 30-ak djece, posjetila je i glazbena umjetnica Ana Rucner, kao i organizatori humanitarnog koncerta – načelnik Općine Medulin Ivan Kirac, direktor Turističke zajednice općine Medulin Mihael Idžaković i direktorica tvrtke Art Hill Iva Šalamon Reškovac – koji se sinoć, nakon radionice, održao u starom rimskom kamenolomu Cave Romane u Vinkuranu. Radionicu je posjetila i načelnica Ureda glavnog ravnatelja policije Adrijana Bago.

(Foto: PU Istarska)

Naime, na završnoj večeri festivala nastupili su Music for the Future orkestar koji okuplja mlade glazbenike iz Ukrajine, a gosti večeri bili su glazbena umjetnica Ana Rucner i policijska klapa ''Sveti Mihovil''. Ana Rucner je glazbene izvedbe u pratnji policijske klape izvela na violončelu, nastalom od dragovoljno predanog oružja, koje je u vlasništvu Ministarstva unutarnjih poslova. Istaknula je kako je počašćena što je dobila priliku biti promotorica kampanje ''Manje oružja, manje tragedija'' te kako je violončelo na kojem svira pravi dokaz kako od nečeg ružnog može nastati nešto lijepo - kako od strahote može nastati ljepota.

(Foto: PU Istarska)

Svojim zajedničkim nastupom Ana Rucner i policijska klapa simbolično su glazbom pozvali na mir, sigurnost i kvalitetu života za svu djecu svijeta, a dodatna kulisa bili su im i dječji radovi, nastali na poslijepodnevnoj radionici, koje su mogli razgledati svi posjetitelji koncerta.

Nacionalna kampanja Ministarstva unutarnjih poslova ''Manje oružja, manje tragedija'' traje već 15 godina te je najučinkovitija kampanja u prikupljanju oružja u povijesti Ujedinjenih naroda.

Akcijom se želi senzibilizirati javnost, ukazati na opasnosti od nestručnog rukovanja oružjem i minsko-eksplozivnim sredstvima te potaknuti građane na dobrovoljnu predaju oružja, a od početka akcije do kraja prošle godine građani su na području čitave Hrvatske dragovoljno predali 5.928 kilograma eksploziva, 15.809 komada raznog oružja, 337.435 komada raznih minsko-eksplozivnih sredstava i 5.949.869 komada streljiva raznog kalibra.

(Foto: PU Istarska)

U proteklih deset godina građani su na području Policijske uprave istarske predali 19.69 kilograma eksploziva, 661 komada raznog oružja i 46.553 komada raznog streljiva.

''Pozivamo još jednom sve građane, koji nedozvoljeno posjeduju oružje, streljivo ili minsko-eksplozivna sredstva, da ih mogu potpuno diskretno i sigurno predati policiji. Napominjemo da je diskrecija zajamčena, a dovoljno je da se građani jave policiji telefonom'', rekao je policijski službenik iz Službe prevencije Ravnateljstva policije Mario Salopek i naglasio kako se protiv građana koji dragovoljno predaju oružje neće pokretati nikakav postupak.

(Foto: PU Istarska)

Policijska uprava istarska apelira na građane koji još uvijek posjeduju oružje da ga predaju u sklopu akcije ''Manje oružja, manje tragedija''. Oružje nemojte donositi u policijsku postaju kako ne bi došlo do slučajnog aktiviranja, već možete nazvati broj 192 te će tada na vašu adresu stići stručni i osposobljeni policijski službenici koji će oružje preuzeti na siguran način.

Nadamo se da ćemo na ovaj način stvoriti društvo u kojem će zlouporaba oružja biti svedena na minimum i da ćemo osigurati mir i sigurnost našoj djeci", poručuju iz policije.

(Foto: PU Istarska)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater